12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiJurnal de război - A treia revoluție anti-Dragnea

Jurnal de război – A treia revoluție anti-Dragnea

Scenariile luate în calcul în acest război civil intern sunt: îndepărtarea lui Dragnea prin vot în Comitetul Executiv al PSD (CEX), înnăbușirea revoltei și eliminarea Gabrielei Firea, o moțiune de cenzură care să ducă la căderea guvernului Dăncilă.

Pentru ca Dragnea să fie înlăturat, partida revo­luționară trebuie să obțină cel puțin 27 de voturi în CEX. Dacă le obține, Dragnea poate fi înlocuit de o conducere colectivă care abia apoi poate organiza un congres. Miza este ca Dragnea să fie scos de la butoane atât timp cât se organizează congresul. Operațiunea de extragere se va dovedi un adevărat coșmar birocratic din cauza statutului PSD și a chichițelor procedurale. Doi oameni-cheie contează în procedură: Marian Neacșu, secretarul general și premierul Viori­ca ­Dăncilă, cea care ocupă funcția de președinte execu­tiv al PSD. Cei doi rămân în conducerea exe­cutivă chiar dacă Dragnea este îndepărtat și pot influen­ța modul de organizare al congresului.

Dacă vor avea suficiente voturi, revoluționarii anti-Dragnea vor semna o moțiune ce va fi suspusă votului în CEX, hârtia de mazilire a lui Dragnea îi va fi trimisă lui Neacșu. Însă depinde de Neacșu dacă o va accepta sau va inventa pretexte procedurale de respingere. Cel care va transmite scrisoarea de mazilire va fi prietenul de șprițuri și lungi paranghelii a șefului PSD, adică Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării. Este o mișcare simbolică, desprinsă din cărțile de istorie. Lovitura fatală vine întotdeauna de la apropiați.

Pe hârtie, Dragnea are încă o majoritate zdrobitoare în CEX. La ultima revoluție, cauzată de ieșirea în decor a lui Mihai Tudose, aceasta a obținut doar opt voturi în favoarea sa în ședința CEX. De atunci însă lucrurile au luat o întorsătură dramatică pentru șeful PSD. Gabriela Firea a coalizat toți nemulțumiții din partid, păcăliți, trădați sau mințiți de Dragnea. Iar Dragnea a avut proasta inspirație să își bată joc de aproape toți liderii importanți.

De fapt, este inexplicabil, sau greu explicabil rațional, cum adevăratul șef al baronilor PSD, omul care a pus la punct cea mai sofisticată rețea electorală clientelară din istoria recentă, a pierdut susținerea locotenenților săi: Bădălău de la Giurgiu, Stănescu de la Olt, Buzatu de la Vaslui, sau chiar pe Oprișan de la Vrancea, Țuțuianu de la Dâmbovița, Stroe de la Constanța. Lupii tineri, dar trecuți de prima tinerețe, gen Grindeanu, Mocioalcă, Robert Negoiță, Ciolacu, Mihai Tudose sau Gabi Vlase (actual director SIE, dar încă influent în partid) se săturaseră de tutela lui Dragnea. Era normal, în „buna tradiție“ PSD, ca aceștia să încerce să îl decapeze de putere. Dar, baronii? Câte istorii de „jaf și șpagă“, câte chefuri la Belina îi leagă pe aceștia? Dacă am afla în amănunt, ne-am îngrozi!

Dragnea deține încă pârghiile guvernării, așa ca strategia lui va fi simplă: îi va lua la bucată, pe fiecare șef de organizație sau membru în CEX, și le va cumpăra încă o dată loialitatea. Pro­blema cu „negustoria“ e că Dragnea i-a păcălit pe mulți, din partid dar și din afara lui. Mizele oferite de el trebuie să fie acum foarte mari, trebuie să remanieze guvernul încă o dată, să scoată la mezat noi portofolii de miniștri, trebuie să vândă încă o dată lista de europarlamentari, iar PSD începe să scadă serios în sondaje. Patru- cinci portofolii de miniștri, zece- doisprezece poziții de europarlamentari, sefi de agenții și secretari de stat. Mai este, ce-i drept, suficient de vândut, numai să găsească mușterii interesați. De ce să iau firimiturile lui Dragnea când pot sta la masa bogată după ce îi facem vânt pe scări? Se pot întreba liderii din eșalonul doi, care stau să vadă cine va câștiga bătălia, care joacă la două capete. Cu Dragnea, dar și cu revoluționarii!

Este cert că Dragnea nu poate să îi dea afară din partid pe toți cei nemulțumiți. Poate cumpăra o parte din ei, iar pe ceilalți să-i elimine. Dacă va câștiga votul în CEX, și va rămâne șef, Dragnea va purcede la excuția Gabrielei Firea și, probabil, a lui Stănescu. Care își va pierde funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării. Ceilalți răzvrătiți nu mai dețin poziții de putere, deci nu prea ai ce să le iei. Va fi o victorie, din nou, în genunchi. Firea va rămâne cu aureola că s-a bătut cel mai dur cu Dragnea, dar se va consola cu ideea că va câștiga destul de lejer al doilea mandat de primar general. 

Răzvrătiți anti-Dragnea au de ales să se ascundă în bălăriile partidului sau să facă încă un gest fără precedent. Să dea jos guvernul Dăncilă cu ocazia moțiunii de cenzură deja anunțate. Patruzeci de parlamentari ghidonați de liderii anti-Dragnea la care se adaugă gruparea lui Ponta și partidele de Opoziție vor putea aduna suficiente voturi pentru dărâmarea guvernului. Ce se va întâmpla mai departe? Evident, un haos generalizat. Iar Iohannis o să sară din baie cu vechea lui marotă: „guvernul meu“. Se vezi, apoi, scandal politic!

În acest moment al războiul civil din PSD contează doar viteza de reacție. Dacă Dragnea câștigă CEX-ul și o elimină pe Firea, iar a doua zi dă ordonanța de grațiere și aministie, atunci toată lumea amuțește. Eliberat de presiunea pușcăriei, Dragnea are două variante: să se calmeze și să se apuce să facă ceva cu țara sau începe jihad-ul politic, răzbunarea totală prin dosare penale aplicate dușmanilor.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă