12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSistemul universitar românesc, politizare și infatuare

Sistemul universitar românesc, politizare și infatuare

De fapt, instituțiile de învățământ superior din România se luptă pentru locul din fruntea ierarhiei în ceea ce privește doar universitățile românești, ceea ce înseamnă, în cazurile fericite, o clasare în jurul locului 600 pe plan internațional.

Într-adevăr se va spune că topurile internaționale pun mare preț pe infrastructură, iar acest aspect dezavantajează instituțiile de învățământ superior din țara noastră.

Este însă normal ca performanța în mediul academic să fie strâns legată de infrastructură.

În România, marile universități de stat cheltuie sume impresionante, dar, din nefericire, pentru aproape orice, mai puțin pentru cercetare și noi tehnologii care să susțină un act didactic de calitate.

Se merge constant în această direcție deoarece la conducerile marilor universități de stat sunt propulsate mereu persoane care au parvenit pe linie de partid și a căror carieră academică este cel mult una mediocră.

În schimb, avem parte de extrem de multă infatuare, marile universități românești mândrindu-se că prind un loc în primele 1.000 de instituții de învățământ superior din lume.

Nu spune însă nimeni că în aceste topuri, universitățile noastre sunt depășite de instituții similare din țări considerate mai sărace decât România.

Probabil că în alte țări nu migrează “stoluri” la fel de mari de lăudători ai politrucilor, ce se cuibăresc pe funcții bine plătite, inventate peste noapte în universitățile de stat, imediat ce mediocrul susținut de partid ajunge să ocupe un fotoliu de rector.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cu o mână și jumătate pe primul titlu din ultimii 9 ani! FCSB poate deveni campioană în weekend

După patru etape din play-off, FCSB are 13 puncte avans în fruntea Ligii 1 și poate deveni matematic campioană în acest weekend, prin jocul...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă