13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPNRR cam pârâie

PNRR cam pârâie

Planul pârâie poate și pentru că a fost supraîncărcat, în mare parte cu aspecte ce par promisiuni de campanie electorală.

Încă de la început, ascultând declarațiile politicienilor, ale căror partide formează coaliția de guvernare, am avut impresia că a reînceput campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Ni s-a promis din nou reformă și investiții în sistemele de sănătate și de educație, în infrastructura de transporturi, în agricultură și multe altele.

De la șeful statului și de la premier, la miniștri, la șefii partidelor aflate la guvernare, la parlamentari și până la nivel local, la primarul general al Capitalei, de exemplu, am auzit declarații referitoare la proiectul care va aduce România în rândul țărilor civilizate din Uniunea Europeană.

Totul pare puțin exagerat, dacă nu chiar deplasat.

Suntem obișnuiți ca politicienii să încerce să ne amețească prin discursurile lor, dar de data aceasta chiar se pare că și ei se află sub efectul halucinogen al acestei pastile lansate de la nivelul conducerii UE.

Doar niște cifre trecute pe hârtie, fără nicio garanție, i-au făcut pe politicienii să anunțe triumful țării noastre.

În acest PNRR toți cei care dețin funcții publice importante în stat au trecut ce au visat în ultimele nopți și parcă au impresia că, în câteva zile, după ce planul va fi prezentat Comisiei Europene, săptămâna aceasta, totul va deveni realitate.

Să precizăm, în primul rând, că nu poate fi vorba despre o reușită a actualei puteri, chiar dacă planul va fi aprobat, deoarece discutăm despre o strategie a UE de a ajuta toate statele membre, puternic afectate de pandemia COVID-19.

 

Vorbele multe, sărăcia proiectului de țară

PNRR este, practic, o injecție de capital în tentativa de a salva economia Europei, astfel încât UE să nu devină extrem de vulnerabilă în războiul rece mondial.

Nu putem vorbi despre o reușită a actualei guvernări, așa cum deja se încearcă să ni se vândă tema, ci doar de un mare eșec, în cazul în care CE va reduce semnificativ cele 30 miliarde de euro promiși țării noastre.

Să le reamintim politicienilor, care, cuprinși de euforia banilor europeni de pe hârtie, par să fi uitat că bugetul destinat României a fost deja redus, după ultima tentativă de proiect pe care am prezentat-o Comisiei Europene.

Acum nu se mai pune problema de retrimitere a proiectului pentru regândire, ci ni se va da un răspuns.

Răspunsul va rezulta în fondurile pe care UE ni le va pune la dispoziție, în funcție de credibilitatea proiectelor noastre.

Analizând discursurile politicienilor, care compun acest proiect pentru țara noastră, numai seriozitate și predictibilitate nu reiese.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă