11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiExperimentul relaxării timpurii n-a trecut testul

Experimentul relaxării timpurii n-a trecut testul

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, toate locurile destinate pacientilor cu coronavirus sunt ocupate, astfel că noile cazuri uşoare sunt preluate de spitalele suport. Mai précis Spitalul de Dermatologie şi Spitalul din Lugoj, urmând ca în scurt timp să se deschidă şi Spitalul Militar, dacă platoul epidemiologic nu va fi descendent.

După ce 90 de angajați de la fermele Smithfield din Timiș au fost confirmați pozitiv cu coronavirus, săptămâna trecută, în lumea medicală timişoreană s-a stârnit alerta.

Secţia de ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, conform informaţiilor de presă, este plină. Mulţi pacienţi acuză forme grave, critice, cu evoluție severă, contrar celor precedente.

87 de cazuri noi s-au înregistrat în ultimele două zile, conform datelor de la Grupul de comunicare strategică din cadrul Guvernului României.

De ce o aşa explozie în ultimele zile? L-am întrebat pe doctorul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara.

Există cel puţin patru factori, în accepţiunea sa: relaxarea prematură a populaţiei, igiena rudimentară a mâinilor, nepurtarea măştilor de protecţie şi nu în ultimul rând adunările în spaţiile închise.

Secţia de ATI e plină. A venit o unitate mobilă

Autorităţile sanitare au trimis rapid o unitate mobilă de ATI pentru cazurile suplimentare. Urmează ca în câteva zile să fie pusă în uz, după ce personalul medical va fi instruit cu noile tehnologii.

Respectabilul medic timişorean apreciază că judeţul Timiş e pe un platou epidemiologic ascendent, iar majoritatea îmbolnăvirilor sunt comunitare. El nu crede că focarul de la Smithfield a izbucnit loco, ci a fost adus de unul dintre muncitori din spaţiile unde a socializat excesiv.

Chiar dacă un anumit respect pentru credinţa oamenilor se impune, mai ales în timpul perioadelor de criză, când ajutorul lui Dumnezeu e atât de invocat, dintr-o falsă pudoare nu putem ascunde noile cazuri apărute în oraşul Făget, când cel puţin 12 persoane s-au infectat după un botez oficiat într-o comunitate a unui cult religios. Un medic şi o asistentă sunt deasemenea testaţi pozitiv, deşi purtau mască permanent. Situaţia pare alarmantă, zic sursele locale.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, în oglindă, dar la peste 50 de km distanţă, în comuna Gottlod, tot la o astfel de reuniune.

Vocile lumii: „La noi pandemia e în creștere, e un număr tot mai mare de cazuri. În spitalul nostru, „Victor Babeș”, nu mai avem locuri. Dacă inițial, spitalul a făcut față fără probleme cazurilor noi de infecție, acum suntem copleșiți de numărul de cazuri. Dintre acestea, jumătate sunt forme medii spre severe. Vă pot spune doar că avem un număr de cazuri mare și avem forme grave, critice, la Terapie Intensivă e plină de cazuri cu evoluție severă”, a declarat Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara.

Sper ca Banatul să nu fie fruncea în raportările zilnice de noi infectări cu SARS-CoV-2

Atenţie, la nunţi şi botezuri!

Participarea la întâlniri lungi în spaţiile închise reprezintă un risc asumat. Marii cercetători ai lumii indică ca principal factor de risc participarea la discuţii lungi, la o masă, într-o zonă neventilată, mai mult de 15 minute. Nunţile, botezurile, chefurile putând fi surse oricând de focar, mai ales dacă nu s-au organizat în spaţii deschise.

În comuna în care s-a născut şi a copilărit celebrul inginer Traian Vuia, un copilaş de trei anişori  e internat în spital, din fericire fiind într-o stare bună, relatează surse spitaliceşti.

Un nou focar de COVID 19 a apărut într-o comunitate religioasă din localitatea Gottlob, până ieri cel puţin 11 oameni infectaţi cu coronavirus au fost descoperiţi.

La Făget, primarul Marcel Avram a atras atenţia asupra pericolului de focar din localitate, după un botez al unei familii unui anumit cult religios. Un medic şi o asistentă sunt infectaţi. Situaţia pare alarmantă, zic sursele locale.

Corul ca focar

Întreaga presă mondială, citează cazul corului bisericii din Washington. În luna martie, după un spectacol care a durat aproape două ore, din 61 de corişti, 53 s-au infectat, iar unul a şi murit, la scurtă vreme. Medicii specialişti în infecţioase îl dau mereu exemplu despre convieţuirea într-un spaţiu închis şi “sporul” de viruşi care se răspândesc la inspiraţii şi expiraţii profunde. Poate şi din acest motiv, mulţi dintră pământeni nu mai merg nici la sală, chiar dacă spaţiile sunt generoase acum.

De la începutul pandemiei şi până acum, în Timiş s-au înregistrat 63 de decese ale unor persoane cu SARS CoV-2, o cifră relativ mică raportată la populaţie.

Toate cele trei linii de producție ale Smithfield din Timiș vor fi închise după ce peste 90 de angajați au fost confirmați pozitiv ca fiind infectați cu virusul SARS-CoV2, care provoacă boală COVID-19.

 Zeflemeaua balcanică călcând cenuşa imperiului

Dacă şi în Banat, acolo unde românii au învăţat că regula este că există regulă, numărul focarelor creşte, e clar că relaxarea timpurie, nepurtatul măştilor şi zeflemeaua balcanică au biruit raţiunea.

Din peisajul teraselor deschise, acuzate că sunt prea urlătoare, mai lipsesc personajele din Kusturica, pentru a putea trage concluzia că pe cenuşa imperiului se bate azi ţonţoriul şi stacata “nu există virus.”

În zadar, medicii avertizează de o bună bucată de vreme. Lumea s-a săturat de restricţii, iar curentul anticovidist prinde aripi, în condiţiile în care comunicarea oficialilor e deficitară. Să ne aşteptăm la plusarea a cazurilor noi sau cădem în nepăsarea nemuririi sufletului?

Sper ca Banatul să nu fie fruncea în raportările zilnice de noi infectări cu SARS-CoV-2.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă