15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSecuritatea a pus la cale diversiunea de la Târgu Mureș – martie...

Securitatea a pus la cale diversiunea de la Târgu Mureș – martie 1990

Simplu. Preluarea controlului asupra statului și a elitelor administrative.

Pe vremea când studiam la Pentagon “arta războiul”, un înalt ofițer m-a întrebat ce părere am despre războiul din Vietnam. “Au pierdut Statele Unite ale Americii sau au câștigat?” I-am dat un răspuns parțial corect. Mi-a explicat că de atunci înainte armata americană nu va mai pierde niciun război. Și de 30 de ani, propaganda ne prezintă neînfricații Rambo, drept învingători, chiar dacă amărîții au pierdut.

Și care e strategia pe care o vom urma? Mi-a răspuns tot cu o întrebare. Cum vom coloniza Africa, după ce principalele elemente din Tabloul lui Mendeleev vor dispărea din solurile țărilor civilizate ale lumii? N-am știut. Mi s-a povestit cum se vor înființa din timp societăți civile ale apărătorilor de leoparzi și ai șerpilor boa, gata la un semnal codificat să preia puterea în stat. Simplu. Canibalizarea puterii “corupte” prin inofensivele cauze de salvare a termitelor. Dar ce are asta cu Târgu Mureș, localitate în care, tot la un semn, s-au încăierat românii cu ungurii?

Moment, vorba lui Ghergheli, un prieten repatriat din Germania.

Ne-au făcut barbarii Europei, numai ca să revină la butoanele puterii

În ciuda narcopaților (sociopații narcisiști), care rumegă viața din înaltele grajduri de sticlă ale giganților Big Tech, realitatea e alta decât în filmele produse de Hollywood sau remixate în varianța – corectă politic – a Netflix-ului de azi.

Filmul Târgu Mureș a avut scopul de a ne prezenta drept barbari. Și nu le-a ajuns băieților retrași la vatră, de au mai tras a doua dublă, în același an, cu minerii.

Pentru a ne tăia elanul occidentalizării, oamenii lui Măgureanu ne-au readus în stadiul primatelor ce se bat între ele.

Operațiunea de sădit ură de azi, canibală în fond și criminală în formă, are rădăcini.

Târgu Mureș-ul de după 1989 a fost un experiment reușit al forțelor de represiune

Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Dar care a fost resortul luptei, că doar cititorii noștri nu sunt duși cu pluta, să poată crede că fenomenul a fost unul instant sau, dacă vreți, spontan?

Virgil Măgureanu, un apropiat al lui Ion Iliescu, încă de pe timpul așa-zisei disidențe, făcea recrutări de viitori noi ofițeri într-una dintre sălile Ministerului Tineretului și Sportului din centrul capitalei. Evident că majoritatea “chemaților” aparțineau fostei Securități.

Fără a-l nominaliza, fostul prim ministru de la acea vreme, Petre Roman a mărturisit recent că organelle fostei Securită

ți au pregătit conflictul interentic, el aflând de la un vechi ofițer situația operativă din ceasurile cruntei lupte interetnice. “Spre norocul meu, mi-a dat și soluția: scoaterea Armatei pe străzi,” a declarat recent Petre Roman. Ecuația era cu mai multe necunoscute. Chiar dacă românii aveau oroare de a mai vedea tancuri pe străzi, mărturisește fostul premier, nu numai că a fost de acord, dar a și urmărit prin telefonul “sunetul șenilelor mărșăluind.” În câteva ore ordinea era restabilită. Calendarul a înțepenit la ziua de 20 martie. Ce a urmat?

Vocile lumii:

Conflictul interetnic de la Târgu-Mureș, o bătaie ”cu autor necunoscut”

“Despre adevăratele cauze ale conflictului au circulat, de-a lungul timpului mai multe teorii. Una dintre acestea este că Securitatea, proaspăt transformată în SRI, avea nevoie de un “martie ’90” pentru a-și justific

a utilitatea”, afirmă Bianca Pădurean la RFI

 

Diversiune interetnică, nu conflict interetnic

Până la acest moment al comentariului, bine să ne amintim că diversiunea interetnică (aceasta ar fi titulatura corectă a evenimentelor n.a.) a avut și o uvertură. Pe 16 martie 1990, la Farmacia nr. 28 din cartierul Tudor din Târgu Mureș a avut loc un incident antiromânesc potrivit cotidianelor “Cuvântul liber” și “Adevărul”, care preluaseră o știre a Agenției Rompres, potrivit căreia șefa farmaciei, Kormoczy a înlocuit firma în limba română cu cea în limba maghiară, refuzând, chipurile, să-i mai servească pe cetățenii români. Ce a urmat? Bineînțeles, indignarea poporului.

Pentru ca tensiunea să fie continuă, a doua zi românii “de bine” s-au strâns în fața fostei județene de partid, devenită centrul ședințelor CFSN, pentru a protesta împotriva președintelului noului organism Tőkés András. Evident că iar s-a lăsat cu bătaie. Ungurii au intervenit pentru reînscăunarea liderului demis.

Momentul culminant, filmat de o echipă de televiziune irlandeză. Românul bătut e prezentat drept ungur

În fatidica zi de 20 martie 1990, ungurii s-au încăierat cu românii. Marele poet de limbă maghiară Sütő András și-a pierdut un ochi din încăierări. Românul Mihăilă Cofariu a fost bătut de un ungur. Aici e momentul culminant al răzbelului planificat. Ca din senin, a apărut echipa de televiziune irlandeză. Imaginile au făcut înconjurul lumii, dar cu mesajul că cel căzut era ungur, nu român. Diversiunea și-a făcut treaba. Imensa zestre de încredere s-a prăbușit cât ai zice Sütő.

Fostul prim ministru recunoaște astăzi că din senin, în zilele următoare, s-a trezit cu un proiect de lege pentru organizarea Serviciului Român de Informații.

Deci, rebeliunea interetnică de la Târgu Mureș, care vasăzică, a fost un pretext pentru “intrarea în pâine” a noii Securități. Vechiul organ de represiune s-a rebranduit. Și-a îmbrăcat haină nouă, occidentală, dar păstrându-și vechii șobolani. I-a miruit cu mirul Inteligence, ei nefiind decât vechii torționari ai românilor.

Și Petre Roman se declară învins de Securitate

Același prim ministru mărturisește, după 30 de ani, la Realitatea Plus, în cadrul emisiunii “Culisele puterii” că a fost învins de Securitate, la al doilea desant al minerilor. Fără să o spună, putem spune că a evitat kosovizarea României.

Astăzi fostul premier recunoaște că documentul inițial de înființare a SRI a dispărut fără urmă. Acolo el recomanda cu scris roșu să nu devină organ de urmărire penală. Securiștii au reușit după 26 de ani, prin fostul terist, securist din poarta Doinei Cornea, Dacian Cioloș, să reintroducă paragraful dorit. Noua structură parlamentară, condusă de Liviu Dragnea, nu a validat niciodată Ordonanța. Pentru că băieții cu trese nu se lasă, l-au convins pe Cătălin Predoiu să depună un proiect de lege în acest sens.

Românii se bat între ei, provocați de cauze străine spiritului locului, în loc să promoveze modelul românesc de conviețuire interetnică dintre unguri, români și evrei și țigani. Dar cine mai ține cu țara?

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă