15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiNicuşor Dan, panaramele şi corigenţa la comunicarea politică

Nicuşor Dan, panaramele şi corigenţa la comunicarea politică

Nicuşor Dan nu se simte în pielea lui. Faţa lividă, mâinile tremurânde, figura întunecată, ca a unui consumator fruntaş, toate îi reduc din aura eroică.

L-au pictat ca pe un idol dintr-un templu păgân şi acum închinaţii se întreabă dacă nu cumva e o ţeapă.

Nicuşor Dan nu-şi mai aparţine, de când i s-a pus verdictul de colaborare cu interlopii. I-a căzut faţa feciorelnică, la prima palmă trasă de-o „panaramă.” Aşa a calificat el acţiunea Danei Budeanu, care l-a dat în fapt, cu voce cu tot.

Dacă eşti băiat, ştii ce înseamnă panaramă!

Deriva lui poate fi înţeleasă doar din felul în care a folosit un cuvânt peiorativ cu triplu înţeles. O panaramă este în limbajul colocvial folosit în trei cazuri.

– O persoană ridicolă, care se dă în spectacol printr-o conduită aberantă;
– O individă care face scandal;
– O femeie de moravuri ușoare;

Orice piţifelnic cu elementara în comunicare politică l-ar fi putut învăţa că în limbajul public nu se folosesc niciodată cuvintele peiorative. Nu ştie ce e peiorativul? Go, back to school!

Din neştiinţă şi prea plinul de sine, a comis-o original.

Un particular…

Acum şi susţinătorii săi îşi dau seama cât de necalificat e, vorba lui Padre, amicul meu de-o viaţă, un particular.

Nepriceperea sa a dat prilej adversarilor să facă framming. Adică să despice firul în patru legat de ce a vrut să spună.

Un om politic de condiţie, şcolit prin universităţi mari ale lumii, nu cu Băneasa la bază, ar fi ştiut că nu dai apă la moară, dacă nu ai o vâltoare sau ceva care să-ţi cureţe rufele murdare.

Păsările ciripesc, idolul are aripi de ceară

Interesul său pecuniar sau doar tovărăşesc, în speţa restaurantului “Medieval,” când a făcut trafic de influenţă pentru “fratele lui Mihai Mitrache”, în vederea nedemolării construcţiei de către Primăria sectorului 4, rostogolit în sute de mii de forme publicistice, a dat prilejul, odată cu înregistrările, altora să vorbească.

Aşa publicul a aflat că s-a împrietenit şi cu Clanul Sportivilor, că din patru sute şi ceva de procese, într-o sută a pierdut, interesat sau dezinteresat.

Reţeta lui de făcut bani pe oengeu sau pe persoană fizică era simplă. Acolo unde un dezvoltator imobiliar avea vreun interes, el intervenea în instanţă, pentru a bloca demersurile acestuia. Contra cost sau a altor servicii, Nicuşor Dan se făcea că pierde procesul.

Poate că şi naivii din secta salvaţioniştilor şi-au dat seama că Nicuşor nu lucră pe inima goală. Aşa se explică puzderia de donaţii ascunse din declaraţia sa de avere.

Vocile lumii:

Oana Marinescu, fost purtător de cuvânt al guvernului, susţinător #rezist: ”Nicusor Dan a oferit pe tava PSD si Gabrielei Firea ocazia sa faca framing negativ pe ce a zis el. Ridicolul si scandalul o caracterizeaza si pe Gabriela Firea ca primarita. Daca ne uitam numai la inaugurarile din mandatul sau, avem multiple panorame ale ridicolului si imposturii in administratia publica. Daca ne uitam la discursul sau plin de minciuni si de agresivitate, in timp ce se pozeaza ca fiind o persoana dusa la biserica, avem si ridicolul si galagia si minciuna la un loc. Deci e in interesul ei sa nu i se lipeasca si ei eticheta de panarama. Asadar a iesit si a reformulat semnificatia intr-un mod care ii e ei convenabil.”

 

Nicuşor Dan are atâtea table pe umeri că se aude când plouă. Norocul lui a fost că vara asta n-a plouat

 

Dar oare de ce instituţiile de forţă ale statului îl protejează?

Pe vremea când conducea USB, AEP-ul a sesizat DNA cu o serie de investigaţii legate de finanţări ilegale. Am fost primul jurnalist care a publicat informaţia. Jihadul salvaţionist m-a raportat la facebook. Am fost penalizat pentru că am dat o informaţie corectă. Dar el, cel cu sertare întregi de reclamaţii tace şi candidează.

Dacă n-ar fi pilonul sistemului demult era trimis la Beciul Domnesc. Pentru fapte similare, tot căzut pe o înregistrare, nepotul lui Traian Băsescu a făcut trei ani de puşcărie. Nu că Nicuşor Dan, în vreo eclipsă a statului de drepţi, n-ar putea fi şi el trimis la dormitor.

Nu l-aţi lăsat să doarmă şi acum iată că are probleme. Este ţipătul de durere al jurnalistei de sistem Ioana Ene Dogioiu, fostă Nadina Forga. Din mesajul ei să înţelegem că cineva din structurile de securitate au făcut înregistrarea cu intervenţia în folosul Câinelui?

Colegul Răzvan Savaliuc de la luju.ro a scos o remarcă de esenţă dură. Nicuşor Dan e impus din afară. El contestă doar PUZ-urile firmelor româneşti, de multinaţionale nu se atinge.

Nicuşor Dan suferă de o congestie electorală

Dacă există o certitudine e că electoratul său, sedat de idolatrism, e acum în spasme. Exact ca înainte de alegerile prezidenţiale, când Dan Barna a suferit aceleaşi congestii electorale.

Să fie vreo bătălie între păduri, iar săracul adormit în voia lupilor să cadă între scaune?

Nicuşor Dan e trezit în palme. Nu-şi mai revine. Face greşeli. Se bâlbâie. Dă ca animalul cu copita. E de nerecunoscut. Atât de slab e civilul autobazei?

Ce se face Nicuşor Dan dacă se trezeşte pe cap cu centuristele şi îi fac proces de rele intenţii. Dar cele cu coc de sub stindardul curcubeului?

Pe umerii săi atârnă pişoarul regimentului

Nicușor Dan este poate politicianul, venit pe un cal aparent alb, care a demonstrat, pe zi ce trece, că patina de noutate de pe umerii săi este doar o tablă pe care se uşurează generalii.

Vorba aceea. Are atâtea table pe umeri că se aude când plouă. Norocul lui a fost că vara asta n-a plouat.

De la legăturile sale cu mafia, la poziționările sale abjecte față de femei, candidatul USR a demonstrat că încrederea în oamenii noi trebuie să fie bine dozată, calibrată şi îndelung măsurată.

Dezamăgit, electoratul de dreapta caută acum o ultimă speranță în Traian Băsescu, un politician despre care se știu deja suficiente pentru ca dezamăgirea să nu fie atât de profundă.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă