21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiRomânia, între extremism, nedreptate și disperare

România, între extremism, nedreptate și disperare

Ultimele zile au consemnat un amalgam de situații complicate pentru societatea românească. Am văzut cu toții explozii de extremism, apoi manifestări în stradă împotriva restricțiilor impuse de autorități și, în ciuda asigurărilor premierului Cîțu că economia merge destul de bine, suntem martorii unei degradări rapide a mediului economic.
 
Să le luăm pe rând, pentru că, deși toate aceste fenomene negative din societate sunt legate de pandemie și de consecințele acesteia, ele sunt diferite, au evoluții diferite și au nevoie de tratamente diferite. Consider că interpretarea „la pachet” este greșită, iar răspunsul general al statului, care le suprapune pe toate în mod intenționat arată, de fapt, incapacitatea acestuia de a (re)câștiga încrederea oamenilor.

 
Mai întâi, a fost scrisoarea aceea îngrozitoare adresată marii noastre actrițe, Maia Morgenstern.

 
Nu aprob și nu voi fi de acord niciodată cu manifestațiile șovine, antisemite, extremiste. Diferența dintre noi și regnul animal ar trebui să fie în favoarea noastră! Știu, sună urât și dur, dar nu există decât două explicații pentru un astfel de gest: prostia sau interesul! Prostia poate naște exagerări incredibile, iar interesul poate folosi asemenea manifestări pentru a produce efecte la care nici nu ne gândim. Cine știe dacă nu suntem în fața unui exercițiu de manipulare în care, pentru a-i înfiera public pe manifestanți, s-a pregătit un teren fertil, pe care s-au plantat semințe ale unui extremism îngrozitor? Din păcate, nu știm dacă suntem în fața unui fenomen care ar trebui să ne îngrijoreze sau în fața unui joc murdar în care, dincolo de Maia Morgenstern, suntem victime toți.
 
Sigur că subiectul a fost preluat de mass-media și disecat de o grămadă de lume care are cont pe Facebook. Din ce am citit, concluzia tuturor a fost aceeași: acest tip de manifestare este de condamnat. Lucru care arată că românii nu acceptă acest tip de extremism. Și mai arată că Maia Morgenstern este o mare actriță, este iubită și respectată in toata lumea, așa cum se cuvine de cei mai mulți dintre noi.

 
Au urmat manifestările împotriva măsurilor luate de autorități în războiul cu virusul SARS-CoV-2. 

 
În acest caz, lucrurile sunt mai complicate. Iar vina pentru acest lucru revine în exclusivitate autorităților. Există o serie de motive bune pentru care oamenii au ieșit în stradă: lipsa de soluții economice, lipsa ajutorului acordat firmelor românești, lipsa de perspectivă pe care o resimt tot mai mulți români.
 
După un an de pandemie, guvernul încă pare că se bâlbâie de fiecare dată când trebuie să facă ceva. De parcă nimeni nu a învățat nimic în acest an. Este greu de acceptat ideea că în weekend virusul este mai periculos decât în zilele săptămânii sau că trebuie interzisă circulația noaptea, când noaptea, în mod natural, cei mai mulți oameni sunt acasă și dorm. La fel de greu de înțeles și de acceptat este faptul că trăim sub spectrul paturilor insuficiente din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. A trecut un an de când conviețuim cu acest virus, chiar nu a înțeles nicio autoritate din domeniul sănătății că este nevoie de mai multe astfel de paturi?
 
Un alt lucru care a creat neliniște este școala online!. Indiferent de eforturile profesorilor, școala online nu acoperă nevoile de învățare și nu înlocuiește mediul școlar clasic. Mai mult, în satele României, copiii nu au echipamente, iar Internetul nu funcționează peste tot. În mod firesc, părinții fixează această metodă în zona anilor de școală pierduți de copiii lor.
 
Pentru ca „pachetul” de neliniști să fie complet, lipsa comunicării coerente și empatice, lipsa de înțelegere și aroganța manifestată de reprezentanții autorităților au darul să înfurie oamenii. Pe bună dreptate! Nu poți să fii ministru și, după episodul din Palatul Victoria cu o parte a echipei dlui Ludovic Orban bând băuturi scumpe și fumând și nepurtând mască, să te expui în continuare. Nu poți să spui, ca ministru în funcție, da, am greșit, recunosc, amendați-mă! Dacă nu apăreau fotografii în care se vede clar că persoane cu drept de decizie în stat încalcă regulile pe care chiar acestea le-au dat, ar mai fi recunoscut? Ar mai fi cerut amendă? Regret că trebuie să o spun, dar când toată lumea a ajuns la capătul răbdării, când faci un astfel de gest, singura urmare este demisia. Credibilitatea acestor persoane a ajuns la cel mai mic nivel posibil – nivelul zero!

 
În acest context, mult mai larg decât am încercat personal să îl surprind, ieșirea în stradă și protestul sunt firești. Dubla măsură este însă inacceptabilă!

 
Nu doar în România sunt manifestații împotriva restricțiilor. Peste tot, lumea a obosit. O stare de epuizare psihică, dublată de lipsa siguranței economice, s-a instalat peste tot. Dar în timp ce toate statele civilizate au luat măsuri clare și ferme, de susținere a salariaților și a companiilor, noi am fost ocupați cu alegerile în vârf de pandemie și cu ponegrirea „celorlalți”.
 
Lipsa de soluții a generat panică. Proasta comunicare a alimentat-o. Iar acum, când mii de oameni au ieșit în stradă, răspunsul politicienilor a fost nedemn de pozițiile pe care le ocupă în stat. Chiar dacă nu îți plac românii care manifestă, datoria ta de ministru sau de premier sau de vicepremier este să stai de vorbă cu ei. Să cauți să înțelegi ce li se întâmplă. Nu poți să te ascunzi în spatele rețelelor de socializare și să îi acuzi de „fascism”! Este degradant pentru tine, ca persoană care ți-ai asumat să lucrezi pentru toți românii, nu doar pentru cei care te-au votat sau care te aprobă în pagina ta de pe Facebook.
 
Același lucru este valabil și pentru președintele României. Ca structură, dl Klaus Iohannis nu este un om empatic, este un tip mai rece. Dar atunci când interesele politice au fost importante pentru domnia-sa, a îmbrăcat o haină roșie și s-a alăturat unei demonstrații care, din punct de vedere al organizării, era la fel de ilegală ca cele din aceste zile. Iar acum, când manifestanții au ajuns la Cotroceni, nu a căutat să stea de vorbă cu reprezentanții acestora.
 
Până la urmă, indiferent de mesajele lansate de manifestanți – unele în care eu, ca medic, nu am cum să cred, iar altele lipsite de sens – este limpede că populația a ajuns la epuizare. Iar atunci când ești la capătul puterilor, simți nevoia să faci ceva, orice, pentru a încerca să treci de perioada grea. Este un sentiment de înțeles, iar demnitarii noștri ar trebui să fie deschiși către oameni, indiferent cât de absurde ar părea unele dintre revendicările lor. A fi demnitar înseamnă a avea demnitatea funcției tale. Înseamnă a fi în slujba tuturor.
 
Ceea ce cred că ar trebui să înțeleagă foarte bine acești politicieni care sunt în fruntea statului este următorul lucru: ei sunt în serviciul cetățenilor, al tuturor cetățenilor, indiferent de gradul de pregătire sau educație al acestora. Indiferent de rasă, sex sau religie. Și trebuie să acționeze în consecință, fără nicio urmă de superioritate. Și mai trebuie să înțeleagă ceva. Politicienii de la guvern  atunci când finanțează ceva, orice, nu dau din banii lor, ci din banii tuturor. Politicienii nu fac bugetul țării cu bani de acasă, ci gestionează un buget la care contribuie întreaga populație. Nu sunt banii lor, sunt banii noștri, ai cetățenilor acestei țări!
 
Închei invitându-vă pe toți să vă vaccinați! Este spre binele nostru, al tuturor. Și vă doresc multă sănătate!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă