27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiȘcoală obligatorie, cu aplicații declarate nocive

Școală obligatorie, cu aplicații declarate nocive

În unități de învățământ unde e greu să găsești o priză funcțională și în localități în care conexiunea la internet crează impresia că timpul a rămas înghețat, profesorii și elevii sunt obligați să susțină cursuri online.

Cei aflați la șefia învățământului s-au sucit peste noapte și au trecut de la a ține copiii departe de rețelele de socializare, acum la folosirea aplicațiilor precum WhatsApp.

Ce să mai înțeleagă micuții care, până ieri erau certați de părinți că stau cu nasul în telefoane inteligente și tablete, iar acum sunt mustrați că nu petrec destul de mult timp online?

Într-adevăr, tehnologia și școala ar trebui să facă împreună casă bună, deoarece acest lucru este în avantajul viitoarelor generații.

Așa, probabil că s-ar reduce semnificativ procentul de absolvenți ai ciclului obligatoriu de învățământ care nu sunt pregătiți pentru ceea ce solicită piața muncii.

Dar cei aflați la conducerea învățământului românesc par să fi uitat în ce țară se află și care sunt condițiile școlii noastre: unități fără toaletă, simulacre de cursuri de perfecționare a cadrelor didactice, manuale vechi de nu se mai știe câte generații, buget inexistent pentru materiale didactice, o rată îngrijorătoare a abandonului școlar, raportată la media europeană și lista poate continua destul de mult.

În aceste condiții, inspectorilor școlari și directorilor de unități, numiți sau puternic ancorați politic, li s-a cerut vigilență: monitorizarea cu mare atenție a activității cadrelor didactice, cu predarea unui maldăr  de rapoarte către Ministerul Educației, pentru a nu fi verificat niciodată, conform tradiției instituției.

În același timp se pare că s-a mai uitat un aspect: că, în foarte multe unități de învățământ, încălcând prevederile Legii Educației Naționale și orice norme de situații de urgență, sălile sunt neîncăpătoare pentru cei și peste 30 de elevi înscriși într-o clasă.

Multe efective de elevi dintr-o clasă nu ar încăpea probabil nici în ședințe Zoom.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă