Lipsa de fonduri pentru personalul din școli, pandemie nesfârșită

Laurențiu Mușoiu 26.11.2020 - 00:18
Laurențiu Mușoiu

Se înmulțesc cazurile de violență, accidente, abuz și discriminare din școli.

Share

Se poate invoca actualul context pandemic, ce, fără doar și poate, a pus o mare presiune de ordin psihic, dar și fizic, atât pe elevi, cât și pe cadrele didactice.

Totuși, problemele care determină astfel de incidente regretabile pentru sistemul educațional din România nu au apărut odată cu pandemia COVID-19, ci sunt prezente de cel puțin treizeci de ani, acutizându-se însă în ultimul deceniu.

Unul dintre scandalurile recente este cel de la Școala I.G. Duca, din Capitală, o instituție de învățământ  “vânată” de mulți părinți pentru copiii lor, dar și una de care se leagă numeroase scandaluri.

De această dată, a fost mediatizat un incident nefericit în urma căruia eleva minoră, fiică a vedetei de televiziune Laurette, și-a fracturat un dinte.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) încearcă să se spele pe mâini de caz și iau apărarea direcțiunii unității de învățământ.

Mama minorei vorbește despre un caz de violență din partea unui elev asupra unei colege de culoare, în timp ce inspectoratul susține că a fost un accident, iar învățătoarea și reprezentanții școlii au acționat corect.

Nu mă pot pronunța dacă a fost sau nu un caz de discriminare, deoarece nu am văzut înregistrările video, pe care susțin reprezentanții ISMB că le-au analizat, – probabil că nici nu era normal să le văd, având în vedere normele de protejare a imaginii copiilor – dar este cert un caz de neglijență din partea conducerii unității de învățământ și din partea autorităților de resort.

Chiar dacă este vorba de un accident, copiii au fost lăsați nesupraveghiați.

Aici, sunt urmări ale problemelor vechi neglijate de cei aflați la conducerea sistemului de învățământ de-a-lungul timpului, atât la nivel central, cât și local.

Vorbim despre o criză de personal acută în sistemul de învățământ preuniversitar.

Asistenții pentru profesori sunt o raritate, Legea Educației nu este respectată, iar sistemul este subfinanțat.

Chiar la școla despre care discutăm, clasele sunt suprapopulate, existând efective și de 40 de elevi.

În astfel de condiții, nu se poate discuta despre un act educațional de calitate, iar accidentele ce pun în pericol integrtitatea fizică a minorilor devin aproape iminente.

Toate acestea sunt realizate cu girul ISMB și al Ministerului Educației.

Autoritățile vor spune că direcțiunea școlii este acoperită legal, din cauza unui Ordin din mandatul de ministru al lui Liviu Pop, ce permite încălcarea limitei de elevi dintr-o clasă, din Legea Educației.

Cu alte cuvinte, invocăm din nou greaua moștenire și nu facem nimic pentru elevi și cadre didactice.

Comentarii

loading...