13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiHOR(EC)A de după moțiune

HOR(EC)A de după moțiune

Printre calcule legate de adunarea susținătorilor în Parlament, guvernanții liberali au găsit puțin timp și pentru a elabora planul de reguli privind reluarea activității unităților de alimentație publică în spații închise.

A fost prezentat un plan – așa cum ne-a obișnuit Cabinetul Ludovic Orban, cu câteva ore înainte de data la care trebuie aplicate regurile – în care s-a scris destul de mult, dar care, în esență, nu spune nimic.

Li se cere restaurantelor să respecte distanțarea între mese, să igienizeze spațiul, iar angajații să poarte mască.

Respectarea unui spațiu pentru fiecare client și igienizarea erau obligatorii și înainte de pandemie, dar nu erau respectate de multe unități.

Totuși, trebuie să ne întrebăm: de ce au fost ținute restaurantele în aer, dacă nu li s-a spus nimic nici după publicarea regulamentului?

Regulamentul publicat de Guvern prevede că se pot redeschide barurile și restaurantele doar în localitățile unde au fost înregistrate mai puțin de 1,5 cazuri de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori.

Guvernanții păstrează însă programul în care se poate desfășura activitatea barurilor și restaurantelor: între orele 06:00 și 24:00.

Este greu de înțeles de ce este menținută această limitare, probabil pentru că autoritățile știu că nu mai au echipe de control noaptea.

Se menține această oră în plus, de la 23:00 la 24:00, acordată din mărinimia Guvernului Ludovic Orban, care, nu aduce câștig pentru localuri, ci, mai repede, o cheltuială în plus, deoarece trebuie să acorde bani de taxi angajaților care nu pot ajunge la mișloacele de transport în comun.

Trebuie să menționăm că România  era singura țară din Europa în care nu au fost redeschise restaurantele în interior.

Se pare că pentru guvernanți restaurantele și barurile au reprezentat cel mai mare pericol de răspândire a Sars COV 2.

Și totuși, iată, în final, nu se ia mai nicio măsură specială, la redeschiderea greoaie a restaurantelor, doar purtarea măștii de către clienți, până la momentul în care s-au așezat la masă, ceea ce se poate traduce prin expresia românească “frecție la picior de lemn”.

Cu alte cuvinte, marele pericol pare să nu amenințe, iar industria HoReCa a fost sacrificată în zadar.

 

Șpaga la clubul de fițe umilește amenda de la autorități

Guvernul nu a luat măsurile necesare pentru a limita răspândirea noului coronavirus în localurile unde chiar era nevoie de așa ceva, adică în cluburi.

Am văzut încălcarea regurilor impuse de Guvern la două cluburi “de fițe” din stațiunea Mamaia, care au menținut petrecerile mult după miezul nopții, cu muzică dată la maximum și fără nici cea mai mică încercarea de menținere a distanțării sociale.

Pentru aceasta, firmele care dețin cele două cluburi au fost sancționate cu amenzi contravenționale de 10.000, respectiv, 20.000 de lei.

Aceste sume sunt infime, raportate la încasările respectivelor localuri.

De multe ori, am văzut bacșiș lăsat ospătarilor din aceste cluburi, mult mai mari decât aceste sume, care ar trebui să-i sperie pe patronii cluburilor.

Regii cluburilor de fiță ar putea să-și aprindă trabucul cu amenzile date de autorități.

În schimb, amenzile acordate unei terase mici, pentru că două mese au fost amplasate la distanță de 1,9 metri, în loc de 2 metri, chiar se traduce printr-o pierdere semnificativă provocată micului întreprinzător.

Terasele sunt amenințate cu ridicarea autorizației de funcționare, dar iată că în cazul cluburilor de fițe ni se ridică această problemă.

Este ușor de explicat de unde provine această discriminare: pentru că proprietarii acestor cluburi sunt foarte cunoscuți, așa cum sunt de notorietate și relațiile lor în sfera politicului din România.

Alegerile locale bat la ușă și niciun partid nu ar dori să-și supere sponsorii chiar acum.

Guvernul putea foarte bine să lase restaurantele și barurile deschise atât în exterior, cât și în interior, putând fi interzisă doar difuzarea de muzică și impunerea menținerii distanțării sociale.

Din partea partidului de guvernământ ni s-a spus, în repetate rânduri, că aceste decizii au fost luate de către experți.

Observând deciziile luate și rezultatele acestora este normal să te întrebi: în ce sunt experți acești oameni?

Măsurile luate pentru industria HoReCa au fost ilogice, precum multe dintre cele luate și în Educație.

Să dăm drept exemplu doar obligativitatea purtării măștii pe întreaga durată a examenelor naționale, nu doar până când candidații ajung în bănci și le sunt distribuite subiectele.

Apoi, ne amintim de propunerea specialistului de la Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, ca masca să fie purtată obligatoriu tot timpul de către școlarii mici.

Nu știm în ce sunt specialiști acești oameni care au gestionat până acum perioada de pandemie, dar este clar că nu în Educație sau în industria prestatoare de servicii.

Avem însă mulți specialiști în ipocrizie politică.

 

Noile reguli, luate în modul tradițional “noaptea, ca hoții”

Guvernul Ludovic Orban a creat o reală tradiție în a publica regurile și măsurile organizatorice, exact când administratorii locațiilor, unde ar trebui respectate prevederile, introduc cheia în ușă, pentru a deschide.

Așa s-a întâmplat și în cazul unităților de învățământ care au găzduit examenele naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureatul) sau concursurile didactice (Titularizarea și Definitivatul) și așa s-a întâmplat și la redeschiderea teraselor și, acum, la redeschiderea restaurantelor și barurilor în interior.

Deciziile au fost luate, așa cum le place să spună liberalilor, “noaptea, ca hoții”.

Cum poți să emiți pretenții ca cei din industria HoReCa să respecte regurile tale, când nu le oferi răgaz să se pregătescă?

S-a mers și la industria ospitalieră, ca în cazul Educației, pe improvizații și sacrificarea domeniului.

“Vom adopta în CNSU decizia pe care trebuie să o transpunem ulterior în hotărâre de Guvern, până la data de 1 septembrie, privitoare la deschiderea activităţilor culturale în spaţii închise, de la data de 1 septembrie. E vorba de spectacole, teatru, concerte, cinematografe. De asemenea, va trebui să adoptăm regulile privind reluarea activităţii pentru restaurante în spaţii închise – restaurante ale hotelurilor, ale motelurilor şi pensiunilor”, declara premierul Ludovic Orban, săptămâna trecută.

Înțelegem de la șeful Guvernului PNL că nu e nicio problemă ca regurile să fie publicate și la ora 00:00, înainte de intrarea în ziua de 1 septembrie.

Singura soluție pentru restaurante ar putea fi angajarea de clarvăzători sau de vrăjitoare, care să ghicească regurile ce urmează să fie publicate de guvernanți, astfel încât localurile să aibă la dispoziție un timp minim pentru pregătiri.

Show-ul este încă departe de a se fi încheiat.

După Hotărârea de Guvern, care a oferit cadrul legal, urmează ordine ale miniștrilor de resort, care să vină cu noi obligații, reguli bulversante, pentru industria HoReCa și pentru cea culturală.

Următorii pe lista surprizelor de la Guvern sunt teatrele și cinematografele.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă