23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiFir mai încins, la înscrierea în a IX-a

Fir mai încins, la înscrierea în a IX-a

După Evaluarea Naţională, pentru cei care au încheiat ciclul gimnazial, urmează înscrierea la liceu.
An de an, înmatricularea în clasa a IX-a a iscat numeroase nemulţumiri din partea multor elevi şi părinţi, care s-au considerat nedreptăţiţi, unii pe bună dreptate, alţii probabil din cauza unei imagini ireale pe care şi-au format-o despre situaţia lor (nivelul de pregătire şi capacitatea de dezvoltare).
Indiferent de situaţie, o vină foarte mare trebuie să revină conducerilor Ministerului Educaţiei din toţi aceşti ani.
Sunt peste 15 ani de când a fost introdusă repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a şi am continuat să avem problem.
Au fost cazuri în care sistemul a dat erori – sau cel puţin aceasta a fost explicaţia facilă – şi în care elevii, îndrumaţi de părinţi şi de unii profesori, nu au completat correct opţiunile de licee.
Astfel, copii care meritau să ajungă într-un liceu de top au ajuns în clase cu un nivel semnificativ mai scăzut.
Aici, ministerul de resort are o mare vină pentru că nu a reuşit să le explice tuturor părinţilor şi angajaţilor din învăţământul românesc cum trebuie procedat.
Anul acesta, din cauza situaţiei inedite în care ne-a adus pandemia COVID-19, ecuaţia va fi şi mai complicată.
Înscrierea, depunerea opţiunilor, va putea fi realizată online sau telefonic.
Ne-am lămurit deja cât de pregătite au fost multe şcoli în gestionarea procesului de învăţare online.
La această problemă s-ar mai putea adăuga şi situaţii în care să se spună că persoana care a preluat datele telefonic nu a înţeles bine.
Cu alte cuvinte, noi motive de contestare şi o posibilă netezire a drumului spre mai multe aranjamente de transferuri de la un liceu la altul, încă din clasa a IX-a.
Oare nu era o variant mai sigură aceea a extinderii perioadei de înscriere şi programării elevilor la şcoală pe interval orare, fără risc ridicat de infectare cu noul coronavirus, păstrând distanţarea socială?

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă