23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiGUVERNUL BRITANIC un scenariu real al ”Da, domnule prim-ministru”

GUVERNUL BRITANIC un scenariu real al ”Da, domnule prim-ministru”

 
·      După ce au făcut cea mai bună echipă BREXIT și cu un scor parlamentar în 2019 de neegalat de la Thatcher încoace, Dominic Cummings – fosta mână dreaptă a premierului Boris Johnson și acesta din urmă sunt acum la cuțite

·      Inspirat probabil din satira politică ”Yes, Minister” [Da, domnule prim-ministru], Cummings va intra în istoria politică a britanicilor ca fiind cel mai acid descoperitor de cortine

Miercuri, britanicii au avut parte de un episod Yes, Minister în direct. Yes, Minister este o satiră politică britanică scrisă de Antony Jay și Jonathan Lynn. Cuprinzând trei seriale de câte șapte episoade, a fost transmisă pentru prima dată pe BBC2 (1980 până în 1984). O continuare, ”Da, domnule prim-ministru”, a rulat pentru 16 episoade din 1986 până în 1988. Toate, cu excepția unuia dintre episoade, au durat jumătate de oră și aproape toate s-au încheiat cu o variantă a titlului seriei rostită ca răspuns la o întrebare pusă de ministrul (mai târziu, prim-ministru) Jim Hacker.

Acțiunea se petrece în principal în biroul privat al unui ministru al cabinetului britanic în departamentul fictiv pentru afaceri administrative din Whitehall. ”Da, domnule prim-ministru” urmează cariera ministerială a lui Jim Hacker. Diferitele sale lupte pentru formularea și adoptarea politicilor sau a efectelor schimbărilor departamentelor care sunt opuse de Serviciul Public Britanic, în special de secretarul său permanent, Sir Humphrey Appleby. Principalul său secretar privat Bernard Woolley, interpretat de Derek Fowlds, este de obicei prins între cei doi.

Seria a primit mai multe BAFTA și în 2004 a fost votată pe locul șase în sondajul din Marea Britanie Best Sitcom (serial de comedie). A fost programul de televiziune preferat al prim-ministrului de atunci al Regatului Unit, Margaret Thatcher.

”Da, domnule prim-ministru”, miniserialui lui Dominic Cummings

În șapte ore de mărturii explozive în fața parlamentarilor, fostul consilier senior din Downing Street i-a ales pe Johnson și pe Matt Hancock, Secretarul pentru Sănătate, țintele sale pentru critici și acuzații repetate.

Dominic Cummings l-a acuzat pe Boris Johnson că este „incapabil” să conducă Marea Britanie și a susținut că zeci de mii de vieți au fost pierdute inutil în fața Covid, pe fondul administrării greșite a pandemiei de către guvern, sau că premierul ar fi preferat ,,să se adune grămezi de cadavre” decât să mai impună un al doilea blocaj.
 
 
Cummings a fost cel mai apropiat asistent al premierului Johnson înainte de a fi forțat să plece din Downing Street anul trecut.
 
Surse din interior apropiate părților au ridicat întrebări cu privire la motivațiile lui Cummings sugerând că publicul îl vor vedea ca fiind “înverșunat”. Inițial, Numărul 10 a refuzat să comenteze acuzațiile și a spus că premierul va fi judecat „după acțiunile pe care le-a întreprins”.
 
Hancock a fost acuzat că i-a mințit pe colegii de cabinet și publicul, inclusiv despre disponibilitatea echipamentelor de protecție personală (PPE) și protecția rezidenților din casele de îngrijire, Cummings spunând că ar fi trebuit să fie concediat pentru cel puțin „15 – 20” de lucruri .
 
Cummings a mai susținut că Johnson a respins criza Covid timpurie ca fiind o „poveste de sperietură”, și-a exprimat în repetate rânduri regretul că a forțat închiderea în martie anul trecut și a fost prea influențat de mass-media, fiind „complet nebunește” că el este prim-ministru.
 
O litanie de alte deficiențe sistemice au fost evidențiate, de la decizia timpurie de a menține puburile și granițele deschise până la presupunerea că imunitatea turmei era inevitabilă. Un înalt funcționar public a fost citat spunând în martie 2020: „Cred că suntem absolut f —–”.
 
Carrie Symonds, logodnica domnului Johnson, a fost de asemenea acuzată că a presat numărul 10 să respingă o poveste de presă despre câinele cuplului, Dilyn, în timp ce criza Covid era în plină desfășurare și că a încercat să influențeze o întâlnire într-un mod „complet lipsit de etică” și „în mod clar ilegal”.

Premierul, cu bun simț

Boris Johnson a respins afirmația lui Dominic Cummings că este „incapabil pentru slujbă”, insistând că o mare parte din mărturia fostului său consiliere și mâna sa dreaptă „nu are nicio legătură cu realitatea”
 
Primul ministru s-a alăturat lui Matt Hancock în încercarea de a stabili adevărul, după ce mărturia extrem de critică a lui Cummings de șapte ore a produs acuzații de haos, incompetență și înșelăciune împotriva ambilor.
 
Întrebat în mod specific despre afirmația că nu este apt pentru funcție, Johnson le-a spus jurnaliștilor: „Cred că este important pentru noi să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat pentru oamenii din această țară. Cred, dacă aș putea spune, că unele dintre comentariile pe care le-am auzit nu au nicio legătură cu realitatea. “
 
El a refuzat să comenteze comentariile despre „corpurile îngrămădite” și a insistat că Guvernul a făcut „tot ce a putut pentru a proteja NHS și pentru a proteja și casele de îngrijire”.
 
Întrebat dacă zeci de mii de morți s-au datorat „acțiunii sau inacțiunii” sale, Johnson a spus: „Nu, nu cred.”
 
La începutul zilei de joi, Hancock [Secretarul Sănătății] le-a spus parlamentarilor: „Aceste acuzații neîntemeiate în legătură cu onestitatea mea nu sunt adevărate.”

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă