12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPredicţii electorale

Predicţii electorale

Partidele tradiţionale ar fi trebuit să ştie că pandemia va vicia rezultatul scrutinului electoral din 27 septembrie 2020. Acum, suntem în mers.

Faptul că peste 60% dintre persoanele 65+ se tem să meargă la vot, în timp ce doar 40%, din segmentul 18-35 de ani, simt această stare, e clar că vor fi favorizate formaţiunile susţinute de aceştia din urmă. Vor pleca la drum cu o primă electorală.

Din start, PSD şi PNL sunt dezavantajate. Asta ar fi trebuit să se ştie atunci când au hotărât organizarea scrutinului.

Meciul PNL-PSD = use

Dacă la Timişoara, Alba-Iulia, Braşov, useriştii s-au apropiat de candidaţii liberali, fiind pe trend cu şanse mari să câştige, la Piteşti, Constanţa şi Zalău, hegemonia PSD de peste trei decenii e ameninţată. Rezultatul pe marile oraşe va fi decât un „use” de tenis între PSD şi PNL.  Diferenţa va fi făcută de USR. Şi cum vor mai bate tobele…

Originea curentului “noi nu suntem partide”

 

Toată ascensiunea curentului “noi nu suntem partide” a început pe undeva prin 2011, pe la mitingurile anti-Băsescu. Şi acum ţin minte personajele care au început primele să strige în Piaţa Universităţii. Majoritatea erau pe atunci lectori sau preparatori la Academia de Informaţii. În zadar am replicat că mesajul nu e sănătos. Au copt-o de atunci. M-am prins. Şi la ce mi-a folosit?

Laboranţii au simţit nu numai nişa, dar şi nevoia de reprezentativitate pentru un segment al nemulţumiţilor.

Când l-a aruncat în luptă pe Nicuşor Dan, liberalii nu s-au gândit că îşi fac harakiri. Dar puteau măcar să-şi dea seama de intenţia USR-PLUS de a prelua controlul puterii locale, atunci când au insistat pentru listele separate de consilieri.

Norocul PNL că mai există inteligenţă la sectorul 1, unde liberalii autentici nu o susţin pe Clotilde Armand, ea stând cel mai prost printre pluseriştii şi useriştii din Bucureşti.

Orice fin observator înţelege de ce Ludovic Orban merge la tăiat panglici numai în anumite oraşe.

La PNL Timiş, lupta dintre tabere face pârtie unui neamţ, pregătit de hegemon

La Timişoara e balamuc cât casa. Nicolae Robu se poziţionează la un procent distanţă în faţa lui Dominic Fritz, candidat USR, neamţul fiind pregătit îndelung de forţele ascunse ale hegemonului german. Chiar nimeni nu şi-a pus întrebarea cum de stă la gramatica limbii române mai bine decât Daniela Marchitan, agramata pusă de liberalii focşeneni şefa Inspectoratului Şcolar Vrancea?

Vocile lumii:

“Singurul loc unde PSD pare că încă rezistă este Bucureștiul, dar cu mari probleme; aici Gabi Firea mai are un avans de câteva procente în fața lui Nicușor, dar dacă va rămâne cu campania neagregată cu Sectoarele și fără strategii mai sofisticate și greu de prezis, poate avea probleme mari până la finalul campaniei din pricina valului urban previzibil care se poate formata împotriva ei”, Cozmin Guşă, pe pagina de facebook, ieri.

Corneliu Coposu: Marile caractere se formează în opoziţie 

 

Meciul e deja vândut. Cine se prinde?

 Orban a mers să stingă focul rebeliunii interne din PNL, acolo unde Alin Nica, tânărul cu şanse să ajungă preşedintele Consiliului Judeţean, după o lungă perioadă pesedistă, s-a scos singur de pe lista electorală jucând “totul sau nimic.” De ce? Pentru că cel mai mare adversar al primarului în funcţie e oricare altul mai performant ca el. E de notorietate în Timişoara că un segment reprezentativ de liberali, din vechea generaţie, votează neamţul numai să nu mai iasă Robu, cel care şi-a transformat partidul într-o feudă.

Cetatea Braşovului sub asediul USR

La Braşov. Pedelistul Gheorghe Scripcaru pare că a obosit după lungile sale mandate. Allen Coliban ( a se reţine prenumele n.a.), senator USR de 4 ani și președinte al Comisiei pentru Mediu, deşi nu a făcut nimic pentru urbea sa, a plecat de la un 14 procente, iar după nici două săptămâni îi suflă în ceafă vechiului primar. Şi încă nici nu s-a dat startul campaniei oficiale.

Hava şi-a pus candidat cărătorul de geantă

La Alba-Iulia, Mircea Hava a reuşit să-şi impună ţucalarul, Paul Voicu, actualul vice al oraşului, drept candidat al PNL. Nu vă închipuiţi că USR a scos vreunul din lumea nouă. A luat looser-ul din PNL,  Gabriel Pleșa, şi l-a pus candidat. Se pare că stă mai bine în sondaje. Orgoliul baronului liberal, acum europarlamentar, va duce la pierderea supremaţiei liberale. Care a fost motivul susţinerii lui Voicu? Era pedelist, iar Pleşa aparţinea vechiului PNL.

Securitatea a făcut deal-ul la Constanţa

La Constanţa, jocurile sunt făcute de pădurile reunite încă de câteva luni. Vergil Chiţac, prealesul, conduce în sondaje cu 36%. Actualul primar Decebal Făgădău (PSD), cu 25%, nu mai are suflu. Partidul nici nu-l susţine. La detronarea lui Marius Horia Ţuţuianu, ne-am prins. Felix Stroe, aşa cum se zice în fotbal, a vândut meciul. La partida de table cu tablagii a acceptat să lase „alesul” Chiţac să biruie. E prea strategic locul de primar al Constanţei pentru viitoarele poziţii geostrategice. Un civil pe scaunul lui Mazăre n-ar fi fost în acord cu ceea ce vrea stăpânirea.

Din toate cele ce sunt şi mâine vor râde la soare, oh macarale, doar naivii cred că unităţile lasă controlul. Marile oraşe nu pot rămâne de capul lor. România şi-a pierdut demult dreptul de a face surprize.

Firea se sprijină prea mult în Fărăderege

Bucureştiul rămâne singurul fief PSD din concernul marilor oraşe. Asta datorită Gabrielei Firea, dar care se ţine electoral prea mult în propta Băsescu. Nu o văd bine după ce îşi termină Petrov negocierea şi-şi anunţă sprijinul, contra cost, a lui Nicuşor Dan.

Toate ocaziile în viaţă se răzbună. Asta o ştie orice spectator de fotbal.

Dacă vrea să mai conteze în viaţa politică şi după alegerile locale, PSD ar fi bine, ca la nivel central, să nu vândă meciul electoral de la Bucureşti. Nu vreau ca după 27 septembrie să mi se dea dreptate. PSD se pregăteşte pentru o lungă şi grea opoziţie. Cele peste o mie de comune în care va birui nu vor conta. Dar pentru că tot răul e spre bine, să amintim vorba lui Corneliu Coposu: marile caractere se formează în opoziţie. 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...
Ultima oră
Pe aceeași temă