10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVorbe despre urmasul lui Ginghis-Han

Vorbe despre urmasul lui Ginghis-Han

In comentariul trecut (“Vreau sa va spun ceva…”) afirmam ca nenorocirea la romani este ca se spun multe, mai ales despre reforme si ca relele vin de la vorbe si de la vorbarie (de care nu ne mai lecuim). “Relele nu vin de la vorbe, ci de la faptele care sunt inconsecvente cu vorbele politicienilor” – tine sa-mi atraga atentia o cititoare inveterata a ziarului. Are si cititoarea noastra dreptate. Se pun multe la cale cu vorbele, dar mai greu cu faptele.
Faptele virtutii vin in aceasta perioada din indeplinirea criteriilor de aderare, din refacerea tarii dupa inundatii ori din a face sa creasca nivelul de viata pentru oameni satui sa traiasca prost. Adica vorbele sa fie imaginea faptelor.
Numai ca la noi vorbele abil plasate falsifica perceptia in sprijinul propriei optiuni, indulcesc sau inaspresc realitatea, care nu ar trebui cautata in cuvinte, ci invers. Vorbe care puteau sa conteze la un divort PNL-PD – “nu suntem o anexa a premierului” – s-au dovedit fara dinti, iar aliatii au marsat la un compromis pana spre sfarsitul anului dupa ce s-au luat la harta. Curios este ca o groaza de campioni in vorbe se lupta de o luna intre ei, uitand ca se afla in aceeasi barca, la putere.
Carierele politice se fac din vorbe si imagini, dar se destrama tot de la vorbe. O vorba inalta, dar si naruie soarta unui om.
O sta bine PSD la “notorietate spontana”, dar vulpoiul Dancu si-a avertizat sefii ca pentru partidul-stat nu este nevoie de o “superprezenta comunicationala”. Adica sa taca. Sa aiba timp romanul sa-i uite pe corupti, baroni, aroganti si prostanaci.
Unul dintre marii aruncatori de vorbe din gura este Severin. A provocat o multime de articole dupa ce i-a scapat porumbelul cu celebra “lista a spionilor” (politicieni si jurnalisti), pe care n-a vrut niciodata s-o dezvaluie. Acum vine tot cu o vorba: Basescu ar fi etnic tatar. Raul este ca lanseaza teoria periculoasa si rasista ca “alogenul” ar “manipula suferintele poporului roman”. Un cuvant de alarma acest alogen, care ne trimite la rasa pura. Vorba libera nu s-a dovedit si puternica pentru ca Severin nu demonstreaza ca presupusul nostru alogen a reusit sa atraga sustinerea oarba a unor mase atat de mari de oameni atat de diferiti. Sensul vorbelor sovine ale lui Severin este mai adanc. El isi apara colegii de partid de nemultumitii care identifica PSD cu oligarhia corupta. Dupa Severin ar trebui sa cautam doar originea genetica a liderilor. Sa cautam rasa pura romaneasca? Corpurile straine trebuie eliminate, pentru ca sunt periculoase din start? Considerand pigmentatia pielii, forma nasului si dispozitia narilor si analizand in sectiune suvita de par a presedintelui, teoria rasista a lui Severin prinde oarece consistenta: Basescu e tatar periculos. Mai greu va fi pentru antropologi sa studieze si sa defineasca exact subrasa careia presedintele ar trebui sa-i apartina: mongoloida, reddoida, jawaneza sau singaleza.
Asadar, in timp ce inregistram asemenea vorbe xenofobe, cu trimitere la rase si etnii numaram pe degete ideile sau initiativele concrete. Ii numeri pe degete si pe cei care fac.
Ceausescu credea ca are abilitatea de a minti si ocoli realitatea. Mai dibaci in vorbe s-a dovedit Ion Iliescu, desi i s-a tras de la “teroristii care trag din toate pozitiile”, de la multumirile aduse minerilor si de la acel “are cuvantul tovarasul Nastase”. A reusit sa atraga masele cu o vorba: linistea. A vrut, de fapt, liniste pentru el. Ne place sau nu, cohortele de frustrati ai lui Basescu si nu “nemultumitii calmi majoritari” – care nici macar nu mai sunt majoritari – vor duce tara inainte. Singurul care si-a facut o arma din vorba iscusita este Basescu. Are abilitatea de a o plasa raspicat si deschis unde si cand trebuie, pentru a lovi ca trasnetul. Discursul sau este ordonat. “Alogenul” vorbeste cand trebuie si ce trebuie. Arma sa este atitudinea. Nu suna la telefon sefii institutiilor statului. Creeaza presiune publica asupra acestora sa-si faca datoria. Practic duce o campanie de resuscitare a natiunii.
Vestea buna este ca cei multi, cei condusi, se lasa tot mai greu inselati de vorbe.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă