15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPlicușor pentru Nicușor

Plicușor pentru Nicușor

Da, cu siguranță că firmele municipalității, pe care Nicușor Dan declara ipocrit în campania electorală că le va desființa, ne pot spune că realizează cârpeli și în acest moment la rețeaua învechită de termoficare.

Așteptăm însă lucrările majore de modernizare a rețelei publice de termoficare.

Conform declarațiilor din iarnă ale primarului Nicușor Dan, acestea ar fi trebuit să debuteze încă din luna februarie (sau cel puțin contractarea).

Mai sunt doar câteva zile și se va termina luna aprilie, iar în Capitală nu se poate vedea nicio urmă a marelui șantier anunțat de edilul-șef.

Pe bucureșteni i-au luat căldurile numai când au văzut facturile de la compania municipală Termoenergetica.

Facturile la căldură pe luna ianuarie au fost umflate, în condițiile în care, după cum recuneștea chiar primarul general, nu a fost livrată cantitatea normală de agent termic.

Am înțeles, tot de la primarul Nicușor Dan, că temperatura de 18 grade Celsius în locuințe este una “normală”, dar probabil că aceasta ar trebui să se reflecte și în valoarea facturilor pentru căldură.

În schimb, locuitorii Capitalei sunt nevoiți să achite facturi de parcă ar fi avut de la 36 de grade Celsius în suis în locuințe.

Putem concluziona că primarul general s-a temut că ar putea exploda conductele de termoficare de la prea mult agent termic, dar nu are niciun fel de emoții că țeava colectoare de bani de la populație a Primăriei Capitalei ar putea să pocnească.

Iar pe bucureșteni îi așteaptă și facturile pentru lunile februarie și martie.

 

Caloriferele înghețate, facturile încinse

Ca de fiecare dată, primarul general și susținătorii acestuia pot invoca celebra subvenție plătită de municipalitate pentru căldură.

Într-adevăr, e îngrijorător să ne gândim cifrele care ar fi trecute pe facturile bucureștenilor, dacă Primăria Capitalei nu ar suporta subvenția la căldură.

În esență însă, tot din banii bucureștenilor este plătită și acea subvenție.

Pe scurt, administrația publică locală se plânge că are pierderi la rețeaua de termoficare și tot bucureșteanul de rând trebuie să le suporte.

În schimb, cetățenii Bucureștiului primesc căldură cu țârâita și li se livrează povești frumoase despre o rețea de termoficare modernă, realizată pe bani europeni, prin diverse proiecte și prin deja celebrul Plan Națională de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acest PNRR pare să fie o adunătură de promisiuni de campanie electorală.

Ne așteptăm să se mai schimbe două țevi în această vară, să ni se spună că banii europeni au ajuns greu, că birocrația a îngreunat procesul de atribuire a contractelor pentru lucrările de modernizare a rețelei de termoficare și că, asta este, va trebui să avem încă un sezon rece cu calorifere și mai reci și cu facturile încinse.

În tot acest timp, bucureștenilor este aproape imposibil să scape de sistemul public de termoficare.

Legislația în vigoare este în favoarea municipalității și, chiar dacă primăria va aproba, cu chiu, cu vai, cererile de debranșare, cetățenilor le va fi foarte greu să obțină un proiect pentru o centrală termică de locuință pe gaz.

Astfel, cetățenii Capitalei rămân la mila celor care administrează a doua cea mai mare rețea de distribuție a energiei termice din Europa, depășită la kilometri doar de cea din Moscova.

Să ne mai amintim și că Nicușor Dan mai dorea să convingă Guvernul să lase ELCEN în subordinea Primăriei Capitalei.

E firesc să ne întrebăm cât ar fi facturile la încălzire, dacă Primăria Capitalei va trebui să suporte și costurile de funcționare ale unei companii de dimensiunile ELCEN.

Preluarea producătorului de energie termică pentru București de către Primăria Capitalei pare o poveste fantasmagorică.

Ce-i drept, povești SF ca aceasta a lui Nicușor Dan avea și fostul primar Gabriela Firea, care spunea că își dorește preluarea Metrorex de către administrația publică locală.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă