13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPericolele locale pentru Educație

Pericolele locale pentru Educație

S-a aruncat responsabilitatea pentru organizarea cursurilor din școli la administrațiile locale.

Da, este normal ca administrația locală să se implice în școli, dar să ia decizii legate de modul în care se va desfășura procesul didactic nu reprezintă un aspect benefic pentru învățământ.

Deja au apărut unele decizii aberante ale unor administrații locale.

Cel mai bun exemplu este al unei directoare  de școală din zona Moldovei, care le declara reporterilor unui post de știri că profesorii ar trebui să nu mai părăsească localitatea, de la data începeri anului școlar, pentru a evita răspândirea noului coronavirus în unitatea de învățământ, iar, dacă țin neapărat să se deplaseze, să intre în concediu fără plată.

Această directoare, care nu are ce căuta la conducerea unei unități de învățământ, cu o asemenea mentalitate, spune că profesorii au responsabilitate față de comunitate.

Aici nu mai vorbim însă de responsabilitatea dascălilor, ci de iresponsabilitatea celei care propune o astfel de măsură.

Această directoare vrea ceea ce și-au dorit și autoritățile centrale, de mai bine de 30 de ani: profesorii să fie sclavi pe plantație, să muncească mult și, de preferat, fără să fie plătiți.

În aceste condiții, să nu ne mirăm dacă această directoare va ajunge în timp ministru al Educației.

În Constanța, autoritățile locale au decis să finanțeze testări COVID-19 pentru toți profesorii.

Bun. Și ce faci cu un profesor care este depistat pozitiv? Îl trimiți în concediu fără plată, cum spunea gânditoarea din Moldova?

Se discută despre tot ferul de măsuri puerile sau se solicită amânarea începutului anului școlar, dar nu se aude nimic despre măsuri de prevenție în școli.

Acest aspect – cel mai important – este lăsat în responsabilitatea cadrelor didactice. Să se descurce! Îi privește.

Cine nu se descurcă, conform replicii șefului statului: ghinion.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă