7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRepublica pensionarilor ține în cușcă tigrul economic

Republica pensionarilor ține în cușcă tigrul economic

Practic, până în 2022, pensiile aproape că se vor dubla. Dacă în prezent sistemul public de pensii reprezintă doar 6,7% din PIB, în patru ani se va dubla. De unde banii?

Dacă nu se menține rata de creștere prognozată a salariilor, cu un plus de 10 la sută față de inflație, dacă nu se ajunge la limita estimată de 7,2 milioane de salariați, Guvernul de la acea vreme va trebui să finanțeze deficitul. Care va fi din ce în ce mai mare.

Sindicatele au obținut un procent bun în Consiliul Naţional Tripartit (CNT). 45% din salariul mediu brut ca valoare a punctului de referință.

Noua lege a pensiilor prevede ca valorile punctului de pensie să fie de 1.265 lei de la 1 septembrie 2019, de 1.775 lei de la 1 septembrie 2020, și de 1.875 lei de la 1 septembrie 2021.

Multe categorii sociale vor fi fericiții câștigători ai noii legi. Femeilor cu mai mulți copii li se vor reduce perioadele de cotizare; cei care nu-și găsesc documentele de dinainte de 1989 vor beneficia de un spor de 10% ferm; cei care au lucrat în condiții speciale se pot pensiona mai rapid.

Avantaje, avantaje pentru cele peste 5 milioane de pensionari, la o forță activă de 6,3 milioane. Sigur că au existat guvernări în care numărul pensionarilor îl depășea pe cel al angajaților, cei care cotizau în sistemul public. Dar nu discutăm despre dezastrul Boc sau despre indolența Cioloș.

Noua lege discutată ieri în Guvern prevede că, începând din anul 2022, valoarea punctului de referință crește anual cu rata medie a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Bun, foarte bun. Dar de unde banii?

Noua lege a pensiilor a prevăzut o serie de ținte greu de atins pentru 2022. Ori crește salariul mediu la peste o mie de euro, ori numărul angajaților la 7,2 milioane, cum se mai discută pe la colțuri. Și tot nu ajunge. Efortul bugetar va fi astronomic.

Impactul bugetar în 2020 va fi de 24,8 miliarde lei (subvenția publică a sistemului de pensii), ajungându-se la 81 de miliarde, conform specialiștilor, în 2022. Practic, calculul fie consideră că PIB-ul României, la ora actuală de aproape 200 miliarde euro, se va dubla, fie că se vor crea aproape un milion de locuri de muncă în plus. Niciuna dintre ținte nu se va atinge. Atunci, bugetul public va finanța sistemul public de pensii. De unde se vor lua banii? De la Educație nu prea, pentru că e o lege specială; de la Sănătate nu prea merge, singurul ecart fiind investițiile. Nu vom avea autostrăzi, dar vom avea pensii mai bune. Plecăm spre Vest. De la Timișoara ajungem oriunde în Europa cu mașina.

Nu cred că actuala coaliție de guvernare a urmărit doar să-și fidelizeze electoratul captiv. Ar fi prea cinică măsura. În condițiile unei opoziții firave, lipsită de programe, PSD-ALDE (sigur nu se va numi așa cel de-al doilea partid) își va împovăra misiunea.

Și ce vor cei de la putere? Să fim o țară de pensionari? Știu ei ceea ce nu știm noi? Resursele naturale vor susține nemunca? Vom deveni o țară de nababi?

Părerea mea e că din ecuația asta lipsesc stimulentele de muncă și de educație privind economiile pentru zilele negre. În toate țările europene există și fonduri private de pensii. În Germania, pensia socială nu e mai mare de 300 de euro, restul până la 1.200 de euro (pensia medie) vine din sistemul privat.

La noi, pauză. Nici educație, nici libertate pentru Pilonul ll, care a avut creșteri semnificative pe burse în anul curent.

Aducem asiatici să muncească pentru a ne plăti pensiile?

Europa va fi din ce în ce mai sedentară. Dar în țările netrosnite cu MCV-uri sau solstiții de tip No-Schengen, infrastructura socială este consolidată. Legislația e în favoarea consumului, astfel încât bugetele publice să crească.

Revenind la conceptul bănățean „cum îți așterni așa dormi“, atât ai la pensie. Numai că grația de Olguța ne-a cadorisit pe cei de vârsta a treia cu venituri mai mari decât poate suporta un buget public. Doar din drag de voturi, sau știu ei ce nu știm noi, că veniturile românilor se vor dubla în patru ani de zile?

Acest lucru nu este posibil din cauza controlului total impus de Bruxelles, de către marile corporații, oficialilor. Ei doresc forță de muncă ieftină. Păi și atunci cum rămâne? Cine ne va plăti nouă pensiile?  

 

P.S.: Eu plătesc de peste 20 de ani într-un fond privat pentru a avea o pensie decentă la bătrânețe. Așa m-au învățat nemții. Nici 1 la mie dintre români nu plătesc pensii private.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă