12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPreședintele nu trebuie suspendat

Președintele nu trebuie suspendat

 

Dar și despre suspendarea președintelui, în cazul în care domnul Iohannis nu o revoca pe Laura Codruța Kövesi. Există două scenarii plauzibile: să fie lăsat președintele să fiarbă în suc propriu sau să se treacă la soluția finală – suspendarea.

Practica ultimilor ani a demonstrat că procedura de suspendare e foarte greoaie, mai ales că Legea referendumului nu ajută majoritatea.

Cea mai înțeleaptă soluție e prima.

Presiunile interne din cadrul PSD și ALDE nu trebuie să precipite dreapta judecată. Un pic de chibzuință nu strică. Socotelile pripite dau cu virgulă la adunarea electorală.

Anul viitor vor avea loc alegeri prezidențiale. Cine ar fi interesat să-i umfle președintelui frunzele gălbejite de prea multă lipsă de lumină?

PSD are cel mai fidel electorat. Vorba lui Robert Turcescu: „Au armata de asistați social“. Pentru ce să riște liderii majorității parlamentare? Ce interes ar avea să-l pună în lumină?

După declarația „business cu niște evrei“, Iohannis este numărat la puncte. Și la greșeli. Orice strateg calificat, cu oarecare pricepere în afacerile politice, știe că interesul adversarului e să fie ridicat pe strapontină. „Good/bad, to be on the first page“, scrie în orice manual de comunicare politică.

Experimentul referendumului de suspendare a președintelui a lăsat pete doar pe organizatorii evenimentului, nu și pe cel căruia i se adresa scrutinul.

În plus, decizia CCR nu e transmisă oficial. Nu a apărut în Monitor. Avem doar un comunicat de presă. Weekendul prelungit sau prea multa căldură a răvășit mințile unora care vor referendum pentru o decizie a Curții, de parcă hotărârile instanțelor se pot supune tribunalelor poporului. Săracul încălțat cu ștrimfii tefelistului de la Roșia Montană încurcă murele cu prunele, din prea multa absență de pe tarlaua neamului.

Vacanțele lungi și dese ale adversarilor par a fi cheile marilor succese ale coaliției de guvernare.

Dacă ar fi după mintea mea, la rectificarea bugetară aș mări alocația de concediu pentru președintele în funcție. El slujește mai bine în lipsă decât prin prezență. 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat oficial că mitingul organizat de Partidul Social Democrat va avea loc sâmbătă seară, în Piața Victoriei, pentru „apărarea democrației“, „protejarea Justiției“ și a cetățenilor împotriva abuzurilor. Un referendum vocal. Un  test de aderență.

Decizia a fost luată de Comitetul Executiv Naţional al PSD, iar la miting sunt aşteptate, potrivit lui Dragnea, „sute de mii de persoane“.

Nu știu dacă un miting întărește solidaritatea guvernamentală sau dă o replică #rezist. O contrarevoluție în Piața Victoriei?

Le-aș aminti celor din coaliția de guvernare că Viktor Orbán a organizat un miting, în 2002, de peste un milion de susținători ai programului său și a pierdut alegerile.

Un stat se conduce prin instituții puternice, nu prin verdictele ## sau consoanele străzii.

Dar dacă scoate Dragnea milionul?  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă