Nu se prelungește actualul an școlar

Laurențiu Mușoiu 23.04.2021 - 00:45
Laurențiu Mușoiu

Una dintre principalele întrebări, în acest moment, în Educație este: se va prelungi sau nu anul școlar?

Share

L-am văzut și pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, că susține prelungirea anului școlar 2022 – 2023, dar și pe cel în curs, în tentativa de a recupera din pregătirea elevilor.

Am aflat însă de la surse oficiale din Ministerul Educației că anul școlar în curs nu va fi prelungit.

În ciuda dorinței ministrului Sorin Cîmpeanu de a fi prelungit și actualul an școlar, există multă opziție, atât din partea partenerilor de dialog social, cât și din sfera actualei puteri politice.

Este greu de crezut că se va ajunge măcar la un an școlar prelungit 2022 – 2023.

Totuși, trebuie să ne așteptăm ca declarativ atât sindicatele din învățământ și organizațiile de părinți și elevi, cât și politicienii, să manifeste susținere pentru prelungirea cursurilor.

În tipicul stil neaoș, se va merge însă pe: lasă, că merge și așa.

Lacunele în pregătirea elevilor, după un an de învățământ aproape exclusiv online sau fără educație în totalitate, sunt enorme.

Ministerul Educației nu livrează imaginea completă, deoarece aceasta ar indica un peisaj apocaliptic pentru societate în viitor.

Cu siguranță guvernanților nu le cade foarte bine nici că vor fi nevoiți să aloce mai multe fonduri pentru plata cadrelor didactice, în cazul în care le vei mări orele de predare.

Ne-am obișnuit ca Învățământul să fie un domeniu subfinanțat, de peste treizeci de ani, și ar fi probabil anormal, din perspectiva politicienilor de pe Dâmbovița, să stricăm această tradiție.

Și dacă tot aducem în discuție finanțarea, poate că actuala conducere a Ministerului Educației, conștientă că problemele din sistemul de învățământ preuniversitar nu vor dispărea prea curând, ar trebui să se gândească mult mai serrios la digitalizare.

Comentarii

loading...