15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiOrban pune bomboana pe coliva restaurantelor

Orban pune bomboana pe coliva restaurantelor

Din mărinimia sa, Executivul Ludovic Orban a mai acordat o oră în plus de activitate teraselor restaurantelor și barurilor.

Astfel, terasele vor putea fi deschise până la ora 24:00, în loc de ora 23:00.

Patronii de restaurante ar trebui să îi spună, acum, premierului Ludovic Orban: “o pașă, ce darnic ești!”.

De fapt, această măsură, pe care șeful executivului liberal spune că a luat-o, în urma solicitării reprezentanților mediului economic, este, în realitate, pentru foarte multe firme de alimentație publică, o cheltuială adaugată, în loc de un plus de profit.

De ce? Simplu. Deoarece, după ora 23:00, restaurantele care își țin angajații la lucru sunt obligați să le ofere bani de transport, de taxi, acestora.

Să luăm în calcul terasa unui restaurant care are, de exemplu, patru ospătari, doi barmani, un bucătar și un ajutor de bucătar, pe tură, unde, pentru fiecare angajat, compania trebuie să ofere între 20 și 25 de lei, bani pentru taxi.

Astfel, ar rezulta o cheltuială de minimum 200 de lei pe zi, pentru ora în plus oferită de Guvern.

Sunt foarte multe zile în care o terasă nu are încasări de 200 de lei într-o oră.

Prin urmare, ora în plus acordată de Executivul Ludovic Orban aduce mai mult pagubă, decât profit, pentru operatorii economici din alimentație publică.

Este, evident, o decizie a Guvernului, luată în necunoștință de cauză.

Din nou, Guvernul ia măsuri care afectează puternic un domeniu de activitate, fără a avea persoane cu expertiză.

În acest caz, Cabinetul Ludovic Orban nici măcar nu poate fi acuzat de protejarea unor interese politice, ci doar de incompetență.

Repet, premierul a declarat că decizia prelungirii cu o oră a intervalului de timp în care terasele pot funcționa a venit în urma solicitărilor reprezentanților mediului de afaceri.

Sunt curios ce agenți economici au fost sinucigași, solicitându-i premierului prelungirea programului teraselor cu această oră păguboasă.

Am văzut cu totul alte reacții din partea antreprenorilor, în niciun caz că decizia Guvernului este una demnă de a fi salutată.

Singurii care ar avea puțin de câștigat de pe urma ultimei decizii a Guvernului ar fi terasele de pe plajele de la malul Mării Negre, deoarece aceștia au angajați din localitate sau din zonă, distanțele fiind mici, nemaifiind nevoie de bani pentru taxi.

Măsura Executivului poate fi considerată, în cel mai fericit caz, frecție cu Diana, la picior de lemn sau, în cele mai multe situații, bomboana de pe coliva restaurantelor și barurilor.

De prelungirea programului teraselor cu o oră se bucură, în principal, fanii sportului rege.

În această perioadă se dispută turneele finale ale UEFA Champhions League și UEFA Europa League.

Meciurile încep la ora 22:00, iar până acum, fanii forbalului puteau să urmărească doar primele reprize ale partidelor la terase.

Acum, au șansa de a prinde tot meciul, în cazul în care nu vor fi reprize suplimentare.

 

Frecție la picior de lemn, gratis, pe toate terasele din România

Dar pentru restaurante acest lucru nu se transformă într-o mare reușită.

Cât poate bea un suporter pe durata unei reprize?

Marele consum ar fi urmat după victoria favoriților sau, din contră, după o mare dezamăgire, dar, atunci, terasa ar fi închisă.

În conluzie, restaurantele și barurile cu terasă s-ar fi descurcat mai bine fără măsura de ajutor de la Guvern de a le prelungi programul cu o oră.

În plus, chiar și operatorii economici de la malul mării au apreciat că măura Executivului, este una tardivă, venind spre sfârșitul sezonului estival.

În restul țării, cu excepția litoralului, terasele au oricum puțini clienți în această perioadă, ca în fiecare an, fiind perioada concediilor.

Speranțele unităților de alimentație publică prevăzute cu terasă se mai leagă doar de începutul noului an universitar și revenirea studenților.

Dar, în condițiile actuale, chiar și această perspectivă este sumbră.

Într-adevăr, am înțeles că aglomerările nocturne de pe terasele cluburilor din Centrul Istoric al Capitalei și de la malul mării, de exemplu, reprezentau un real pericol, o sursă de răspândire a noului coronavirus.

Dar de ce nu au luat autoritățile centrale decizia de a interzice muzica în spațiul public după ora 23:00 sau 24:00 sau chiar toată ziua?

Nu ai mai fi avut aglomerări de persoane, pentru că nu poți avea discotecă/club în aer liber, fără muzică.

De ce să nu lași terasele pe care se respectă normele de distanțare socială, să funcționeze și non stop, evident, în locațiile unde legislația permite acest lucru?

Răspunsul este clar: și în acest domeniu, cum a fost și cazul Educației, reprezentanții Guvernului nu au avut oameni care să cunoască modul în care funcționează sistemul și nu au avut urechi nici pentru a asculta propunerilor partenerilor de dialog social.

Culmea, la Educație, o ai pe Monica Anisie care are mulți ani de activitate în învățământ și în ministerul de resort, dar iată, acum, se vede ce a realizat aceasta în tot acest timp: nimic.

De mediul economic se ocupă “expertul” Florin Cîțu, iar rezultatele se văd: dezastru pentru industrai HORECA.

Da, în toate țările, pandemia a determinat măsuri luate chiar și de pe o zi pe alta, dar au fost măsuri luate de persoane care știau cum funcționează un sistem.

În România s-a demonstrat contrariul.

 

Cifrele care indică dezastrul și prezic catastrofa

Ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) legate de economia României aruncă la coșul de gunoi ideea revenirii în formă de V, promovată de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Trebuie să acceptăm că cifrele catastrofale se datorează și pierderilor mari din industria HORECA, unde Guvernul Ludovic Orban are “un mare merit”.

Economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de T2 2019, scăderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

În primele şase luni ale acestui an, economia României a scăzut cu 3,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, chiar cu o zi înainte ca INS să publice aceste date, că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările referitoare la evoluţia economiei în acest an, astfel că în prezent instituţia estimează o contracţie în creştere la 3,8%, faţă de 1,8% anterior.

Conform previziunilor economice din vara acestui an, publicate de Comisia Europeană, PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar, scrie Agerpres.

Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.

De asemenea, riscurile la adresa perspectivelor de creştere ar putea fi revizuite în sens negativ, avertizează Comisia Europeană. Un al doilea val de infecţii în România sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai săi ar putea întârzia redresarea economiei. În plus, un factor important este modul în care autorităţile rezolvă temerile privind traiectoria fiscală de dinainte de pandemie, care, dacă nu va fi rezolvată, ar putea afecta în cele din urmă încrederea investitorilor, ar putea duce la costuri de finanţare mai ridicate şi la o creştere mai lentă, se arată în raportul publicat de Comisia Europeană.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă