14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMarele secret al PNRR

Marele secret al PNRR

Astăzi pe post de Rege exilat e Ludovic Orban, liderul care a decretat că PNRR este un adevărat Plan Marshall pentru România.

La fel ca românii supraviețuitori ai celui de-al doilea război mondial și noi – supraviețuitorii comunismului  – nu știm sub ce auspicii stă noua daravelă bruxelleză, cu miros de cizmă crăiască.

De la Sovromuri la multinaționale, în pași de vals vienez

Bunicii noștri s-au trezit furați de zăcăminte și de toate bogățiile câmpurilor, ca datorie de război. Astăzi, prin PNRR, micul Ivan, cosmopolit, îmbrăcat la Prada, nu deghizat în Pravda, ne spune ca la radio Erevan că ne dă, nu ne ia.

Dar să vedem cum mult trâmbițatul plan de salvare a României poate avea costuri mai mari pentru populație, decât pe vremea bunicilor noștri.

Planul e lăudat de noii Sadoveni care n-au stins lumina, ba mai mult au aprins emoția apartenenței față de Europa, cea care ne dă, nu ne ia ca sovieticii, ocupanți.

În cifre absolute, ne mai îndatorăm cu 13 miliarde de Euro.

Mai avem academicieni lucizi?

Propaganda ne spune că de la Comisia Europeană ni se dă 29,3 miliarde de Euro. Numai că, sub aceleași auspicii neostaliniste, ne sunt condiționate granturile și împrumuturile.

În vremea semnării rușinosului document, în mai 1945, când România era spoliată de bogății, academicianul Onisifor Ghibu îi scria un memoriu dur primului ministru de atunci. ”Sub acest nume benign, se duc în Rusia cele mai de seamă bogăţii de tot felul ale ţării noastre, cu preţuri derizorii, în timp ce pe pieţele noastre lipsesc cele mai necesare articole sau suntem nevoiţi să le plătim înzecit mai mult decât plătesc pe ele sovietele,” preciza la acea dată academicianul, cu riscul de a îngroșa rândurile deținuților politici.

Ieri s-a publicat pe pagina guvernului direcțiile de finanțare: piste de biciclete, autostrăzi digitale, parcuri inteligente.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Din butaforie iese încă o datorie

Ce nu s-a spus, dar a prins-o din zbor economistul Adrian Câciu, până la semnarea PNRR, fiecare român este dator la bănci străine cu 1.700 de Euro. După semnarea evlavioasei evanghelii, poreclite Plan Marshall, datoria fiecăruia va ajunge la 2.500 de Euro.

Față de 2019, anul guvernării Viorica Dăncilă, datoria publică a statului român s-a mărit de 2.5 ori, ajungând la 560 de miliarde de lei, la sfârșitul lunii aprilie 2021.

Românii își mai amintesc de “binefacerile” împrumutului de 20 de miliarde de dolari de la FMI. Pentru a face o economie de 2,5 miliarde de dolari, în jumătatea a doua a anului 2010, guvernul Boc (cel care se pregătește să revină, dacă urmărim ieșirile sale publice) a tăiat 25% din salariile bugetarilor și 15% din pensiile românilor.

A urmat o lungă austeritate.

Datoria publică, zmeul care face leul ușor

Prin PNRR crește datoria publică, la o cotă istorică. De aproape 55% din  PIB. O datorie mare înseamnă credite cu dobânzi din ce în ce mai mari, deci un leu ieftin în comparație cu principala monedă europeană.

Leul slab mărește inflația. Prețurile cresc. Cetățenii vor resimți costul Planului Marshall, anunțat cu mare pompă și chiar crezut de unii ca fiind o mare binefacere.

Situația e comparabilă unei case de tineri. De obicei, doi proaspeți însurăței pot obține, dacă au veniturile peste medie, în jur de 60.000-70.000 de Euro, de la vreo bancă, pentru achiziția unui apartament, rambursabil în 40 de ani. Puțini socotesc că în cazul deprecierii monedei naționale, costurile creditului lor e mai scump. Dar vine un “salvator,” care pe dobândă mai mare, refinanțează creditul, lungind termenul de plată al ratelor la credit și al dobânzii. Acesta impune o serie de condiții: un job full-time, carte de muncă pe perioadă nedeterminată, eventual a doua normă de lucru, de patru ore și mai puține aventuri.

Mai pe șleau îți dăm banii, dar noi îți organizăm viața.
La nivelul unei țări supravegherea e și mai drastică. Nu poți face nimic fără ca biroul de tartori financiari să-ți dea aviz.

Livrăm clasă muncitoare ieftină, cine să se mai gândească la pensie?

În fond, prin reducerea salariilor bugetarilor și împingerea limitei de pensionare către 69 de ani, românii sunt stimulați să muncească în diasporă. De fapt ăsta e prețul. Primim bani de Marshall, dar livrăm forță de muncă ieftină. Business de business.

Dacă speranța de viață la bărbați e de 74 de ani, cu șase ani mai mică decât în occident, înseamnă că românii vor munci o viață pentru a primi pensia timp de patru ani. Curat, european. Unde mai sunt vacanțele mult visate, turneele lungi, cărțile pregătite pentru lectură?

PNRR încearcă să repare o rămânere în urmă a României față de civilizația europeană. Guvernul Cîțu se leagă cu lanțuri de zidurile guvernului, doar pentru a cheltui bani pe 2.000 de km de autostradă.

Noua șmecherie cu reziliența e ca povestea lui Ivan Turbincă

Ceea ce nu ne spune premierul e că garanțiile de bune practici sunt la pachet. Dacă tronsonul de autostradă Huși-Iași (care nu se va face niciodată, rămâne vorba între noi) are un studiu de fezabilitate neagreat de noii comisari ai banului bine dat, practic tot mega-proiectul de 2.000 de km va cădea.

N-o să mai auzim un nou Onisifor Ghibu. Academicienii dorm în papuci, cu gândul la propria prostată, nu la prostatita cronică din climatul social al pișăcioșilor de promisiuni glazurate cu europenism.

Veți zice că am exagerat comparând prezentul de “dolce farniente” cu trecutul Sovromurilor. Păi nu-i chiar așa. În cazul în care nu vom putea plăti dobânzile și ratele la scadențarul de rambursare, în valoare de aproape 3 miliarde de euro pe an, la care mai punem și contribuția, mărită recent de Parlament, de 2 miliarde, atunci marele și puternicul FMI va trimite omul cu pantoful găurit să ne spună că trebuie să vindem Hidroelectrica, Nuclearoelectrica, Transelectrica, Romgaz, bijuteriile coroanei. Prețurile vor fi făcute de către o “cinstită” comisie a ambasadelor.

 

Vocile lumii

Dan Barna

Președinte USR-PLUS

„ Vom avea o nouă lege a pensiilor.  Speranţa de viaţă a crescut peste tot în Europa”, a afirmat recent Dan Barna, președintele USR-PLUS.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă