11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRedeschiderea şcolilor, un act de sănătate morală

Redeschiderea şcolilor, un act de sănătate morală

Guvernul Orban a anunţat că e deschis ideii că şcoala trebuie să revină la normal. Dar sunt unităţile de învăţământ românesc pregătite, în caz de explozie a coronavirusului?
Profesorii se tem. La fel ca unele grupuri de părinţi. Conform unui sondaj printre dascăli, majoritatea ar opta pentru scenariul 2 al revenirii la clasă. Adică, jumătate dintre şcolari în bănci, jumătate online. Şi rolurile s-ar schimba de la o săptămână la alta.
Ministerul educaţiei de abia adună informaţii legate de numărul de clase şi de elevi înscrişi. Nu are o evidenţă centralizată.

DSU poate să facă oricâte recomandări privind protecţia cadrelor şi elevilor. Ministerul le asumă. Zeci de grupuri de lucru. Consultări cu sindicatele şi cu organizaţiile de părinţi. Elevii au şi eu un cuvânt de spus. Numai că banii pentru eventualele despărţiri ergonomice sau instalaţii de purificare sau ionizare ale aerului rămân în sarcina primăriilor.
E campanie electorală. Guvernul susţine că s-a consultat cu Asociaţia Municipiilor. Sigur, acum liderul acesteia, Robert Negoiţă, a devenit brusc frecventabil. Asta de când s-a cerut afară din PSD. Numai că în România mai sunt încă 3.400 de primari de comune. Ei ce vor face? Sistemele de protecţie pot fi gândite la Bucureşti, dar la Poplaca bugetul nu e infinit. Ştiu primarii din sate ce-i aşteaptă? Au bugetele pregătite?
Sigur că e frumos să dictezi şi să dai note. Numai cu arvuna asta e mai complicată.
Pentru cei care nu au bani de dotări şi de echipamente vor sări consiliile judeţene.
Numai că acum toţi sunt în cursa electorală. Vin alegerile din septembrie şi gândul la toţi liderii e cum să-i bată pe adversari, nu cum să izoleze coronavirusul.
Argumentul profesorilor cu jumătate online şi jumătate la clasă, nu prea ţine în condiţiile în care sutele de mii de tablete, promise de ani de zile de miniştrii succesivi ai învăţământului, nu există. Nici măcar licitaţiile nu-s pornite.
Mai mult, peste 1.500 de membrii ai Colegiului regal de Pediatrie şi de Sănătate a Copilului au avertizat că încercarea guvernului britanic de a ţine închise în continuare şcolile riscă „să rănească şansele de viaţă ale unei generaţii tinere,” precizând totuşi într-un document public că “educația virtuală este o umbră palidă a realului și a provocat mari probleme părinţilor între serviciu şi grija copiilor.”
 
 —————————————————————————————–
 Vocile lumii: Un studiu publicat de The Lancet la începutul lunii august arată că rata de transmitere a noului coronavirus a fost scăzută în școli, iar simptomele bolii la elevi au fost blânde. „Cu o testare eficientă a contacților de caz și cu strategii de management a epidemiei, asociate cu numărul mic de prezențe la școală a celor infectați, copiii și profesorii nu au contribuit semnificativ la transmiterea Covid-19 prin prezența în mediul școlar”, arată studiul.

——————————————————————————————-
 

Secta fără mască va fi extrem de agresivă. Şi atunci, oamenii simpli vor cădea în spirala tăcerii. Adică nu vor mai fi receptivi la mesajele oficiale. Vor dispărea psihic. Şi nenorocirea va fi la un colţ de stradă
 
„Back to school”
 
Într-o emisiune tv am recomandat reprezentantului guvernului să citească, la fel ca noi, jurnaliştii, presa străină. Să se mai documenteze.
Până în prezent, 20 de ţări au dat start programului “Back to school.” În loc să cauţi şi să ţeşi strategii, mai bine valorifici un model de afară. Nu cel suedez, care se pare că a clacat.
Citind zilnic presa de calitate din lumea bună, nimeni nu-şi asumă că știe cum ar fi mai bine. Fel de fel de studii indică faptul că cei între 5-10 ani ar avea o viremie de o mie de ori mai mare decât a unui adult. Altele susţin că adolescenţii nu ar fi atât de contagioşi. Nu e clar nimic.
Dar vrem o ţară ca afară, nu-i aşa?
Dacă în Franţa se vor redeschide şcolile în anumite condiţii de securitate individuală, Boris Johnson, premierul britanic, le-ar vrea să intre în normal, fără constrângeri.
În principiu organizaţiile de profesori şi autorităţile localedin Marea Britanie sunt de acord că redeschiderea şcolilor este o datorie morală, aşa cum zice premierul, numai că sistemul public britanic nu este pregătit pentru testarea rapidă şi anchetele epidemiologice în zonele de focar.
Păi dacă în cel mai performant sistem medical din lume se pune o astfel de problemă ce va fi la noi în condiţiile apariţiei valului doi?
Haos şi disperare. Suprasolicitarea lumii medicale. Presiune pe guvern. Pe acelaşi guvern care s-ar pregăti să smulgă majoritatea parlamentară din ghiarele PSD.
Păi şi atunci ce ar fi de făcut?
Se zice pe bună dreptate că şcoala începe de acasă. Ai sau nu ai cei şapte ani. E o întrebare ce se tot repetă obsesiv.
În primul rând părinţii trebuie să renunţe la paradigma trecutului: “şi ce dacă îi curge copilului năsucul şi are puţină febră? N-am ce face cu el acasă,” auzi în repetate rânduri.
În al doilea rând, profesorii nu sunt instruiţi să descopere primele simptome ale infecţiei cu SARS-CoV-2.
DSP-urile sunt super presate de factorul timp şi de lipsa de personal.
În plus de toate, la aceste îngrijorări se adaugă şi gruparea anti-Covid-19, extrem de gălăgioasă şi de sectară. Aceasta caută adepţi ai nesupunerii civice, de parcă pandemia e impusă de sus pentru a le limita lor drepturile.
Secta fără mască va fi extrem de agresivă. Şi atunci, oamenii simpli vor cădea în spirala tăcerii. Adică nu vor mai fi receptivi la mesajele oficiale. Vor dispărea psihic. Şi nenorocirea va fi la un colţ de stradă.
Cred că scenariul 2 este cel mai realizabil în etapa de faţă.    
 
 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă