13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiInchiziția intelectuală

Inchiziția intelectuală

“În ultimele săptămâni, miniștrii Educației, Justiției și Sănătății au discutat nestingheriți cu conducerea AUR. Atitudinea afișată de membri ai Guvernului României care, prin poziționarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă și inadmisibilă”, se arată în petiția online, semnată de 40 de intelectuali publici.

Prin expunerea unor marcante personalități publice și transformarea lor în inchizitori, însuși sistemul și-a deconspirat combatanții pe frontul ideilor.

Îmi pare rău pentru o serie dintre semnatari, unii cu opere deosebite, că au căzut în capcana serviciilor și s-au detonat în piața publică.

Deci, pădurile au încercat să le destructureze grupul parlamentar. N-au reușit. Au trecut la atac. Ființele din spatele copacilor arată că se tem de forța de impact a vocilor anti-sistem, de ideologia noului partid, singurul care mai apără valorile naționale. Asta am înțeles din trimiterea ‘telectualilor în spațiul destinat doar toreadorilor.

A meritat să fie luați în balon și puși la colț? Sau ăsta a fost ordinul de seară pe unitate? Dacă există vreun civil printre semnatari, îl rog să-și pună cenușă în cap și să se dezică de mișcarea sectară de țintuire și punere la colț a ideilor.

Petiția online a celor 40 arată cât de frică le e de gândurile suveraniste.

Cei ce s-au autoproclamat “intelectuali publici, militanţi pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice” au reușit, fără să vrea, sau fără să știe cum sistemul organizează diversiunile, să se transforme în milițiile gândirii.

‘Telectualii s-au jupuit de prestigiu. Descarnați, și-au etalat scheletele din dulap

S-au jupuit de prestigiu pentru a fi de folos celor ce microfonează viața, celor care pun lanternele în ochi și strâng puternic orice rezistență întru demnitate.

Dar încă mai sper ca scremuta, țâfnoasa și neargumentata misivă să fie doar ciorna servită în plic la soldă, fără a fi parcursă de semnatari.

 În opinia venerabililor “deschiderea către dialog este scandaloasă.” Păi însuși dialogul previne alunecarea spre extremism.

În diplomația războiului, cărturarii semnatari ar fi trebuit să știe că există negociatori care încearcă rezolvarea pașnică a conflictelor.

Pentru cei care vor să-și dea seama cum unii se pot face de râs, le recomand textul scris parcă de un gardian al Gestapoului.

Poate în feudalism, astfel de petiționari ar fi avut măcar o invitație la masa papei, să stea în apropierea nobililor.

 

Cozmin Gușă: OȘTIREA DE STRÂNSURĂ

 “E limpede că treaba cu AUR-ul și comunicarea a fost doar un pretext, altul este scopul “înalt” al demersului lor. Și aș putea paria că acesta este formarea unei “OȘTIRI DE STRÂNSURĂ”, care să susțină în perioada următoare exact viitoarele aberații guvernamentale ce vizează fie arborarea steagului cur-cubeu al LGBT, fie privatizările păguboase, fie siluirea definitivă a justiției românești, fie alte proceduri puse la cale de prădătorii euroatlantici,” a scris pe pagina sa de socializare Cozmin Gușă.

 

 

Linia genetică “Leonte Răutu”, intolerantul dogmatic

În epoca post-orwelliană, astfel de autorități au fost stigmatizate și înregimentate în Garnizoana ironic numită a intelectualilor post-adevăr, de fapt, niște primate gata să muște dacă Școala de la Frankfurt le-o cere.

Prin scrierea misivei, niciunul dintre cei 40 nu s-a ridicat la statura, măcar a intelectualului de tip Winston Smith care mai are și mirări.

Inchizitorii, semnatari ai depeșei halucinante prin dogmatism, ar aresta mâine gândirea liberă și pe oricine mai crede în valorile conservatoare.

Sunt posedați de certitudini. Patogeneza lor intelectuală o fi genetică? Se trag din Leonte Răutu, exponentul tradiţiei intolerant-dogmatice?

Intransigența lor e optuză, agresivă și câinească. Pentru mine, unul dintre puținii care cunosc obediențele lor și tablele la care se-nchină, acțiunea lor e o justificare. Sunt ceea ce sunt. Pentru că au avut în spate rețeaua.   

Evenimentul expunerii lor publice e tragedia zilei de mâine.

Pentru mine este clar că Marele și Puternicul Nevăzut (descris în “Demonii” lui F.M. Dostoievski) și-a bătut joc de ei, aruncându-i în arenă cu un text parcă scris de metresa regimenului.

De la cordonul sanitar al lui Ribbentrop, la cordonul halatului din baia popotei

Eu nu pot crede că un intelectual de talia lui Liviu Antonesei să nu știe că folosirea expresiei “cordon sanitar” provine din rușinosul Pact Ribbentrop-Molotov.

De la doamna colonel nu am demult nicio așteptare. Îi deplâng demult însingurarea, dar și disperarea că n-a fost toată viața decât o sculă de sistem.

Despre cercetătorul CNSAS? Ce să spui. Opera lui e edificatoare pentru oricine. Misiunea lui e să dea carierele unor personalități la câini, în timp ce purtările sale sunt asemuite, de unii, șobolanilor.

Pardon, care fascism?

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Cristian Pârvulescu amintește, într-o declarație făcută reporterului Agerpres că „în statele cu democraţie consolidată există o linie roşie în relaţiile cu partidele care sunt în mod vădit extremiste şi fasciste”. Dar cine pune matricea fascistă peste AUR nu trebuie să dea măcar un argument? Impersonalele “se spune,” “se zice,” “se face” nu sunt decât dezertări prin didactica fricii.

La fel ca acum, sute de mii de tineri au fost trimiși în anii ’50 la ocnă sau la canal, fiind acuzați de procurorii brigadieri, în lipsă de probe, drept fasciști.

Dacă ar fi citit vreunul dintre corifeii noii Miliții a Gândirii declarațiile publice ale lui George Simion ar fi aflat că partidul lui unionist se încadrează în “Europa patriilor,” viziune descrisă și lăsată moștenire de Adenauer și Charles des Gaulle.

Un text mai descalificant, mai sectar și mai abulic, recunosc, nu am mai citit demult.

N-are logică, epic, doar lozinci și stigmate.

Marele și Puternicul Nevăzut joacă pasiențe

După scrisoarea dată publicității în joia neagră, jupuiții de personalitate și-au pierdut titlul de intelectuali publici. A meritat să vă riscați?

Oricât de despotic e Comandamentul, nu poți să te expui atât de “plenar”, alături de un text scos parcă din arhivele inchiziției.

Mă simt rușinat că am citit o serie de opere ale distinsilor semnatari. La un moment dat, erau repere. Acum s-au detonat. Și-au aruncat măștile. În folosul cui?

Marele și Puternicul Nevăzut râde și acum de ei.

Dragilor, unde e forța argumentului, pe care-l propovăduiți în lecțiile voastre agnostice?

Când scrieți “extremist” pe ce vă bazați?

Știți că partidul lui Jörg Haider a crescut de la 6, la 20% după o treabă similară?

Izolarea naște misterul. Misterul, conspirația. Conspirația, adepți și în final obținerea masei critice.

Dacă nu-i cunoșteam și eram căzut de pe lună, aș fi pariat că au fost angajați de AUR pentru a le face propagandă. Nu există o tactică mai bună într-o strategie de promovare a unui partid, decât reclama negativă.

Măcar dacă ați fi fost pe statele de plată ale AUR, mai ziceam.

Dar să te expui în piața ideilor cu textul scris de metresa regimentului, sedusă și abandonată de un tânăr din AUR, e semn că Unitatea e disperată. Sau, mă rog, rețeaua.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă