Pozitiv. Despre partea plină a paharului

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea Actualizat: 18.12.2018 - 09:21
Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

Vin sărbătorile, parcă se simte în aer parfumul bradului de Crăciun. Încă nu a nins peste tot, Capitala și-a mai pierdut culorile, dar, chiar dacă lumina nu este intensă, orașul s-a împodobit pentru sărbători.

Share

Dar parcă acum, mai mult decât oricând, neliniștile de fiecare zi explodează pe ecranele televizoarelor sau pe site-urile de știri. Trăim o vrajbă politică fără precedent, o nemulțumire generală a unora față de alții, asistăm la valuri de ură revărsate unii împotriva altora, și invers, într-o încleștare parcă fără precedent. Și pentru că suntem sensibili, ne lăsăm invadați cu ușurință de… „partea goală a paharului”.

 

Ca să avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de creier

Cum ne putem apăra de asaltul răului cotidian? Ce am putea face pentru a pune scandalul politic care se susține din „banii noștri” la locul cuvenit, adică acolo unde nu ne tulbură în mod esențial viața. Și, în definitiv, cum putem avea grijă de noi măcar acum, în preajma acestor sărbători.
Mai întâi, trebuie să știți că mintea umană reacționează la fiecare gând. Iar fiecare gând negativ consumă din energia creierului, scurtându-i viața. Practic, numărul de celule nervoase - vitale pentru noi! - scade. Pentru creier, nu există nici o diferență între realitate și imaginație, mintea umană reacționează la fiecare gând.

Antrenamentul minții îmbunătățește funcționarea și sănătatea creierului. În fiziologie, există expresia „funcția creează organul” (Charles Darwin, 1809-1882). Asiaticii, a căror filozofie de viață este diferită de a noastră, au inventat, de sute de ani, o serie de exerciții de relaxare, printre acestea un loc de frunte ocupând exercițiile de golire - curățare - a creierului de gândurile negative.

Noi, în tradiția noastră ortodoxă, folosim postul și rugăciunea. Dar trebuie să fii puternic să poți, în aceste zile încărcate de neliniști, cu pauze publicitare intens colorate și zgomotoase care îndeamnă la consum, să te poți concentra, să te poți liniști, să te poți ruga.

 

Creierul nu se odihnește niciodată

Zi și noapte, această „uzină” a gândurilor și stărilor noastre muncește. Chiar și atunci când dormim, creierul lucrează. Serviciul, strada, metroul, autobuzul sau mașina personală, școala copiilor, bolile celor vârstnici din familie, supermarketurile, telefonul mobil, televizoul și Internetul – toate acestea devin elemente de stres dacă nu sunt bine controlate. Din când în când, este obligatoriu să spunem „stop!” și să dăm prilej creierului noastru – de fapt, vieții noastre – să vadă lumina, bucuria, faptele bune… și Crăciunul!

Partea plină a paharului există, trebuie doar să vrem să o vedem. Iar pentru a vedea pozitiv, creierul poate fi antrenat și ajutat. Am mai vorbit și am mai scris despre aceste lucruri. O fac în continuare pentru că refuz să mă predau în fața avalanșei de știri, informații și imagini negative. Și sper ca și dumneavoastră, dragi cititori ai cotidianului “România liberă”, să refuzați să vă predați!

 

Creierul poate fi ­„antrenat”

Creierul este un organ extrem de complex și de sensibil. Îl putem ajuta să funcționeze mai bine, iar el ne va induce nouă o stare de bine dacă îl antrenăm. O carte bună, o discuție interesantă, un film bun sau o melodie plăcută îl stimulează pozitiv. La fel – aerul curat, dieta potrivită (pe care o ignorăm adesea), somnul, sportul, dansul sau un pahar de vin roșu la cină - toate sunt utile pentru creierul nostru. Rugăciunea, știută pe de rost sau doar citită, gândurile bune despre ceilalți, răbdarea, iertarea, sentimentul de gratitudine sau bucuria de a face daruri – toate acestea sunt importante. Și sunt din „partea plină a paharului”.

Emoțiile negative obosesc creierul, iar pe noi ne întunecă. Pesimismul poate duce la depresie, iar dependența de neliniștea zilei slăbește sănătatea. Sute de studii realizate de laboratoare și universități mari ale lumii au stabilit că există legături directe de cauzalitate între stres și îmbolnăviri.

Închei aici acest text. Mulțumesc echipei de la “România liberă” pentru găzduire, vom continua împreună și anul viitor. De asemenea, vă mulțumesc dumneavoastră, stimați cititori. Vă doresc din toată inima sănătate și sărbători fericite. La Mulți Ani!

Comentarii

loading...