6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSe poate frauda votul, la Referendumul pentru Căsătorie?

Se poate frauda votul, la Referendumul pentru Căsătorie?

Moise Guran e unul din ei. El face următoarea teorie a conspirației: Referendumul de pe 6-7 octombrie este o repetiție a fraudării alegerilor generale de mai târziu. Argumentul? Pentru că s-a decis votarea în două zile și pentru că nu se aplică supravegherea electronică a votului la referendum.

Afirmațiile sunt incorecte factual, ilogice și contradictorii.

Dacă guvernul a prevăzut două zile de votare, asta, logic și previzibil, scade presiunea îndeplinirii baremului de validare. Ce trebuia făcut într-o zi va fi făcut acum în două. Posibilitatea abuzurilor scade.

În ceea ce privește supravegherea electronică a votului, pur și simplu nu o cerea legea. Ar fi trebuit ca guvernul să prevadă în mod special în OUG-ul de organizare a Referendumului o astfel de supraveghere. Nu a făcut-o. Face acest lucru ca referendumul să fie fraudabil? În nici un caz mai mult sau mai puțin decât alte alegeri sau referendumuri care s-au desfășurat fără acest sistem. Dacă există temerea fraudării, există și soluțiile: observatori în cadrul circumscripțiilor de vot. Sunt soluții eficiente care au funcționat în vremuri mult mai grele, în anii ‘90.

Dar, de fapt, astfel de alarmiști lansează teze false dintr-un motiv simplu: nu din temeri sincere, ci cu scopul de a crea confuzie și de a săpa încrederea oamenilor în exercițiul democratic al Referendumului.

Ținta falsurilor este distrugerea încrederii.

Așadar, să stăm bine, să stăm cu încredere și să mergem la vot! Lăsați alarmele false să urle până-și consumă bateria…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă