21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiÎncă un cost fără rost pentru Ministerul Educației

Încă un cost fără rost pentru Ministerul Educației

Guvernul a aprobat recent noile condiții pentru ocuparea funcției de director de unitate de învățământ din sistemul preuniversitar.

Nu mai este nevoie ca un candidat să fie membru în CNEME.

Prin urmare, Corpul și-a pierdut practic menirea, fiind înființat în 2011 exact cu scopul de a selecta managerii școlari.

Era probabil nevoie de eliminarea condiției ca un candidat la concursul pentru funcția de director de școală să fie membru CNEME, deoarece Corpul a ajuns să fie dominat de interese politice.

Problema este că Ministerul Educației nu poate scăpa deCNEME, unde oamenii care cântă după cum le dictează partidul politic preferat se simt ca acasă.

A fost lansat un proiect de OUG în dezbatere publică, nu cu mult timp în urmă, care prevedea și abrogarea 246 din Legea Educației Naționale 1/2011, exact articolul ce a înființat CNEME.

Proiectul a fost retas însă pentru că s-a ajuns la concluzia că Ordonanța ar fi fost declarată neconstituțională de CCR.

Acum, ministerul a rămas practic cu un Corp fără rost pentru care, cel mai probabil, va organiza în continuare sesiuni și va plăti evaluatori.

Pe scurt, este un cost inutil pentru minister.

S-a ajuns la această situație doar pentru că “specialiștii”/juriștii din Ministerul Educației nu au fost capabili sau nu au vrut să elaboreze un proiect de lege care să desființeze CNEME.

E foarte probabil ca persoanele care au obținut sume frumoase de bani de pe urma acestui Corp să nu dorească dispariția lui.

În mod normal, articolul din Legea 1/2011 poate fi eliminat/modificat în Parlament, dar, e aproape sigur că acolo sunt multe personaje interesate să mai facă jocuri cu ajutorul “Corpului de Experți”.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă