12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPolemizând cu Ion Cristoiu: PSD nu e mort. E doar adormit

Polemizând cu Ion Cristoiu: PSD nu e mort. E doar adormit

Dispariția PSD din spațiul public, unora le-a provocat griji, altora satisfacții. Maestrul s-a grăbit să decreteze: e mort, “are capul moale.”

Puțini lideri își mai amintesc cum Ion Cristoiu se declara socialist, într-o vreme în care PSD nu avea loc nici măcar la Antenele lui Voiculescu, devenit “dă dreapta,” iar pentru Traian Băsescu “soluția imorală.”

Altfel nu se explică mirările de ieri din clădirea din Kiseleff, care s-au lățit cât planșa recentă de buget, de s-au văzut dincolo de geam.

De ce a invitat-o pe Viorica Dăncilă? Ce urmărește? Ale cui interese servește? Întrebări de puști întârziați, ajunși pentru prima dată în fața vitrinelor din Cartierul Roșu, fără a ști că și poftitul în grup e o adunare politică.

Politrucii de azi nu-l cunosc pe Ion Cristoiu. Nu înțeleg că prin metafora calului mort, în care nicio celulă nu se mai activează, rostită solemn de la noua tribună a internetului, e o formă de dojană, în sensul: “Vă mai sculați și voi din adormire?”

Între adormire și moarte stă coaja de măr otrăvit din gâtul Albei ca zăpada. Sigur că Paul Stănescu, specialist în distrugerile din interior, nu e Făt Frumos, în stare să salveze pe cineva.

Opiniile lui Cristoiu

Marele și Puternicul Nevăzut face toate cărțile

Maestrul Ion Cristoiu, mare cititor de cărți și un mic chițibușar al măruntelor lucruri care nu se văd, nu e naiv să creadă că Marele și Puternicul Nevăzut lasă, în marele spectacol al resetării globale, actori nedistribuiți.

“Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul distruge-le tradițiile, dezbină-i, fă-i să se rușineze de ceea ce sunt,” recomanda cu milenii în urmă Sun Tsu. Și recomandarea a devenit, anul trecut, ordin. Pentru că s-au rușinat pe sine și l-au ascultat pe Marele și Puternicul Nevăzut, liderii PSD nu s-au mai încordat atât de tare și au pierdut aproape un milion de voturi de la “europarlamentare” încoace.

O pierdere planificată. Nu atât de mare, cât partidul să-l arunce pe Ciolacu peste bord. Așa cum Maestrul a profețit.

Toate partidele au zgardă. Pentru unele mai moale, pentru altele mai tare

Stând în bibliotecă, apăsat de cultura grea, Ion Cristoiu nu vede ansamblul. Toate partidele de azi sunt supuse controlului absolut. Nimeni nu mai e de capul lui. Printre primii două sute de parlamentari nu cunosc niciun civil.

Sistemul, predat la cheie, Marelui și Puternicului Nevăzut, veghează ca pleașca patriotică să nu mai apară în veci în politică.

Gurul întunericului e sătul de problemele care i le fac state puternice ca Italia, Polonia sau Ungaria. Nu mai permite slobozirea unui altuia, la fel de oțărât la planurile de “salvare,” mai la  Estul Europei.

De aceea, și-a luat în stăpânire sistemul. Cine iese din linie devine automat pușcăriabil.

Nu e clar de ce Liviu Dragnea trebuia să dispară?

 

desen de Ștefan Popa Popa’S

Nu cred că Ion Cristoiu nu înțelege de ce Liviu Dragnea e chinuit în celulă și de ce sistemul vrea să-l țină cât mai mult ascuns de partea naționalistă a electoratului.

Marcel Ciolacu s-a tăiat împrejur, atât la justiție, cât și la naționalism economic, pentru a trece corabia PSD prin furtuna iscată de cel care a deschis burduful cu vânt al noului Aeolus.

Marele și Puternicul Nevăzut nu lasă culoare libere. Dacă exista USR-PLUS, trebuia să apară și AUR. Un PNL slăbit are nevoie de o social-democrație costelivă.

Tot din istoria militară, strategii au învățat că nu trebuie ataci, atunci când ai soldați răniți. Nu înaintezi în ceață. Îți cauți aliați, doar atunci când te repliezi. Marile asalturi se dau decât de armatele odihnite.

Și Marcel Ciolacu își odihnește generalii, chiar dacă diviziile au poftă de luptă.

Vocile lumii:

Octavian Paler: Cristoiu e cel mai mare comentator de politică

 

 

Întrebat deunăzi dacă e invidios pe succesul editorial al lui Ion Cristoiu, de către un reporter de la “România liberă,” a răspuns că el are alt canon de scris. “Cristoiu dă toate variantele, de aia nu greșește,” a răspuns Paler.  

PSD e doar sedat

Să te arunci în focul bătăliilor dintre liberali și useriști ar fi o prostie. Sigur că nici jucatul pe greșelile adversarului nu mai ține. Experiența din trecut poate fi sursă de inspirație.

“PSD-ul e mort,” zice Ion Cristoiu.

Eu cred că PSD-ul e doar un organism asistat, ținut de rezervă. Și de aici lăuzia sa.

PSD își devoră liderii

Nu cred că Ion Cristoiu nu știe capacitatea PSD-ului de a-și devora liderii. Când s-au făcut listele parlamentare, Ciolacu a avut principala grijă să distrugă cuiburile de susținere ale vechilor conduceri.

M-aș fi așteptat ca Maestrul să o întrebe pe Viorica Dăncilă, mai apăsat, despre rolul lui Ică Voinea și de ce a predat softul “AI” (de Inteligență Artificială) sistemului.

Pe vicleanul din camera de chat nu poți să-l acuzi că nu știe că există lucruri mai importante decât sumedeniile de broșe. Și-a aranjat Viorica Dăncilă candidatura la președinție cu însuși concurentul său, Klaus Iohannis, așa cum a dezvăluit Eugen Teodorovici? Asta ar fi fost a treia întrebare, care năștea știri.

 Și mai e ceva. Un organism sterilizat de corpii străini nu e mort, e doar tarat.

Dacă în PSD a fost ucisă opoziția, asta nu înseamnă că partidul nu mai are viață.

Ion Cristoiu se cere consultat

Mulți lideri ai fostului mare partid social-democrat așteaptă ca PNL să azvârle USR-PLUS de la putere și să ceară o guvernare minoritară, Ion Cristoiu zice arătând degetele: ciuciu, Nu-i chiar așa.

Marele și Puternicul Nevăzut are o echipă trimisă în teren. Fie că jucătorii sunt galbeni sau albaștri, aceștia luptă pentru ca lui să-i fie măreția încununată și conturile îndestulate. Chibiții îi spun putere. Doar că spectatorii, neobișnuiți cu tainele vestiarelor, nu știu că pariurile din Singapore să rânduie cu troieni în terenul de joc, nu în afara lui.

Și mai e ceva. Marele și Puternicul Nevăzut are rezervele pregătite. În caz de eșec guvernamental al căpitanului nejucător Florin Cîțu, cu sângele fierbinte pe piept al calului ajuns senator, trebuie să existe alternativa.

De altfel, PSD-ul s-a curățat de principii, de valori, de oamenii cu atitudine. De ce nu ar fi un actor loial scenariului Marelui și Puternicului Nevăzut, când timpurile și tribunele vor striga în cor: “New balls?”

Eu cred că Ion Cristoiu suferă că în PSD sunt preferați tacticienii jocului mărunt, în locul unui ideolog cu zestre intelectuală și convingeri social-democrate.

Mărturisesc, acum, după aproape douăzeci de ani, că în campania electorală a lui Emil Constantinescu, l-am instruit ca seară de seară să-l consulte ideologic pe Maestrul Ion Cristoiu. Efectul strategiei mele nu s-a lăsat așteptat. Editorialele sale, publicate în sute de mii de exemplare, au convins și mai mult românii.

Astăzi, mișcarea e arestată. Măria nu poate fi schimbată, decât pălăria. Cristoiu nu e un naiv.

 

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă