7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMessi și politica de pace din Orientul Mijlociu

Messi și politica de pace din Orientul Mijlociu

Ne aflăm în timpul unui eveniment planetar, Campio­natul Mondial de Fotbal, manifestare sportivă urmărită de miliarde de oameni din întreaga lume. Israelul nu a reușit să se califice printre echipele participante la jocurile care se desfășoară în Rusia. Ca și România, Țara Sfântă nu are o echipă suficient de bine pregătită. În schimb, israelienii sunt mari iubitori ai sportului rege. La meciurile de fotbal locale, stadioanele sunt pline de fani înfocați, iar în timpul transmisiunilor meciurilor de fotbal televiziunile fac audiență maximă. 

Chiar înaintea începerii Campionatului Mondial de Fotbal, s-a anunțat că echipa națională a Argentinei va sosi în Israel pentru un meci amical de pregătire. Iubitorii sportului cu balonul rotund au primit vestea cu entuziasm maxim. Starul argentinian, celebrul fotbalist Messi, a declarat imediat că va merge la Zidul Plângerii pentru a pune un bilețel ca să aibă noroc să înscrie cât mai multe goluri. Niciun eveniment sportiv nu a provocat vreodată o asemenea isterie în Israel. Biletele s-au vândut în numai  20 de minute la prețuri piperate care ajungeau și la 250 de dolari pentru un loc în zona VIP. 

Din păcate, evenimentul nu a fost primit cu același entuziasm de către organizațiile palestiniene, care au făcut tot posibilul să împie­dice această manifestare sportivă. Și au reușit! De la proteste trimise organizațiilor din lumea întreagă până la amenințări cu moartea expediate personal lui Messi, palestinienii au făcut tot ce le-a stat în putință să determine federația argentiniană de fotbal să anuleze vizita în Țara Sfântă. 

Uite așa „dracul” și-a băgat coada, iar meciul amical a fost anulat. Trecând peste rușinea argentinienilor de a fi lăsat politica să intervină în sport, pentru israelieni „dracul” are un nume. El este șeful Asociației Fotbalului Palestinian, Jibril Rajoub, care a condus operațiunile de boicotare a meciului amical Israel-Argentina. 

Încă de când a fost numit șef al Asociației de Fotbal Palestinian, în 2006, Rajoub a acționat pentru a elimina Israelul de la FIFA, organismul de guvernământ al fotbalului. El chiar a luptat pentru a împiedica evreii și palestinienii să participe la evenimente sportive comune. Într-o apariție la televiziunea palestiniană din iulie 2013, Ragoub a amenințat: „Oricare palestinian ce va lua parte la o activitate sportivă comună cu israelienii – jucători, antrenori, arbitri sau cluburi – va fi șters de pe listele Asociației Fotbalului Palestinian”. 

Rajoub are și o istorie a activității teroriste, a violenței și a instigării. El a fost condamnat la închisoare pe viață în 1970 pentru aruncarea unei grenade spre un autobuz al armatei israeliene lângă Hebron. A fost judecat și condamnat pentru acel atac și pentru apartenența la un grup armat, dar mai târziu a fost eliberat ca parte a unui acord de schimb de prizonieri. 

În timp ce în aparițiile sale în mass-media internaționale Ragoub reprezintă „tabăra de pace” palestiniană, în mass-media palestiniană el este un instigator arzător la terorism. El îi laudă pe teroriști ca pe eroi, spunând: „Vă binecuvântăm, vă susținem familiile și vă spunem: «Voi sunteți coroana de pe capul nostru»”. 

După boicotarea acestei manifestări sportive, Israelul a hotărât că este momentul să-și schimbe politica față de înalții oficiali ai Autorității Palestiniene care instigă la ură. Nu te poți numi „partener pentru pace în Orientul Mijlociu” în timp ce duci campanii internaționale pentru boicotarea Israelului și îndemni la ură și dușmănie.

În ceea ce-l privește pe starul argentinian Lionel Messi, israelienii sunt convinși că, dacă acesta ar fi ajuns la Zidul Plângerii, fotbalistul n-ar mai fi ratat penalty-ul din meciul inaugural cu Islanda. Mai știi…  

 

Dragoş Nelersa este directorul ziarului românesc din Israel „Gazeta Românească” și președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă