23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiInvoluție: de la dregătoriile boierești, la neamurile de slugi

Involuție: de la dregătoriile boierești, la neamurile de slugi

Blestemul națiunii române e că după 1989 au ajuns la putere fiii slugilor și nu ai boierilor sau ai burghezilor făuritori de țară. 
Servitorii și nu stăpânii au organizat rânduiala statală. Vechilii au dat pălăriile de pământ, pentru a proclama suveranitatea băștilor.
Astăzi, venalii s-au constituit în dregători cu simbrie europeană, fără a ști că domnia necesită recunoaștere, rafinament și respect față de valori.

“Pe mâna cui, ați dat, băi, derbedeilor, țara?”

Ne-au făcut rezistenții viața un iad, pentru că voiau să vină cei altfel, care nu au mai făcut politică. Iată că au venit la putere fiii securiștilor și lumpenii din țări străine, unde au dereticat prin case și au șters occidentalii la dosuri.
Ne-am pricopsit. Pentru Oana Ursache, iată că dregătoria diasporei, a căzut ca o pleașcă. Neam de neamul ei n-a visat să iasă din starea de servitori ai marilor boieri. Asta o și recunoaște.
Țările Române s-au format ca state independente și suverane pentru că boierii și-au trimis copiii în occident pentru a desluși tainele formării națiunilor.

Niciodată o slugă nu poate deveni boier

Ca un arc peste timp, astăzi, nepoții de răzeși le spală teutonilor șezuturile, deretică prin casele ibericilor, curăță grajdurile elvețiene, trimit câte o sută de Euro acasă, la cei săraci, rămași la vatră și zic celor de teapa lor că au biruit.

Păi cum ați biruit măi nătângilor?

Rânduiala statală e altceva decât pigluitul cămășilor și așezarea tricourilor la linie. O enormă confuzie bântuie printre conducătorii care, dacă te uiți în urmă cu două generații, erau fie sifonari la Securitate, fie grăjdari prin CAP-uri. De aici complexul neputinței la români și visceralitatea răului.
Săraca Oana Ursache, fără să-l fi citit vreodată sau înțeles pe Petre Țuțea, îi dă dreptate: “Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea.”

Au luat în stăpânire conacele și au pus parchetul pe foc

Oana Ursache e piesă dintr-un tablou nepictat, dar imaginat de mulți români: “slugile au luat în stăpânire casa boierească.” Pentru că nu au știut ce rol au dușumelele, le-au scos și le-au pus pe foc. Ăsta e complexul devenirii. Te înscrii într-un partid neomarxist, tragi șeptarul și vezi stele cu noroc.
Zilele trecute admiram tavanul cu grinzile de lemn, îmbătrânite printr-o procedură specială și mă gândeam cum la alții sunt pictate stele verzi, ca un blazon al trecerii de la slugărnicie la dregătorie.

Trufia, elocința progresului

Cititorii noștri, mai citiți decât noi, își mai amintesc, probabil, de Cicikov, personaj picaresc din ”Suflete moarte”, cartea lui N.V. Gogol, un escroc cu ștaif, mai puţin demon, mai mult un agitator, un personaj fără trecut, care, prin potlogăriile sale, demască, în cele din urmă, iluzia. Nu poți fi boier dacă nu iubești oamenii. 

Oana Ursache e mândră că a fost numită secretar de stat Departamentul românilor de pretutindeni: „Neamul Ursăcheștilor, slăvit fie-i numele de țărani simpli, a ajuns în Guvernul României.” Vă dați seama? Într-o guvernare fără de Dumnezeu, trufia nu e un păcat.

Uriașii nu se recruteză din lumea piticilor

Înalții dregători, în întreaga istorie a neamului românesc, puneau învățăturile creștine în centrul activității lor. Nihil sine Deo.
Blestemul ne-a ajuns. Cirezile de imbecili și juntele de securici ne organizează viața și ne proiectează viitorul, fără a avea ceva sfânt.
De aici derivă întreaga nenorocire și complexul neputinției. Nu poți clădi nimic fără credință.

Pentru userista, ajunsă prim dregătoare, războiul e o vrăjeală

 

desen de Ștefan Popa Popa’S

Într-una din zilele trecut, noul secretar de stat a ţinut să marcheze numirea în funcție printr-un mesaj pe Facebook. “Neamul Ursăcheștilor, slăvit fie-i numele de țărani simpli, răzăși de pe dealurile Hușilor, cărora Ștefan însuși zice-se că le-a dat 14 prăjini o dată și încă 12 altă dată, a ajuns în Guvernul României. Tătaia citind acum Monitorul Oficial, ca să vadă că nepoata lui e Secretară de Stat și uite așa a ajuns în guvern numele la care ținea atât de mult, odată cu nepoata care îi asculta vrăjită istoriile luptelor de la Cotul Donului”, a scris Oana Ursache pe pagina ei fără a ne explica de ce pentru ea războiul e o vrăjeală.

Vocile lumii

Brâncuși: Tot ce e în alt sens religiei e pierdut

”Când sentimentul religios scade urmează o decadență. Tot ce se creează prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut”, avea să mărturisească ziaristei Apriliana Medianu, Constantin Brâncuși, într-un interviu din 1930, publicat în ziarul ”Curentul.”

Colegul Cișmașu a demascat impostura

Vigilent, colegul nostru Eugen Cișmașu, a descoperit-o pe Sînziana Covaliu, fiica mândrei Oana Ursache (USR-PLUS, cum poate fi altfel?), angajată peste noapte la cabinetul parlamentar al colegei de userism Simina Tulbure. Asta ca o trambulină pentru ce va avea să vie. Este știut că posturile guvernamentale sunt blocate printr-o Ordonanță. Dar, politicienii, abili mânuitori ai ferestrelor de oportunitate, știu cum să paseze blocajul. Angajează pruncul undeva în administrație și apoi îl detașează. Șmecherie de viziune a vizuinei, dar cine l-a citit pe Sorescu?

Cumetria și rolul tubului de dren

Tulbure, netulburată, îi răspunde colegului nostru:”este o tânără cu potențial care a avut nevoie doar  un „vot de încredere” pentru a se putea afirma profesional.”
Și iată cum votul de încredere trece musai prin cumetrii, așa cum tubul de dren curăță puroiul.   
Am deplâns prin anii ’90, România furată. Nobilimea persecutată. Și am dezvăluit jefuirea vechilor conace boierești. Am mai prins personalități cu sânge albastru. Aveau ceva dumnezeiesc în priviri, în vorbe și în ascultare.
Astăzi ei nu mai sunt. Pe locul unde ar fi trebuit să se așeze cantacuzinii, mușatinii, goleștii, sturdzeștii, buzeștii s-au proțăpit, precum metresele prin budoare în poziții de călăreți, securicii și neamurile de slugi.

Contemplăm șui și ne mirăm responsabil, soarta ne e pecetluită pentru trei decenii 

Acest complex al neghiobiei, ridicat la rang de politică de stat, ne face contemplarea și mai șuie, de ne întrebăm cu ce am greșit să avem prim dregători recrutați dintre cei mai trufași, cei mai venali și cei mai anti-creștini dintre români?
Cel puțin una dintre generații le-a dat mandat de reprezentare. Inconștiența tefeliștilor ne costă. Sub steagurile de luptă ale cauzelor străine de neam, ne-am procopsit cu fel de fel de măscărici în zale de salvatori. Micționează peste tradiții și valori, cu boltă, fără a avea abilitățile lui Manneken.
Ne-am crispat când Ion Iliescu afirma că „proprietatea e un moft.” Iată că vin Neamurile lui Ursache, răzeșii cu 24 de prăjini, și ne vor proiecta viitorul, spunându-ne că e desuet să ai o casă, să mergi cu propria mașină, când poți lua Uber-alles-ul spre ținta finală: izbirea de zid, ca normă a progresului de la importanță la irelevanță, nescrisă de rușine în cartea de istorie a neamului românesc.  
 

 
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă