16.5 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Medicina, multă muncă pentru a ajunge la mâna unui manager

Tot mai mulți tineri din țara noastră visează la o carieră în Sănătate, putându-se constata chiar o creștere a numărului celor care se visează medici, după experiența pandemiei COVID-19.

Cu toate că majorarea veniturilor din sistemul sanitar românesc a redus numărul medicilor care pleacă să lucreze în străinătate, exportul de personal medical tânăr este departe de a fi redus la un procent liniștitor pentru societatea noastră.

L-am văzut pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmând că își dorește mai multe posturi de medici rezidenți.

Există însă o problemă în sistemul sanitar din țara noastră despre care nu se discută sau se menționează mult prea puțin: angajarea medicilor este la mâna managerilor de spitale.

Concret, sunt foarte multe cazuri în care tineri care au promovat Rezidențiatul nu se pot angaja într-un spital de stat, pentru că nu sunt “preferați” ai managerului unității sanitare și acesta nu scoate post la concurs.

Astfel, foarte mulți medici tineri ajung să lucreze într-un spital de stat doar pe o perioadă determinată, iar apoi, cele mai mari șanse le au să fie angajați la o clinică privată.

Așa ajung spitalele din România în criză de medici dedicați.

În aceste condiții, cât timp managerii de spitale au pâinea și cuțitul, nu vor dispărea zvonurile despre șpăgi ce trebuie oferite pentru a fi angajat într-un spital de stat și, după cum bine știm, fără foc nu iese fum.

Cât timp nu se va interveni printr-o lege ca destinele tinerilor medici să nu mai fie controlate de managerii de spitale, creșterea numărului de locuri pentru rezidenți nu va avea efect asupra sistemului sanitar de stat.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă