20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiOrban, reloaded

Orban, reloaded

Negocierile din poreclita alianță a dreptei s-au blocat. Fiecare partid a venit la consultările de la Cotroceni cu propriul candidat de premier.

După ziua întâlnirilor cu partidele, simple șuete de iarnă, președintele Klaus Iohannis l-a invitat la discuții pe Ludovic Orban.

Adio, dar rămân cu tine!

Nu știm care a fost resortul demisiei intempestive a lui Orban din funcția de prim ministru, dar modul prin care Ciucă, interimarul, i-a executat apropiații e semn că serviciile nu-l mai vor pe Orban. Implicit și președintele, fiind sub aceeași cupolă a interesului de grup.

Doar că noua majoritate, ca să dea guvernul, nu poate fi propusă decât de Ludovic Orban, omul politic dispus să se alieze și să facă oricui concesii pentru a-și îndeplini obiectivul. Partidul. Pentru el cel mai important e să-și mențină controlul asupra PNL. La fel și Dan Barna.

Doar că două săbii nu încap în aceeași teacă.

Steagurile de la prefectură și noul Prinstanda

În cazul în care, președintele ar fi dispus să-și treacă peste orgolii și l-ar propune din nou pe Ludovic Orban să constituie noul cabinet, postul de președinte al Camerei Deputaților i-ar reveni lui Dan Barna și s-ar încheia telenovela cu cine conduce Camera. Sigur că renunțarea acestuia la post și activarea deîndată a lui Drulă, președinte, arată că unitățile din spatele haștagiștilor mai au și fantezii.

Klaus Iohannis a fost înfrânt ieri în propriul Securistan. Citiți aici!

UDMR, ce ironie, ar pune președintele Senatului. Kelemen Hunor ar ajunge al doilea om în stat. Nu ne-ar mira ca acesta să-i solicite președintelui să-și ceară scuze, pentru ofensa adusă formațiunii maghiare, potrivit căreia ar colporta să vândă Ardealul ungurilor.

Trei steaguri la prefectură, trei la primărie și fandacsia ar fi gata.

De altfel, Orban a solicitat colegilor săi, aseară, într-o ședință restrânsă să fie renominalizat.

Dacă președintele nu-l nominalizează pe Ludovic Orban, ne paște o criză politică majoră înainte de Crăciun.

PSD, partid fără de care nu se poate face cvorumul pentru investirea noului parlament și depunerea jurământului de către deputați și senatori, amenință că va boicota prima ședință.

Parlamentul la cota de blocaj

Conform regulamentelor Senatului și Camerei Deputaților la reuniunea forului este necesară prezența a 2/3 din totalul aleșilor.

Revendicările PSD se bazează pe legi, regulamente și Constituție. O majoritate parlamentară nu se poate negocia la o vilă de protocol, ci doar în cadrul instituțional, bine stabilit. Până și președintele e momentan în ofsaid constituțional. Legea fundamentală prevede consultările cu partidele reprezentate în parlament, doar că noul parlament nu s-a constituit încă.

 

Vocile lumii:

“Dacă vrei sa joci în extreme și iei în batjocură votul românilor și te duci la Vila Lac1 să faci aranjamente și să împărți după cum îți vine ție tot ce reprezinta Parlamentul, atunci este normal ca și reacția celor neinvitați să fie pe măsură”, a avertizat Marcel Ciolacu. 
Cine pierde conducerea Camerei Deputaților, dintre Ludovic Orban și Dan Barna, pierde și conducerea propriului partid, a explicat actualul președinte al Camerei Deputaților încrâncenarea cu care cei doi lideri de dreapta își disputa poziția numărul 3 în stat, conform Digi24.

 

desen realizat de Ștefan Popa Popa’s

Tranșeele săpate deja în guvern, aranjamentele militare, decorațiile Aliatului strategic, toate duc spre un numitor comun. Cineva vrea să ne impună o guvernare militară

 

Cătanele în tranșee, generalii să stea la popotă

Întâlnirile de la Cotroceni sunt cel mult reuniuni de bodegă, o aflare în treabă la români, operă pe care Petre Țuțea n-a mai apucat să o scrie.

Menținerea propunerii cu Florin Cîțu, premier, e o glumă sinistră, de care nu râde nimeni.

Experiența CDR, cu trei prim miniștrii care nu au fost lideri de partid, urmată de cele trei guverne succesive ale PSD din perioada 2017 – 2019, conduse de subordonați ai președintelui formațiunii, arată că dacă premierul nu are putere în propriu-i partid, nu poate conduce ostilitățile luptelor din interiorul alianței de guvernare.

Klaus Iohannis nu e un copil care să se supere și să-și ia jucăriile și să plece la schi.

Și interesul său este ca noul guvern să-și intre în pâine până de Anul Nou.  

Cine-i în spatele Generalului să plimbe bărcuțele pe Potomac

Doar în cazul în care are o agendă ascunsă, poate prelungi până la nesfârșit daravela guvernamentală, pentru a ieși după eșecuri succesive să ne spună că doar generalul poate administra țara, ceea ce ar fi anticamera despotismului, chiar dacă Ciucă e filo-american.

Sigur că tranșeele săpate deja în guvern, aranjamentele militare, decorațiile Aliatului strategic, toate duc spre un numitor comun. Cineva vrea să ne impună o guvernare militară.

S-a dus vremea în care CIA schimba generali și juntele politice în America de Sud. Până și acolo se respectă suveranitatea votului popular.

Un general – prim ministru, aiasta nu se poate, Majestate! – vorba lui Lascăr Catargiu, premierul ce s-a opus odată căsătoriei lui Carol l cu o pământeană.

Acum cine i s-ar împotrivi lui Vodă? Cel ce mâine va fi strâns între zăbrele. Sistemul ucide caractere, atunci când nu tocmește campanii de defăimare.

Dați un reset lui Orban!

Și, totuși, Ludovic Orban rămâne cel mai puternic om politic al momentului, deși i s-au tocmit deja prohoditorii. Dar până atunci nu are ce face. Trebuie să lupte.

Orban e singurul care poate spune că am învățat din greșeli? Ciucă nu va mărturisi niciodată pentru ce acțiuni eroice a fost decorat cu cea mai mare distincție a SUA, în condițiile în care el doar a spart pușculița trezoreriei și le-a dat firmelor private americane încă aproape 800 de milioane de dolari. Și ăstea fără offset.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă