21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiGuvernanții, șah la cadrele didactice, cu școlile

Guvernanții, șah la cadrele didactice, cu școlile

Nu putem să nu remarcăm că este pentru prima dată când Ministerul Educației, cel al Sănătății și Consiliul pentru Situații de Urgență au ajuns, atât de repede, la un consens.

Până acum, existau puncte de vedere diferite, dar, firește, conta cel al Consiliului.

Trebuie însă ținut seama de două aspecte, care ar putea explica schimbare de atitudine a autorităților centrale, chiar în această perioadă.

În primul rând, nu mai este un secret că foarte multe cadre didactice din învățământul preuniversitar se tem de vaccinul anti-COVID-19, concluzie ce reiese și din sondajele realizate de sindicatele din Educație.

În al doilea rând, dar poate cel mai important aspect, Guvernul Florin Cîțu a anunțat că vrea să înghețe salariile din sistemul bugetar.

În urma acestei măsuri, angajații din Edcație ar fi cei mai afectați, deoarece ar încasa o a doua lovitură, după amânarea, de anul trecut, de către Executivul Ludovic Orban, a majorărilor salariale prevăzute de Legea salarizării unitare.

Sindicaliștii din alte domenii, de asemenea nemulțumiți de înghețarea salariilor, firește, au anunțat deja proteste ample, în toată țara, în a doua parte a lunii în curs.

Era de așteptat ca și cadrele didactice să se alăture protestelor.

Astfel, am putea asista la o mutare de șah a guvernanților, care să împiedice o eventuală grevă sau o altă formă de protest a dascălilor, precum neîncheierea situațiilor elevilor pe primul semestru, prin nemulțumirea care ar fi stârnită în rândul părinților.

Cu alte cuvinte, Guvernul Florin Cîțu vrea redeschiderea școlilor, dar, ce să vezi, nu s-a putut, din cauza cadrelor didactice care se tem de vaccin și care sunt nemulțumite de înghețarea salariilor.

Astfel, profesorul ajunge să fie scos, din nou, țapul ispășitor al societății.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă