14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiȘcoala online ajunge să surprindă autoritățile, precum zăpada

Școala online ajunge să surprindă autoritățile, precum zăpada

Mai mult sau mai puțin, și de această dată, autoritățile au fost luate prin surprindere de fenomenele meteorologice.

Un alt fenomen previzibil pare să intre în aceeași tradiție de a surprinde autoritățile statului român: trecerea cursurilor școlare exclusiv în online.

Datele raportate de Ministerul Educației arată că tot mai multe școli își suspendă cursurile cu prezență fizică, în condițiile creșterii numărului de cazuri de persoane infectate cu Sars COV 2.

Președintele Klaus Iohannis ne avertiza de curând că, în perioada Paștilor, am putea avea din nou parte de un locdown.

Este adevărat că elevii se vor afla în vacanță școlară atunci, dar, la cum evoluează situația și la mentalitatea pe care au demonstrat-o cei care guvernează această țară, trecerea din nou a învățământului în online pare, din nefericire, inevitabilă.

Mai îngrijorător este că Executivul pare să fi abandonat planul de a asigura dispozitive digitale conectate la internet pentru toți elevii.

Cu alte cuvinte, pandemia și trecerea școlii în online ar putea să ne surprindă din nou.

După luni de tăcere, de la preluarea mandatului de ministru al Educației, l-am mai auzit recent pe Sorin Cîmpeanu că abordează, cât de cât, această temă.

Ministrul ne anunța că platformele pentru învățare online “ar putea” fi achiziționate din din fondurile europene alocate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Aceste “s-ar putea”, “vom vedea” și “vom face” (dar nu se știe când) bântuie școala românească încă de la începutul pandemiei COVID-19, din guvernarea Ludovic Orban.

Se pare că aceste exprimări nu pot părăsi Palatul Victoria și instituțiile subordonate.

Am văzut că de la nivelul conducerii Ministerului Educației se compun povești frumoase despre digitalizarea școlii românești, dar mulți elevi nu au de pe ce să citească nici aceste compuneri ministeriale.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă