4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUSL şi NOUA ORDINE POLITICĂ din România

USL şi NOUA ORDINE POLITICĂ din România

Încetul cu încetul, lupta politică din România devine o chestiune internă a USL. Dacă în disputa dintre PSD şi PNL nu ar fi invocaţi, din când în când, şi traseiştii de la PDL am asista la o nouă invenţie românească în materie de politică: formaţiunea de la guvernare joacă atât rolul de putere, cât şi cel de opoziţie.

După conflictul dintre primarul Sibiului, Klaus Johannis (PNL), şi ministrul braşovean al Energiei, Constantin Niţă (PSD), pe tema viitoarei capitale a Regiunii Centru, asistăm acum la un schimb dur de replici între preşedintele liberal Crin Antonescu şi numărul doi din PSD, Liviu Dragnea. Secretarul general al PSD i-a reproşat lui Antonescu că a creat “o fisură” în USL prin racolarea unor membri importanţi ai PDL, precum Mihai Stănişoară. “Să ne gândim foarte serios dacă vrem să rupem USL sau vrem să îl păstrăm până în 2016″, a spus nervos Dragnea. În replică, Antonescu a sugerat că partidul din care face parte baronul de Teleorman ar fi avut o atitudine mult prea cooperantă faţă de Traian Băsescu. Schimbul de replici pare cu atât mai surprinzător cu cât, la alegerile din decembrie, se părea că între cei doi s-a legat o strânsă prietenie, după ce Antonescu a ales să candideze la Teleorman, sub umbrela lui Liviu Dragnea, de frică să nu rateze intrarea în Parlament. La rândul său, secretarul general al PSD nu scăpat până acum nici un prilej să spună despre Antonescu că ar fi cel mai potrivit preşedinte pe care ar trebui să-l aibă România.

Preşedintele PNL nu este totuşi la prima declaraţie care sugerează că liderii PSD s-ar afla în relaţii apropiate cu Palatul Cotroceni:  “Puteţi să-l întrebaţi pe domnul Ponta cum căuta domnul Băsescu sticle pe jos şi cum e după aia să semnezi pacte”, referindu-se la declaraţiile dure ale liderului PSD din trecut la adresa preşedintelui.

Înteţirea atacurilor, de o parte şi de alta, ne-ar putea face să ne întrebăm legitim: Ce se întâmplă în USL?

În realitate, asistăm la o poziţionare a celor două partide în perspectiva viitoarelor lupte electorale care vor avea loc între PSD şi PNL. Anul viitor, acestea se vor confrunta, în primă fază, în alegerile europarlamentare (chiar dacă ar vrea, PSD şi PNL nu au cum să candideze împreună deoarece fac parte din familii politice diferite). Apoi, în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, devine tot mai puţin probabilă păstrarea unui candidat unic, în persoana lui Crin Antonescu.

Pe un teren politic tot mai liber, cel puţin până când PDL îşi va alege o direcţie, PSD şi PNL încearcă să ocupe cât mai mult spaţiu de manevră. Lupta dintre cele două formaţiuni nu mai este demult la nivelul la care mai trebuie păstrate aparenţele şi protejate orgoliile şi sensibilităţile celuilalt. În încercarea disperată de a rămâne singurul partid de dreapta din România, dar şi de a nu pierde teren în faţa partenerului de guvernare, PNL va racola cât mai mulţi membri ai PDL, indiferent de criticile venite de la PSD. La rândul lor, social-democraţii vor face probabil tot ce le stă în puteri pentru a slăbi PNL, inclusiv prin sprijinirea unor mişcări dizidente în acest partid.

În acest context, nu trebuie trecută cu vederea nici lupta fără scrupule dusă în acest moment de cele două televiziuni- RTV, apropiată de Ponta şi Antena 3, care-l sprijină pe Antonescu. În curând, vom afla probabil de la televiziunea lui Sebastian Ghiţă că vinovaţi pentru ţintele ratate ale guvernării sunt doar miniştrii liberali, în timp ce dacă schimbăm canalul vom vedea că vina este aruncată exclusiv în tabăra PSD.

În tot acest spectacol însă, cea mai proastă impresie o lasă fostul partid de guvernământ care, frământat de lupta internă pentru putere, nu dă nici o clipă senzaţia că ar mai putea schimba noua ordine politică stabilită de USL.  

 

 

 

 

   

    

  

    

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă