19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta, un semnal pentru prietenii din PSD

Victor Ponta, un semnal pentru prietenii din PSD

Vlad Cosma, prietenul lui Sebastian Ghiţă, care la rândul lui este prietenul lui Victor Ponta, a fost salvat de arestare, fără drept de apel, de către noua majoritate din Parlament, construită în jurul PSD. Premierul însuşi a venit să voteze cererea procurorilor, transmiţând astfel un semnal clar baronilor de partid din toată ţara că nici măcar prietenii prietenilor nu pot fi lăsaţi pe mâna justiţiei.

Dacă baronii PSD s-au temut de ceva cu adevărat, în ultimii doi ani, a fost faptul că justiţia îşi va băga nasul în contractele bănoase cu statul şi, în general, prin toate “oportunităţile” pe care le oferă preluarea puterii. Îngrijorarea primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, a parlamentarilor implicaţi în afaceri a fost accentuată de faptul că procurorii şi judecătorii nu s-au speriat de schimbarea puterii şi au arestat şi anchetat în continuare oameni importanţi din USL. O bună perioadă de timp, Victor Ponta a dat senzaţia că nu ar fi dispus să-şi rişte imaginea în plan extern pentru a bloca anchetele procurorilor, fapt care i-a făcut pe mulţi dintre oamenii importanţi din partid să-şi reconsidere sprijinul pentru actualul şef. A fost un moment când, Liviu Dragnea începuse să viseze deja la momentul în care va prelua funcţia de şef al PSD şi va conduce cu baronii partidului la picioare.

În condiţiile în care de ceva vreme ruptura de PNL a devenit evidentă, Victor Ponta şi-a dat însă seama că nu trebuie să piardă sprijinul propriului partid. Pentru PSD însă, mai mult decât pentru orice alt partid din România, banii şi puterea (membrilor) reprezintă chiar piatra de temelie. Pentru ca toată lumea să fie mulţumită, iar pacea şi prosperitatea să domnească în PSD, trebuie doar ca oamenii care strâng banii să fie protejaţi, pe cât se poate, de justiţie. Sigur, nu mai suntem în vremea lui Năstase în care dosarele penale care urmau să fie oprite se decideau în şedinţele de partid. Acum sunt alte metode, mai subtile dar la fel de eficiente: pot fi schimbate legile (vezi deciziile luate de Parlament în „marţea neagră”), dezincriminate infracţiuni, ameninţaţi magistraţi (vezi declaraţiile lui Ponta după condamnarea lui Năstase) sau blocate arestări în Parlament (votul de luni împotriva cererii DNA în cazul deputatului Vlad Cosma, anchetat pentru trafic de influenţă).

Ce s-a întâmplat luni la Parlament, când PSD şi cei doi sateliţi, PC şi UNPR, au făcut zid împotriva fiului preşedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, arată însă că Victor Ponta nu mai este dispus să păstreze nici măcar aparenţele. Dacă în alte ocazii a preferat să plece la vreo înmormântare, pentru ca apoi să spună că nu a ştiut ce decid colegii săi, de data aceasta premierul a venit în persoană la Parlament ca să se asigure că vor fi suficiente voturi împotriva cererii DNA, în condiţiile în care PNL şi PDL anunţaseră deja că nu se vor opune măsurii cerute de procurori. Mai mult chiar, Ponta a dat un semnal clar că, de acum înainte, oameni de nădejde ai partidului, precum Mircea Cosma şi fiul acestuia, vor putea conta pe sprijinul lui atunci când procurorii vor îndrăzi să-şi bage nasul prin afacerile făcute de aceştia. Semnalul trebuia să fie cu atât mai explicit cu cât Vlad Cosma este chiar prietenul lui Sebastian Ghiţă (au făcut acelaşi liceu), după cum singur se lăuda într-un interviu pentru Adevărul din 2013. Nu trebuie să mai spunem că patronul de la România TV este în acest moment cel mai apropiat om al lui Victor Ponta.

În contextul războiului din USL, care va duce, inevitabil, la despărţirea dintre PSD şi PNL, premierul face tot posibilul să-şi asigure sprijinul necondiţionat al propriului partid, testându-şi cu această ocazie şi noua maşină de vot care va trebui să menţină Guvernul Ponta la putere şi după ieşirea PNL din coaliţie.

Practic, luni am primit prima dovadă că, de acum înainte, guvernarea, imaginea externă a României şi criticile instituţiilor europene- să nu uităm de raportul MCV, care va remarca mai mult ca sigur votul de luni din cazul lui Vlad Cosma- vor conta mai puţin pentru premier decât soarta propriului partid. În anul electoral 2014, pentru Victor Ponta, PSD va fi pe primul loc. Cu tot ce presupune acest lucru.    

        

 

 

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă