Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Revanşa istoriei: Traian Băsescu reloaded

Marius Ghilezan Actualizat: 29.05.2019 - 09:08
Marius Ghilezan

Partidele fac şi desfac guverne. Despre referendum nu mai vorbeşte nimeni. Ţara e în delir. Mutrele rezistenţilor care au venit la Rahova să-i transmită lui Liviu Dragnea „plăcuţa suedeză“ arată în ce hal de barbarie a fost adus poporul român.

Share

Alegătorii au vrut sânge, li s-a oferit carne. Cât să ducă până la o revoluţie. Votul a stabilit că Guvernul Dăncilă e nefrecventabil. Ieri, în şedinţa CEx, poate cea mai tumultuoasă din istoria PSD, s-a stabilit: partidul se predă sau continuă lupta. Până la închiderea ediţiei n-au apărut informaţii.

Un lucru e cert: Dăncilă nu se dă plecată. Ludovic Orban e gata să preia Guvernul. Aşa spune Rareş Bogdan. Alianţa USR–PLUS promite doar susţinere parlamentară. Klaus Iohannis ar vrea un guvern de uniune naţională.

Dar cine să conducă un guvern multicolor? Propunerea vine din partea deputatului Robert Turcescu. Traian Băsescu. Şi astfel se apostilează ce am spus duminică seară la TVR: şi-au luat ţara înapoi.

Nu-mi iese din minte imaginea descompusă a figurilor încărcate de ură de la casa lui Liviu Dragnea. Cât de inumane figuri au putut crea instituţiile de post-umani.

Dragnea a fost la vedere. L-au făcut diavol. L-au umplut de sânge. Şi i-au trimis rechinii să-l sfâşie. Scena nu e dintr-un film despre cruzimea arenelor romane. Nici despre perioada neagră a medievalismului incipient, în care proscrişii erau arşi pe rug, în aplauzele mulţimii. Imaginile sunt din zilele noastre.

Tremurând de ură, vituperând, muşcând ca şacalii cuvintele de pe plăcuţe, semeni de-ai noştri au fost transformaţi şi coborâţi în negrele tenebre ale istoriei.

Eminentul profesor Grigore Moisil, anticomunist convins, a fost întrebat odată de către un student: „Care e cea mai scurtă cale de la capitalism la perioada medievală?“. Răspunsul a venit sec: comunismul.

Ceea ce trăim astăzi este criptomarxism. O societate vopsită în culorile capitalului. A acelui german mort de grija muncitorilor. Gânditor care n-a fost niciodată în vreo uzină.

Criptomarxismul de astăzi e cu nuanţe. E parfumat în Coco Channel. E iPhone-stazat. Ideologia nu mai vine prin cărţi, ci prin reţele sociale. Revoluţionarii de profesie nu mai sunt pregătiţi prin lupanare, ci instruiţi direct pe chat. Li se dă carne. Şi ei servesc plăcuţe.

L-au lichidat politic pe Liviu Dragnea.

O serie de oameni sunt trişti. O juntă extrem de guralivă e mahmură. Narcotizată de ură, nu ştie ce i se pregăteşte. Nu e interesată că cei vechi, oamenii umbrelor, îşi iau – prin consimţământul lor – ţara înapoi.

Asta e revanşa istoriei. Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti.

Liviu Dragnea a fost prea blând şi prea fin cu cerberii infernului.

De atâtea ori am scris vorbele lui Valeriu Stoica: „Cel mai bun adversar e adversarul mort“. A fost prea gentil cu ei. Ba mai mult, a încercat să negocieze cu sistemul. Aici a greşit. Trebuia să taie hidra. Să nu mai respire. Iar oastea să fie retrasă în unităţi.

La revanşa istoriei nu se iau prizonieri. Aceştia se predau singuri. Unii sunt revoluţionari de profesie şi îşi vor lua solda pentru anii de luptă, alţii îşi vor hrăni copiii cu endorfinele bucuriei arestării lui Dragnea.

Dar pentru România profundă cine să mai lupte?

Dacă se predă şi PSD?

Mulţi lideri ai partidelor de opoziţie, alături de Klaus Iohannis, au cerut plecarea guvernului PSD-ALDE. Un guvern poate să cadă fie prin demisia premierului, fie prin moţiune de cenzură. După declaraţia prim-ministrului că nu intenţionează să-şi dea demisia, au apărut în cadrul opoziţiei două puncte de vedere divergente legate de modul în care văd căderea guvernului. PNL îşi propune să înceapă demersurile pentru strângerea semnăturilor pentru actul constituţional – singurul în măsură să trântească guvernul –, iar Alianţa USR-PLUS şi-ar dori un guvern de uniune naţională din care să nu facă parte, dar să o susţină parlamentar.

Tot mai puţine voci vorbesc despre referendum, odată ce acesta a trecut.

Rareş Bogdan, candidatul PNL la alegerile europarlamentare, a anunţat că partidul pe care îl reprezintă în PE va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului PSD-ALDE. Fostul moderator TV afirmă că actuala guvernare nu mai are legitimitate şi anunţă electoratul că Ludovic Orban este pregătit să preia conducerea Executivului.

Dan Barna, liderul Alianţei USR–PLUS, este dispus să îl susțină parlamentar atât timp cât acel guvern va avea în programul său trei elemente: fără penali în funcții publice, primari în două tururi și repararea OUG 114 care pur și simplu alungă companiile din țară în momentul de față.

Cea mai înspăimântătoare informaţie vine de la o sursă credibilă: Traian Băsescu e dispus să preia mandatul de prim-ministru al unui guvern de uniune naţională.

Unora li se va părea o vreme de coşmar, altora de răbdări prăjite, cu tăieri de lefuri şi cu împrumuturi de la FMI de zece ori mai mari decât ale guvernului PSD.

Voinţa poporului e lege. Între idioţii utili şi posesorii grimaselor de ură nu e decât o santinelă. În spate, regimentul nu se vede. Dar răzbat mirosurile de beţii încinse.

Şi-au bătut joc de ţară. Şi acum râd de prostia unora. Aşa-i cu ocaziile în politică. Ratările se răzbună.

Comentarii

loading...