19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVotaţi primar Stadionul Naţional, ca să scăpaţi de maidanezi şi gropile din...

Votaţi primar Stadionul Naţional, ca să scăpaţi de maidanezi şi gropile din asfalt!

Marea majoritate a bucureştenilor vrea să voteze în funcţia de primar un stadion, care să rezolve cele mai importante probleme ale Capitalei: câinii maidanezi, gunoaiele, infracţionalitatea şi starea drumurilor. Va reuşi stadionul, fie el şi de talie internaţională, să se achite de aceste sarcini? Să sperăm că da, pentru că nu prea avem de ales.

Bucureştenii care s-au uitat la televizor în ultimele zile au remarcat un sondaj de opinie de mare  interes care arată practic faptul că, în linii mari, bătălia electorală pentru Capitală este aproape tranşată. Potrivit CURS, citat de Realitatea TV, Sorin Oprescu va câştiga alegerile pentru primărie cu un procent de 65% din voturi, la mare distanţă de restul candidaţilor. Interesant este că acelaşi sondaj arată şi care sunt lucrurile care-i deranjează cel mai mult pe locuitorii Capitalei: 20% s-au arătat nemulţumiţi de câinii maidanezi, 15% de lipsa curăţeniei, 11% de infracţionalitate, 9% de starea drumurilor, etc.

Judecând după aceste rezultate, nu putem face decât să tragem concluzia că actualul primar nu prea este vinovat de nerezolvarea acestor nemulţumiri ale bucureştenilor, dar, în schimb, trebuie să fim convinşi că se va achita cu brio de această sarcină în următorii patru ani.

Nu este însă clar până acum dacă cel în care şi-au pus bucureştenii toate speranţele mai înseamnă totuşi altceva decât… un stadion. Cine a trecut prin oraş zilele trecute a remarcat probabil afişele şi panourile electorale care arată imaginea Stadionului Naţional, sub care scrie numele lui Sorin Oprescu. De asemenea, dacă vrei să intri pe site-ul personal al Primarului General eşti întâmpinat de o fotografie uriaşă, tot cu stadionul care a găzduit finala Europa League.
De altfel, şi în ultimele sale apariţii publice, Oprescu nu vorbeşte despre altceva decât despre cum a reuşit să facă pentru bucureşteni acest stadion minunat (chiar este minunat), de parcă altceva nu i-ar mai interesa pe locuitorii acestui oraş. Ce facem totuşi cu câinii vagabonzi, lipsa locurilor de parcare, gropile din asfalt, etc, care iată, spun sondajele, sunt cele mai importante probleme ale bucureştenilor? Nici un răspuns serios până acum la aceste întrebări.

Şi dacă tot ţine primarul cu orice preţ să-şi lipească imaginea de National Arena, trebuie să restabilim totuşi adevărul istoric. Finalizarea stadionului nu este numai meritul lui Oprescu, nici măcar în totalitate al primăriei. Investiţia a început în timpul mandatului de primar general al lui Adriean Videanu, iar două guverne au contribuit cu bani la finanţarea acesteia: Cabinetul Tăriceanu a alocat 30 de milioane de euro iar Cabinetul Boc 35 de milioane de euro. Trăgând linie, rezultă că aproape o treime din costuri reprezintă contribuţia de la bugetul statului, asumată de două guverne. Contribuţie care evident că ar fi fost mult mai mare dacă suma cheltuită cu stadionul nu s-ar fi dublat subit, faţă de valoarea iniţială, exact în mandatul lui Oprescu.

Trebuie să ne uităm aşadar cu mare admiraţie la acest stadion. Aşa cum se prefigurează lucrurile va fi probabil singura realizare a Bucureştiului şi în următorii patru ani.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă