23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiFirea și Nicușor, la schimb de ciolane

Firea și Nicușor, la schimb de ciolane

Comunitarii de la Poliția Locală București sunt însă trimiși pe străzi, mai mult într-un exces de zel al unor personaje care înceracă să-și salveze scaunul și să rămână în funcție și sub administrația Nicușor Dan, când va fi instalată.

Prima țintă a vigilenței polițiștilor comunitari este, cum era de așteptat, în această perioadă, țapul ispășitor: restaurantele.

Problema este că acești angajați ai Poliției Locale au fost transformați, peste noapte, în persoane competente în domeniul HoReCa, dar, în realitate, nu înțeleg aspecte minimale legate organizarea activității în astfel de unități și, mai grav, mulți par să nu cunoască nici legea dată recent, în condiții de pandemie COVID-19, pentru care au misiunea de a asigura respectarea.

Agenților de poliție locală, preluați sub umbrela MAI, pare să le fi fost stabilită o țintă de amenzi, după modelul pe care îl cunoaștem de foarte mulți ani practicat în Poliția Română.

Aceeași vigilență vor să o demonstreze și angajații din Primăria Municipiului București (PMB), cărora le revine, cel puțin teoretic, responsabilitatea verificării aurorizațiilor spațiilor comerciale din Centrul Istoric al Capitalei.

Aproape în tot mandatul de primar general al Gabrielei Firea, nu se auzea nimic despre astfel de controale.

Acum, acești angajați ai PMB, mulți dintre ei navetiști din județul Ilfov, vor să arate că își fac datoria, după amenințările lui Nicușor Dan, care promitea că îi va degaja din administrația publică locală pe cei care figurează ca angajați doar pe hârtie, au ieșit pe teren.

Bineînțeles, acești angajați pe criterii de competență numai de administrația Firea cunoscute, își dau cu stângul în dreptul, la aceste controale.

Am avut ocazia să văd un astfel de inspector – sau cum îi numesc – al Primăriei Capitalei, într-o sală de jocuri de noroc, când astfel de activități nu erau suspendate, încercând să înțeleagă ce înseamnă activități trecute în codul CAEN al unei societăți comerciale și faptul că nu este obligatoriu ca la un anumit punct să fie desfășurate toate.

Rămâne de văzut dacă acești angajați vor reuși să-l impresioneze pe Nicușor Dan.

 

Cine e băftos la loteria amenzilor din tranziție

Între timp, primarul care încă ar trebui să se ocupe de problemele bucureștenilor, până la instalarea noii administrației, Gabriela Firea, și edilul-șef ales, Nicușor Dan, par să aibă alte preocupări.

De fapt, asistăm la un proces des întâlnit în politica de pe Dâmbovița, al schimbului de ciolane.

Gabriela Firea se pregătește să treacă la servirea ciolanului parlamentar, cum a beneficiat Nicușor Dan, timp de aproape patru ani, iar primarul ales se pregătește să pună mâna pe cel de PMB.

Prin urmare, Gabriela Firea este în campanie pentru alegerile parlamentare, în timp ce lui Nicușor Dan pare să nu-i fi ieșit pasența pentru a avea un mandat întreg de deputat, cu toate beneficiile care survin mai târziu, fiind nevoit să demisioneze din Parlamentul României, pentru a putea prelua funcția de edil-șef.

Tărăgănarea nu a mai ținut, nici cu COVID, nici fără.

În tot acest timp, problemele bucureștenilor se înmulțesc, iar tot peisajul este mascat de preocuparea polițiștior locali și a cetățenilor, implicit, pentru sancțiunile acordate în contextul restricțiilor impuse de pandemie.

Un exemplu elocvent este cel al zonei pietonale din Centrul Istoric al Bucureștiului.

Strada Blănari figurează ca pietonal, conform unei dispoziții a primarului general, din vremea lui Sorin Oprescu.

Spre final de mandat, Gabriela Firea a pus Poliția Locală să se asigure că acest lucru este respectat, înființându-se un post fix al agenților, pentru a nu mai perimite accesul autovehiculelor.

Acum, postul a fost desființat, deoarece e nevoie de mai mulți polițiști la controale, iar mașinile au ocupat din nou pietonalul.

Sunt însă și cetățeni care au fost ghinioniști și au încasat amenzi, tocmai pentru că au intrat pe respectiva stradă, fără a se ține cont că zeci de alți conducători auto au făcut exact același lucru, înaintea lor.

Chiar și foarte mulți polițiști locali sau de la națională, care verifică respectarea legilor de pe timp de stare de alertă, în zonă, nu știu care străzi sunt declarate pietonal.

În zonă, administrația Firea a consolidat câteva clădiri încadrate în clasă de risc seismic, monumente istorice, și, după cum promitea primarul, ar fi urmat și altele.

Dezamăgirea Gabrielei Firea, după rezultatul votului din București, a fost însă atât de mare încât planul de reabilitare a fost abandonat, cu alte cuvinte, podul de piatră s-a dărâmat.

 

Ccăldura și apa caldă în București, date în sistem hibrid

De dărâmat a vorbit și primarul ales Nicușor Dan, dar să sperăm că rămâne doar o declarație politică.

Am înțeles că au fost ridicate lucrări de infrastructură, în mandatul Gabrielei Firea, fără să fie rezolvate toate autorizațiile, dar nu cred că se poate pune problema demolării acestora.

Nu cred că la acest lucru se așteaptă cei care l-au votat pe Nicușor Dan.

Între timp, edilii vechi și noi stau la căldurică, în timp ce bucureșteanul degeră în apartamentele care ar trebui să primească agent termic de la compania Energetica, unul dintre “copiii” Gabrielei Firea, care a preluat infrastructura defunctei RADET București.

Ca în fiecare an, în prag de iarnă, când gerul bate la fereastră, în Capitală, se sapă, se înlocuiesc țevi, multe, pe străzi unde au mai avut loc astfel de lucrări cu un sau doi în urmă.

Aceasta, pentru că nu se rezolvă niciodată o stradă în întregime, ci pe porțiuni, ca să pocnească o conductă, în câteva luni, la o distanță de 200 – 300 metri.

În cartierul Drumul Taberei, de exemplu, au fost înlocuite conductele, dar, agentul termic tot nu ajunge în locuințele cetățenilor.

Pe rețelele de socializare au început să circule diverse bancuri, cum că în apartamentele din Capitală s-a preluat modelul hibrid din unitățile de învățământ: unii bucureșteni nu au apă caldă, în timp ce alții nu au căldură.

Salvarea este așteptată de la Nicușor Dan, care a tot avut întâlniri cu reprezentanții Guvernului Ludovic Orban, de când a sărbătorit victoria de la alegerile locale.

Am avut mai multe promisiuni decât în campania electorală.

Bucureștiul va avea centură ocolitoare, termoficare performantă, transport eficient și multe altele, “începutul unei frumoase prietenii”, cum a fost denumită chiar de primarul ales.

Rămâne să vedem cum va mai sta cu prietenia și cine își va asuma o eventuală nereușită a administrației Nicușor Dan: PNL sau USR-PLUS?

Probabil vom avea din nou acuzații reciproce de blat cu PSD.

Aș fi vrut să realizez acest editorial, enumerând realizările Gabrielei Firea, ca primar general și pe cele ale lui Nicușor Dan, ca deputat, dar am realizat că pagina de ziar ar fi fost albă.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă