15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiProgramul Școală după școală, transformat în afacere privată

Programul Școală după școală, transformat în afacere privată

Încă rămâne un mare semn de întrebare, mai ales pentru părinți, dar și pentru multe cadre didactice: ce activități trebuie desfășurate într-o after school?

Cum s-a întâmplat cu multe domenii, și în cazul after school-urilor s-au găsit personaje care să profite și să transforme toată ideea de școală după școală în afaceri profitabile pentru ei și păguboase pentru părinții elevilor.

Cea mai întâlnită metodă de păcălire a părinților și a Ministerului Educației folosită de către directorii de școli și de către autoritățile locale este transformarea programului “Școală după școală” (SDS), introdus prin Legea Educației Naționale 1/2011, în after school-uri private.

Programul “Școală după școală” ar trebui să fie gratuit, conform legii, profesorii care participă la acesta fiind plătiți – plata cu ora, în limita unei jumătăți de normă – de către Ministerul Educației.

Mulți directori de școli, mână în mână cu unele cadre didactice care nu înțeleg menirea de dascăl și cu reprezentanți ai autorităților locale, au ascuns finanțarea de la stat sub perdeaua unui after school, solicitând taxe de la părinții copiilor.

O legislație incompletă a permis astfel de manevre.

Practic, Ministerul Educației este cu mâinile legate pentru a sancționa astfel de afaceri duse dincolo de limita legalității, deoarece nici măcar nu autorizează after school-urile, acstea fiind organizate de direcțiunea unei școli, în parteneriat cu primăria localității sau cu entități private.

O școală declară la ministerul de resort că organizează SDS, ia finanțarea pentru plata cadrelor didactice, iar, apoi, le spune părinților că este after school și percepe taxe.

Legislația slabă le permite însă conducerilor unităților de învățământ să se apere, declarând banii primiți de la părinți “donații”, – dacă îi declară – iar acest lucru este permis de metodologia de organizare a programului SDS.

Acum, parlamentarii trimit situația și mai în ceață, introducând o lege ce permite MEC acordarea de tichete elevilor, ce pot fi folosite de părinți pentru plata SDS.

Cum să plătești ceva ce, prin lege, este gratuit?

Fie senatorii liberali care au inițiat acet proiect confundă SDS cu after school (încă o gafă colosală a Ralucăi Turcan), fie oferă o mică pomană, în an cu alegeri locale, primarilor și directorilor de școli.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă