9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPolitizarea învățământului, pe față, dar, acum, și pe camere

Politizarea învățământului, pe față, dar, acum, și pe camere

După aceste două încercări serioase pentru orice ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu va trebui să facă față luptei acerbe pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli.

Aici, orice ministru ar avea probleme pentru că este pus pe masă și sprijinul său politic.

Pe linie de partid, oamenii din teritoriu nu pot accepta ca favoriții lor să fie îndepărtați de la conducerea unităților de învățământ preuniversitar.

Până la urmă, Partidul Național Liberal a luptat să ajungă la putere și trebuie să-și răsplătească militanții din teritoriu, care au dus luptele grele din timpul campaniei electorale și chiar din ziua votului.

Liberalii au acționat rapid pentru a spăla școlile de culoarea roșie și a le îngălbeni, iar acum ministrul Educației, doar la presiunea unor profesori neimplicați în politică, a unor părinți de școlari care vor un viitor bun pentru copiii lor și a mass-media, vrea concurs pentru ocuparea posturilor de directori de școli.

Prins între ciocan și nicovală, ministrul Cîmpeanu a prezentat o soluție: camere de filmat, ca la Bacalaureat, la concursurile pentru ocuparea posturilor de directori de școli.

Fără modificarea componenței comisiei de examinare, această măsură a activării “Big brother” este doar o frecție la picior de lemn.

În momentul de față, așa cum sunt constituite comisiile de examinare, conform legislației în vigoare, criteriul politic în desemnarea directorilor este omniprezent.

Primarul sau un reprezentant al administrației locale au garantată acordarea unei note candidaților.

Edilii pot și au toate pârghiile să-și mai atragă un membru al consiliului de administrație al școlii în cauză, care să acorde nota maximă persoanei pe care ei o recomandă, și directorul a fost ales.

Proba scrisă este doar o formalitate, în acest moment, interviul fiind decisiv.

Nu există persoane cu expertiză reală impusă în aceste comisii.

Prin urmare, cu cameră sau fără, tot politicul decide.

Mai vorbea ministrul Cîmpeanu despre “securizarea subiectelor”.

De aici ar trebui să înțelegem că până acum nu erau secretizate, erau disponibile pentru cine dorea sau pentru cine trebuia?

Aveam astfel de bănuieli, dar iată că toate scenariile despre mascarada concursurilor de directori, toate poveștile care se auzeau prin cancelariile unităților de învățământ preuniversitar par să fie, de fapt, realități cotidiene.

“Concursurile de directori se vor derula după aceleaşi reguli precum cele de examen naţional, Bacalaureat, cu supraveghere video. Ideea este să privilegiem competenţa şi relevanţa acestui examen scris. Subiectele vor fi transmise pe canale securizate, subiectele vor fi făcute de către experţi în managementul Educaţiei, o să avem în atenţie relevanţa acestor subiecte. O să fie un număr suficient de mare de seturi elaborate, în aşa fel încât, cu o jumătate de oră, o oră înainte de începerea examenului, să nu cunoască nimeni, dar absolut nimeni acele subiecte. Dacă vreţi, nu vom apela la mijloace informatice, ci, pur şi simplu, cu un termen minim înainte de derularea examenului, legat la ochi, eu personal o să trag subiectul. Nici eu n-o să le cunosc înainte”, a explicat ministrul Cîmpeanu, la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că principiul de concurs se va baza pe întrebări scurte, cu răspunsuri scurte.
“Insist să avem discuţii chiar astăzi (not. red. – marți, 18.05.2021) cu cei care se ocupă de elaborarea subiectelor, pentru finalizarea bibliografiei. Principiul va fi, dacă vreţi, ceva mai apropiat de cel de examenul de conducere auto, nu vom insista pe cunoaşterea, pe memorarea unor articole de lege, ci vom insista pe partea aplicativă, rezolvarea unor situaţii concrete – întrebări scurte, cu răspuns scurt. Mai multe întrebări scurte, cu răspuns scurt – ăsta va fi principiul. Mai multe seturi de subiecte, în aşa fel încât, cine reuşeşte să răspundă, merită cu prisosinţă să fie în acea grupare care este calificată pentru a se prezenta, pentru a ocupa un concurs de director”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Cîmpeanu a subliniat că îşi doreşte să fie un concurs care să privilegieze competenţa. “Îmi doresc să fie un concurs pentru directori care să privilegieze competenţa şi să avem pe ce construi toate aceste schimbări de care am vorbit în Educaţie”, a menţionat el.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă