24.6 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

La examene… Laser, frate

La Evaluarea Națională măsurile sunt fără precedent.

Este evident că era nevoie de o sporire a măsurilor care să evite infectarea, dar pare evident că au fost luate, probabil și din cauza presiunii timpului, unele măsuri exagerate și poate au fost uitate unele eficiente.

Toți candidații au fost supuși termoscanării, dar unul singur a fost identificat cu temperatură corporală peste 37,3 grade din cauza unei enterocolite.

Se poate dezbate dacă respectivul candidat a fost sau nu discriminat. Sunt multe aspecte de discutat.

În același timp, acum ne punem întrebarea dacă măsura termoscanării, care a iscat numeroase discuții, este chiar folositoare?

Candidații de la examenele naționale și profesorii corectori sunt nevoiți să se concentreze multe ore, cu masca pe față.

Este un efort evident în plus, în condițiile în care, dacă se respectă distanțarea dintre persoane și normele de igienă, ar putea fi înlocuită cu cea a purtării măștii doar până la așezarea în bancă/la masă/birou și la momentul primirii subiectelor și predării lucrării.

Dacă tot am pictat culoarele unităților de învățământ și am lipit tot felul de mesaje și semne la intrare, puteam să montăm și panouri de plastic transparent pe băncile unde vor scrie candidații.

Ministerul Educației a achiziționat măști sanitare, dar nu a luat în considerare că vizierele ar fi fost mai indicate pentru asistenții de la probele scrise, care stau ore bune în unitatea de învățământ.

În plus, nu s-ar mai fi avut grija că le alunecă masca, în momentul în care împart subiectele sau conduc candidații.

Probabil că factorul financiar a fost din nou cel mai important, când vine vorba de școală, vizierele fiind semnificativ mai scumpe decât măștile, iar școala românească este oricum obișnuită să funcționeze în condiții de recesiune.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă