13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiKövesi sau cum anticorupția se strangulează cu ombilicul din dotare

Kövesi sau cum anticorupția se strangulează cu ombilicul din dotare

În acest caz, postul de procuror european dispare în neantul concretului din regulamentul de candidatură: without any doubt (în afara oricărui dubiu). Dar, în condițiile în care procurorul Adina Florea oprește externalizarea practicilor securistice, cu mezalianțe între ofițeri și procurori, cu liste de execuții publice și dosare măsluite, protocoale și alte acareturi, salvăm Europa de un nou Gestapo, de data asta cu lege pe lege călcând, dar rămânem cu ea pe cap.

Băieții cu instincte șerpești o vor reevalua. O vor trimite în cursa electorală cu scopul de a aduna voturi într-o desagă politică, croită cu epoleți, având sprijinul unei generații narcotizate de rolul istoric și isteric de a face justiție pe net.

Securitatea îmbracă multe măști. Versatilitatea ei e colocvială. Nu renunță la puterea umbrelor. Fostul șef al DNA este victima lor perfectă. O vor folosi pentru că e ușor șantajabilă. Nici nu are destulă inteligență. Lăsată singură să-și ducă pe stradă cățelul, s-ar strangula cu lesa. Neobișnuită să ia viața în piept, să urce ierarhiile firesc, e ca un candidat asistat, căruia îi trebuie proteze de deplasare.

Faptul că fostul președinte, cel care a ales-o pe motiv de slabă competență, ductilă și maleabilă sistemului său securist, acum îi califică purtarea demnă de statul mafiot nu îl absolvă pe matelot de obiceiul pământului – la bătrânețe, toate curvele cântă în corul bisericii –, ci îl stigmatizează ca pe principalul responsabil al instituirii EXPERIMENTULUI ROMÂNIA. Nu cred că mai interesează azi pe nimeni că prin fălcile lui din teritoriu i-a urcat pe Coldea, Blejnar, Marta și alți popi de despicat statalitatea în esența ei monumentală, oricum el fiind un șpriț la scara unui Pantheon. Vinile starostelui mănăstirii cu ghilotina-n curte le va judeca istoria.

Dar nu despre omul cu cuburi de gheață vine vorbirea, ci despre Kövesi, care – neunsă procuror european – va rămâne aici un pion de aruncat oricând în luptă. 

Poate că e firesc să nu fie lăsată ca un bob de neghină pe câmp. Și să fie relansată, pensată, fandosită pentru o cursă electorală. Adepții din Secta ei – chiar dacă reprezintă o minoritate agresivă – sunt buni pentru că fac larmă și orientează privirile spre ceva nesemnificativ pentru a se pierde din vedere cadrul larg al reprezentării. Nu sunt lucruri noi. Și Bernie Sanders a fost trimis în alegerile pentru președinția SUA în luptă pe post de iepure. Doar nu credeți că s-a aruncat cu capul înainte fără a avea spatele asigurat? Nu oricine se poate face de râs pe cont propriu. Să te faci de mirul lumii în aplauze e ceva spectaculos.

Nu știm câte dosare mai are Prea Curata și mult prea Slujita. E tot mai evidentă poziția de circar de profesie care i se atribuie de către oamenii din pădure.

Dacă structurile de forță europene o vor impune în postul de procuror european, cu toate tinichelele din poșeta de 5.000 de euro de la Cocoș, e semn că experimentul România se europenizează. Lucrul cel mai puțin dorit pentru Bătrâna Europă.

Dacă rămâne la vatră, o vom vedea în postura de penală care luptă cu alți penali. Dacă e ceva sigur e că anticorupția s-a strangulat cu ombilicul din dotare. Și aici e și meritul unor politicieni care au rezistat cântecelor de lebădă ale sistemului. Nu mă gândesc doar la Tudorel Toader.    

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă