12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMica hoție de la Drept

Mica hoție de la Drept

45 de studenți de la Facultatea de Drept din București sunt propuși pentru a fi dați afară, caz unic în istoria instituției, după ce Consiliul facultății a audiat martorii și a analizat probele acuzării: au trișat la examen.  

Grupul de tineri infractori s-a organizat pe watshapp pentru a rezolva împreună subiectele date de către profesori la examenele online. Situația este cu atât mai gravă fiind vorba de oamenii școliți să devină viitorii magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului, deci tocmai cei care ar trebui să practice echitate și corectitudine și să judece conform acestor valori, declară Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept.

Sigur că pentru lacheii ordinului #rezist de la USR, fapta este minoră. O execuție demnă de perioada medievală.

Când becul li se aprinde-n ochi

 

desen de Ștefan Popa Popa’S

Numai că atunci, când ei beculeau, plimbau mânuțe justiției și urlau de cât îi țineau bojocii: “fără hoție ajungem departe”, nu credeau că mâna lungă a legii și regulamentelor îi pot ajunge și pe ei.

“Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. România nu își permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția,” au scris tinerii de la USR pe pagina lor de socializare, ulterior ștergând postarea după ce au fost urechiați de Dan Barna.

Obișnuiți să creadă că doar folosirea a două secretare, într-o muncă ilicită, e marea corupție, iar ce fac ei cu copiuțe și sârme de emisie/recepție prin păr e furtul acceptat.

Așa cum scriam în urmă cu mai bine de un deceniu, în “Hoția la români,” suntem singurul popor din lume care îi învață pe cei mici poezia “Cățeluș cu părul creț / fură rața din coteț.”

Obișnuit cu micul furt, ni se pare marele furt ceva colosal, chiar dacă avem zicala “cine fură azi un ou, mâine poate fura un bou.”

Cum să condamni micuții hoțomani, când ai orgasme de fericire la cătușe și la DNA?

E un non sens. Despre toleranță zero la hoție, nici nu se poate pune vorba, la un popor care are o sumedenie de derivate și de expresii pentru hoție.

Încă de la început cărții – “o parte vândută / o parte furată” – am evidențiat  că imediat după naştere, pruncului i se fură un sărut. Câinele din casă e iubit pentru că e hoţoman. Elevul învaţă să copieze pe furiș. Profesorul plagiază. Păcăleala şi şantajul se practică peste tot. Mirelui i se fură mireasa. Politicianul este corupt. Statul împarte cetăţeanului hârtii fără valoare. La piaţă, vânzătorul măsluieşte cântarul.

În armată, nimic nu se lua, totul se complete din bunurile comune. Delicvenţa juvenilă e iertată. Fiecare se “descurcă” la locul de muncă”. 

 Vocile lumii:

Examene, față-n față

În conformitate cu Regulamentul privind activitatea profesională a studenților, Decanul Facultății de Drept va anula rezultatele obținute de studenții în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă. Totodată, Consiliul Facultății de Drept a hotărât ca examenele și colocviile viitoare să se desfășoare față în față, chiar dacă activitatea didactică va continua online.

Pe urmele Vulpiței

Generațiile trecute au fost avertizate încă de la începutul anului universitar de către renumitul decan Flavius Baias că și furtul minor e o hoție, recomandând proaspeților studenți să citească “Hoția la români.”

 

Cum să existe printre tinerii, viitori magiștrii, cineva care să condamne hoția, când majoritatea s-a învățat din școala elementară să o sfeteresească și să-și corupă profa cu mici atenții? Păi și furtul la examen, tot un delict e, chiar dacă micuții, viitori procurori, consideră că poți trece facultatea strecurându-se și învârtindu-te ca Vulpița, pe lângă vreun serviciu secret.

Un magistrat celebru azi, plimba prin facultate copiuțe

Cu prilejul micului scandal, un prestigios avocat a mărturisit că o actuală mare procuroare, care plimbă sentințe și e spaima justițiabililor, copia prin facultate pe rupte. Mai știm și pe alții, mici hoți, în tinerețe, deveniți judecători cu patalama.

Un vecin de-al meu, rezistent din piață, m-a întrebat recent cum poate să-și mute copilul la o școală mai bună, declarându-se pregătit să dea o mica atenție. Păi l-am întrebat asta nu e corupție? Mi-a răspuns că nu e ca a lui Liviu Dragnea și de la Belina-n port.

Un popor needucat crede că doar politicienii trebuie aspru pedepsiți, în timp ce majoritatea poate să rămână sub imperiul bunului plac și al regatului descurcăreților.

Deh, printre vreascuri nu intră leopardul, dar nici pianul pentru armonii fine. 

Revanșă a istoriei sau preavizare?

Poate că acțiunea de azi e o revanșă a istoriei. De ani buni, profesorii de la Drept mi se plângeau că tinerii nu mai au vocația echilibrului, ci a faptului de dinainte judecat. Întrebați de ce au ales această facultate și de ce vor să devină magistrați, în cor răspundeau că vor să pedepsească politicienii corupți. În zadar li se spunea de la catedră că rolul magistratului nu este să pedepsească, ci să aplice legea, dar numai după o îndelungată cumpănire și măsurare a probelor și a faptelor. Acțiunea mai poate fi și o preavizare. Dacă tot mai vreți să “salvați” justiția, salvați-vă voi de la analfabetismul funcțional. 

Au cerut moarte pentru moarte și acum plâng pentru o exmatriculare

Printre demonstranții cu mânuțe prin piețe au fost și mulți studenți la Drept. Ați auzit pe vreunul să susțină prezumția de nevinovăție a victimelor? Un drept din jurisdicția internațională. Să nu judece după lozinci și să caute probele acuzării? Să nu se ia după fentele securicilor, care voiau decapitarea celor neînchinați? Nimic. Blană. Au crezut că mișcarea lor doboară lumea.

În societate s-a iscat un asalt continuu asupra SIIJ. Din zece studenți, nouă îți spun că trebuie desființară. Noroc cu UDMR care nu dorește schimbarea unui rău cu alt rău. Mai nou, puterea a pierdut susținerea și a minorităților naționale, altele, decât UDMR. Cu greu va trece legea de trâmtire a SIIJ care le stă procurorilor, nod în gât.

N-au să auzi niciunde despre nevoia legii răspunderii magistraților, pentru că toți sunt duși cu capul într-o singură direcție dorită de sistem: spre controlul judecătorilor de către jurații pădurilor. Păi și atunci fapta juveților de la Drept nu e minoră? Cum ar zice useristul răspopit: magistrații cruzimii și ai răzbunării.

Studenții din anii terminali nu-s ca bobocii de azi, cărora le curg fardurile din cauza lacrimilor. 

E un talmeș balmeș, de până și talgerul justiției e măsluit. Dar cine să mai verifice greutățile, când toți sunt preocupați cu anticorupția?  

De unde să învețe cei tineri că marea corupție se naște din micuța corupție, iar cine fură azi un ou, mâine poate fura un bou?

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă