16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiFlăcări în coaliția de guvernare

Flăcări în coaliția de guvernare

Moțiunea de cenzură a trecut. Trăiască minunata viață nouă a guvernului. Susținătorii lui Florin Cîțu cred că s-au făcut pași uriași spre eternizarea mult visată a lui la Palatul Victoria. Știm și personajele care l-ar ține și cu vată-n nas, precum comuniștii pe Ilici Lenin, întru sacralizarea modelului său de performanță executivă. A reușit miracolul creșterii economice pe împrumuturi. Un fel de cât de bogat sunt când văd în cont sumedenia de bani venită de la bancă, în urma luării unui credit de nevoi personale. Nu contează că mor, datoria o achită copiii.

Orban i-a arătat lui Cîțu obrazul de salon

Ludovic Orban i-a arătat că are obraz de salon. I-a trimis chiar emoticoane. A ținut parlamentarii în afara spațiului de vot. Cunosc cel puțin 30 dintre aceștia ar fi dat de pământ cu premierul și cu guvernul său, userizat până în măduva oaselor.

Replica celui scăpat de la pieire administrativă nu s-a lăsat așteptată. Putea fi de ieri nimeni. S-a cocoțat pe o unitate de media și l-a atacat pe nimeni altul, decât pe salvator. În rest gif-uri cu măscări atât de plăcute haterilor noii revoluții de adus oameni de pe stradă în “noua politică.”

Prea multă milă a avut Orban, mi-a spus unul dintre cei 30 de parlamentari care l-ar vrea plecat acasă pe Cîțu.

Așa a fost să fie.

Cîțu nu are decât ținta parvenirii

Procesul electoral din interiorul PNL pare că-l copleșește pe premier. Până și la tribuna parlamentului a găsit un prilej la dreptul la apărare dat de regulament împotriva acuzațiilor din Moțiunea de cenzură inițiată de PSD de a se da Zorro.

Potrivit raportorilor de incendii, la şedinţa în care trebuia să se discute stadiul PNRR au participat doar Florin Cîţu, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Cristian Ghinea.

Deşi reuniunea coaliției a fost stabilită pentru marţi de toţi liderii coaliţiei, Ludovic Orban nu s-a mai prezentat. Supărare? Sau plan tactic?

Liderul liberal a participat la mai toate întâlnirile de gen. Chiar și fără Cîțu, plecat să hălăduiască prin filialele PNL, ca să-și facă good-looking.

Tranșat de către cine?

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Marţi, la moţiunea de cenzură, Florin Cîţu a declarat de la tribuna Parlamentului că a tranşat deja lupta pentru conducerea PNL. Ulterior, într-un interviu la Digi 24, l-a atacat pe Orban pentru atitudinea acestuia din plenul Parlamentului.

Zicerea premierului de la tribuna parlamentului: „Am tranșat alegerile din PNL” a pus pe jar tot activul de partid al liberalilor care se întreabă nedumerit cum s-au tranșat alegerile atâta timp cât Florin Cîțu nici măcar nu s-a întâlnit cu o treime din liderii partidului, nici vorbă de cei 5000 de delegați care își vor exprima votul în septembrie, spune un comentator politic.

“Am văzut cum un senator independent a cerut două minute ca să-l scape pe domnul Orban de Florin Cîțu. M-a întristat că nu a auzit vreo reacție a domnului Orban”, a spus Florin Cîțu. Cu ce minuni se pierde timp în parlament, avea să se vaite un alt liberal anti-progresist.

Roșia Montană a pus pe jar coaliția

Și luni, coaliția s-a întrunit. Orban era prezent. S-a discutat despre retragerea dosarului de candidatură a Roșiei Montane pentru lista UNESCO. PNL și UDMR s-au pronunțat împotriva demersului și pentru retragerea dosarului. USR-PLUS nici nu vrea să audă.

Cel mai vocal e Dacian Cioloș, agentul de marketing al atelierului de ciorapi, salvator al ruinei financiare a locului pustiit de oameni. Dacă guvernanții n-au vrut să dea curs proiectului minier, mulți din localitatea – ce trebuie musai salvată – au plecat în bejenie, printre străini.

UNESCO – o sculă de blocat proiectul minier

INCOMOS, Europa Noastră, ong-uri din preajma multor lideri useriști, au trecut deja pe Agenda din iunie a UNESCO discutarea problemei de la Roșia Montană. Doar că avocații statului român cer premierului să nu dea curs cererilor useriste privind listarea UNESCO, pe motiv că există un proces activ la Washington, la ICSID, cu acționarii principali de la RMGC, companie româno-canadiană, Gabriel Resources și odată cu listarea s-ar putea pierde ușor procesul, iar statul român ar trebui să plătească peste 4 miliarde de dolari.

Revenind la coaliție, nu doar Roșia Montană provoacă tensiuni. Formațiunea USR-PLUS, cu multe chei de ambasade, presează pentru adoptarea legii de desființare a SIIJ. Liberalii nici nu vor să audă. Tot amână spre calende.

“Moţiunea a picat, delirul triumfalist al lui Cîţu continuă!” – susține Benea, un europarlamentar social democrat.

 Cîțu a dat prea mult nas lui Ivan

Tot mai multe voci din interiorul PNL spun că useriștilor li s-a dat prea mult nas. Că prea au puteri cosmice, demnitarii aduși de pe stradă.

Florin Cîțu, din comoditate sau din grija eternizării, nu vede tupeul fără margini al unor necalificați, vorba unui prieten: “niște particulari.”

 

Vocile lumii

Paul Stănescu

Secretar general al PSD

“Continuăm lupta cu această guvernare cinică, indiferentă la nevoile copiilor, salariaților, pensionarilor,  și mai determinați. Și cel mai important, când va fi momentul, vom repara toate nedreptățile pe care acest individ plantat la Palatul Victoria le-a făcut românilor. Cîțu va primi o lecție politică pe care o va ține minte toată viața,” promite Paul Stănescu, secretar general al PSD.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă