11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPlanul lui Tudorel pentru achitarea lui Dragnea | OPINIE

Planul lui Tudorel pentru achitarea lui Dragnea | OPINIE

Nu este nimic întâmplător nici în propunerile de schimbări în Justiție ale ministrului Tudorel Toader, nici în cronologia acestui blitzkrieg care a fost deja declanșat.

Victoria finală a generalilor lui Dragnea trebuie să se concretizeze prin absolvirea penală a șefului PSD.

După cum au remarcat mai toți comentatorii avizați și de bună-credință, Tudorel Toader îl transformă – prin proiectele pe care și le-a asumat, de modificare a unor legi ale sistemului judiciar – pe ministrul Justiției într-un lider de mână forte care are drept de viață și de moarte asupra magistraților.

Dacă intră în vigoare, propunerile lui Toader vor transforma toate parchetele și instanțele din România în feuda ministrului Justiției. Acesta din urmă ar avea la îndemână două instrumente foarte eficiente de control: Inspecția Judiciară și numirile șefilor de parchete. Practic, cariera oricărui magistrat ar fi la mâna ministrului, așadar deciziile procurorilor și judecătorilor ar putea fi influențate esențial.

Sunt toate șansele ca propunerile lui Tudorel Toader să fie profund neconstituționale: până la urmă, un membru al puterii executive (ministrul Justiției) ar influența direct întreg corpul magistraților (parte a puterii judecătorești). Doar că, până la Dumnezeul neconstituționalității, te pot mânca (unii dintre) sfinții Curții Constituționale, așa că nu avem nicio garanție că aceste propuneri nu vor trece și acest hop.

Până la o eventuală sesizare de neconstituționalitate, însă, propunerile legislative ale actualului șef de la Justiție trebuie să treacă de Parlament. Tocmai de aceea, Tudorel Toader și-a devoalat planul (în două faze: mai întâi, cea a celebrului power-point, urmat de o dispariție a ministrului, urmată de publicarea noaptea, ca miniștrii de Justiție ai PSD, a propunerilor de modificare legislativă) la sfârșitul lunii august. Adică, cu doar câteva zile înainte atât de reluarea activității parlamentare, la 1 septembrie, dar și de un nou termen în procesul lui Dragnea de la Înalta Curte (fals intelectual și abuz în serviciu pentru angajarea fictivă a două funcționare pesediste la Protecția Copilului – Teleorman).

Iar mesajul inculpatului Liviu Dragnea, prin portavocea Tudorel Toader, e simplu: dacă nu este achitat în acest dosar, va arunca în aer sistemul de justiție. Legal, cu voturile majorității parlamentare pe care o deține. În câteva săptămâni, oricâte eforturi procedurale ar face (dacă ar face) președintele Iohannis, noile legi ale Justiției pot fi publicate în Monitorul Oficial, mult înainte ca Dragnea să primească o decizie definitivă în dosarul de la Înalta Curte.

Rămâne să vedem dacă judecătorii vor ține cont de mesajul șefului PSD. Iar după ce s-a întâmplat la termenul de ieri al procesului, când s-a decis reluarea de la zero a speței, aș spune că da.  

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 21 aprilie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 21 aprilie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 21 aprilie...

Nicolae Stanciu, gol și pasă de gol în derby-ul românilor din Arabia Saudită

Căpitanul echipei naționale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a fost esenţial pentru formaţia Damac FC, în meciul câştigat cu scorul de 2-1 în...

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...
Ultima oră
Pe aceeași temă