6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiGeneralul, fiarele și nucleara

Generalul, fiarele și nucleara

Partidul Național Liberal s-a predat total președintelului Klaus Iohannis. Poate aici e vina principală a lui Ludovic Orban.

Intrarea peste noapte a lui Nicolae Ciucă în partid și fulminanta sa ascensiune fac praf orice idee de competiție internă. De acum înainte nicio personalitate nu va mai avea de ce să se înscrie în partid. Mai ușor e să bată la porțile înalte ale sistemului și să nu mai piardă vremea cu arderea etapelor.

Iohannis a reușit să facă praf, pulbere și arșice Partidul Național al Brătienilor. Sintagma “național” ar trebui coborâtă în berna parastasului după cel ce-a fost și nu mai e.

Ce poate fi mai comod pentru marea  stăpânire a lumii decât un general la comanda unei țări?

Pe timp de pace, militarul – chiar de rang înalt – știe să primească și să dea ordine. Când nu e război e timp de făcut bani. Când e criză sanitară, de investit în corporațiile farmaceutice.

Totul e cu plus. Poporul dresat să admire spectacolul certurilor politice nu va băga de seamă cum se transformă Palatul guvernamental în cazarmă. Prin demiterea unui vechi liberal de la SGG, Antonel Tănase, Ciucă a dat semnalul militarizării administrației.

Cititorii mei cunosc bine, din scrierile mele, cum epoleții fac politica de stat.

Domnul Zaharescu a făcut campanie electorală PNL dezinteresat?

Sosirea intempestivă de ieri a  ambasadorului Andrei Zuckerman la Palatul Victoria a dat certificatul bunei purtări. Semnalul că Unchiul Sam e de acord cu numirea pe post a unui neales a fost clar. Cancelariile europene murmură a pagubă. Își amintesc de contractele semnate de Ciucă doar cu firmele americane, pe vremea când era ministrul apărării, fără licitație. Nu l-ar vrea. 

Și pentru că trimișii unchiului, sărăcit în pandemie, să nu piardă vremea în colonie, au venit cu lista de produse militare și nucleare, gata să fie vândute.

Cei care mai știu un pic de istorie, își aduc aminte de practica haraciului dat la Sultan pentru înscăunare.

Haraciul se dă cash sau prin insule?

E limpede, știe și duduia Lena de la Popotă, că șapca dată de Trump lui Iohannis nu e numai un certificat de cumpărător fruntaș ci și o patalama de liberă domnie.

Astăzi, la fel ca mai demult, puterea se plătește, cash sau cu card. O singură diferență: boierii se înstăpâneau la început din propriile averi, mai apoi dijmuiau statul.
Iohannis e președinte și pentru că România a dat 2% pentru înzestrare militară. Asta nu se învață la școală, dar pricepe orice copil. Nimeni nu-ți dă șapcă pentru că ești frumos. Doar că ai fost cuminte.

Liviu Dragnea s-a chinuit prin firme de lobby să ajungă la președintele SUA. Iohannis a găsit calea mai simplă. Bugetul de stat.  

Vocile lumii:

“Aplicarea principiului statului de drept este esenţială pentru libertate şi democraţie! Ca să restaurăm respectarea principiului statului de drept, nu putem regresa de pe calea progreselor pe care le-a făcut România în ultimul an! Corupţia din guvernul anterior, care s-a concretizat în relaxarea legilor justiţiei doar pentru a-i ajuta pe fostul lider PSD Liviu Dragnea şi pe alţii să evite pedeapsa cu închisoarea nu va fi acceptată! “, este lozinca des folosită de trimisul Unchiului Sam, Adrian Zuckerman, ieșit pe tarla la vândut fiare vechi.

 

Ce bine că hegemonii mai au tablă de vândut. Altfel nu știm ce haos, ce Antifa ce Black Lives Matter ne mai păștea dincolo sau dincoace de Crăciun

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’s

Ale cui ordine le execută Ciucă?

Nicolae Ciucă s-a remarcat ca bun cumpărător de fiare inteligente. În decursul a vreo patru ani a tot făcut achiziții – de s-au topit în multe luni de decembrie cash-urile din trezorerii. Nu mai întreabă nimeni de ce nu i s-au livrat produsele. Cine să pună asemenea întrebări nepoliticoase? Rezistentul haștagist e în depresie acum, pentru că poporul a dat o smetie dreptei și a votat tot PSD.

Nici social-democrații nu mai sunt ce au fost. Acum vorbesc despre suspendarea președintelui, când chiar nu mai au nicio șansă.

Cine să-și mai pună cuvioasele întrebări, într-o lume sub steaua  “Corupția ucide,” atât de dragă ambasadorului și el plătitor de haraci, pentru punerea pe post.

Ieri, domnul Zaharescu, pentru că așa îl cheamă în certificatul de naștere, s-a întâlnit cu premierul interimar. Nu știm dacă și Dancă, omul de legătură, a fost prezent. Oricum el e mai des pe la ambasadă, decât acasă.

Cât despre luna cadourilor? Vin sărbătorile. Conturile firmelor americane sunt sleite. Și-au trimis oficialii statului.

Suntem într-un parteneriat strategic. Ei scot facturile (nu și marfa) și noi plătim prețul aderării la NATO. Nimeni nu crâcnește că firmele private americane sunt susținute de birocrați. Acolo nu e corupție, e lobby. Iar ambasadorul are imunitate diplomatică. Și când iși ia tainul.

Ce vine de peste Ocean e dar, nu o povară

Ieri s-au anunțat noi miliarde de dolari. Puțină lume pricepe că din acestea, 90% se întorc firmelor americănești. Că de aia se dau împrumuturile, cică, preferențiale.

NATO e o superputere a lumii. Suntem apărați. Numai că orice apărător trebuie plătit.

Alianța Nord Atlantică are o structură piramidală. Firește că producătorii de table inteligente, coordonate cu GPS, unele chiar de aruncat, nu sunt parteneri oficiali. Ei doar învârt moara banilor. A trecut  și peste mai marii lumii o campanie electorală. Facturile lor trebuie plătite.

Ierarhic, generalul, obișnuit să execute comenzile șefilor, le-a smuls din mâini trimișilor Unchiului Sam miraculoasele facturi, cu zerouri cât stelele și gradele militare la un loc și le-a trimis spre plată.

Securitatea costă

Ce simplu e când nu joci pe banii tăi. Ce bine că hegemonii mai au tablă de vândut. Altfel nu știm ce haos, ce Antifa ce Black Lives Matter ne mai păștea dincolo sau dincoace de Crăciun.

Am stors conturile, ne-am plătit liniștea. Petrecem cu voioșie.

Dar totuși mă macină o întrebare. După ce publicația de moravuri grele Charlie Hebdo a băgat sub tipar caricatura cu “Une romain remporte Roland Garros – Ferraille” (cumpărăm fiare n.a.), ironizând-o pe Simona Halep pentru victoria și ridicarea trofeului de la Turnelul de Mare Șlem parizian, nu mai speram la vreo indignare masivă a românilor.

Au băgat vânzătorul de fiare vechi în casă și nimeni nu mai protestează.  

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă