Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

S.O.S. Românii din Ucraina

Marius Ghilezan 09.07.2020 - 07:58
Marius Ghilezan

Ziarul “România liberă” a fost mereu alături de comunitatea românilor din Maramureşul de Nord, din zona Cernăuţilor şi din Hotin. În aceste zile, guvernul de la Kiev pregăteşte un rapt teritorial, prin redesenarea hărţii administrative a ţării.

Share

Kievul vrea să lovească în ruşi, sacrificându-i pe români, iar la Bucureşti nimănui nu-i pasă.

Administraţia ucraineană crede că autointitulatul stat autonom Crimea, masiv susţinut de puterea de la Kremlin, cu o populaţie majoritar rusească, nu va fi definitiv pierdut dacă guvernul de la Kiev redesenează harta administrativă a ţării. 

România a fost prima ţară din blocul răsăritean care a încheiat un tratat de pace cu Ucraina. În acordul bilateral, semnat încă din 1999, se prevedea apărarea drepturilor minorităţii românilor din zonele istorice.

După 20 de ani, lucrurile s-au schimbat. Bucureştiul pare că a abandonat comunitatea românilor şi nu le mai asigură asistenţă juridică.

Totuşi....

Primăria localității Buda Mare, raionul Herța, regiunea Cernăuți, a dat în judecată Cabinetul de Miniștri al Ucrainei în legătura cu decizia Executivului de a dezlipi de la primărie satul Pasat și a-l alipi la o altă comună, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit plângerii administrative, Guvernul, prin decizia sa din mai 2020, nu a luat în calcul hotărârile luate la adunarea satelor Buda Mare, Buda Mică și Pasat (care au un singur consiliu local) de a se uni cu comuna Ostrița în cadrul reformei descentralizării. În schimb, Guvernul a dezlipit satul Pasat de la primăria istorică (din Ținutul Herța) și l-a unit cu comuna Voloca (din Bucovina istorică).

Ce face de fapt guvernul ucrainean prin aşa-zisa reorganizare teritorială?

Din punctul nostru de vedere, le taie majorităţile raionale românilor, înglodându-i în  administraţii majoritar ucrainiene, cu scopul de a-i anihila.

Reprezentanţii tuturor minorităţilor din Ucraina se plâng de ani de zile de ucrainizarea lor, de restrângerea drepturilor fundamentale, la limbă, la acces în învăţământ, la studiul în limba maternă.

O serie de miniştrii de externe ai României s-au tot preumblat pe la Kiev. Nu au avut loc reacţii pozitive, cum le plac diplomaţilor să vorbească.

Ministrul actual de externe, Bogdan Aurescu, un bun negociator internaţional (a reuşit să bată Kiev-ul la Procesul internaţional de la Haga pentru Insula Şerpilor), nu a mişcat nimic în ultimele şase luni. Anunţul că va face o vizită oficială, în curând, la Kiev, poate fi în zadar. Termenul de consultare publică asupra proiectului de modificare raională expiră până ajunge el.

Ce face Kiev-ul?

Administraţia de la Kiev regrupează comunităţi, astfel încât să nu mai existe “minorităţi majoritare.” Guvernul de la Budapesta s-a opus. La fel şi cel de la Sofia.

''Nu vom sacrifica drepturile comunităţilor ungare pe altarul vreunui interes geopolitic, indiferent de presiunile venite chiar şi din partea unui bun prieten'', a spus Peter Szijjarto, şeful diplomaţiei ungare.

Ministrul de externe al Ungariei a precizat încă din martie că “Ungaria nu va sacrifica drepturile comunităţilor ungare pe altarul vreunui interes geopolitic, indiferent de presiunile venite chiar şi din partea unui bun prieten dacă se continuă politica anti-maghiară.''

Zis şi făcut.

Neprimind niciun semn de ameliorare a situaţiei etnicilor maghiari din Ucraina, Guvernul Viktor Orban a blocat reuniunea NATO-Ucraina.

Atenţie, minoritatea maghiară din Ucraina e de 160.000, iar cea a românilor de peste 400.000.

De câteva luni,  lupii de la Kiev s-au mai îmblânzit cu minoritatea maghiară, în sensul că nu le mai înghit comunităţile în noua reformă administrativă. Mai pe şleau, le lasă comunele să se autoguverneze.

Premierul de la Sofia a dus o luptă la baionetă pentru Bolgrad, zonă din sudul Basarabiei, cu o populaţie majoritar bulgară.

Bucureştiul se face că nu mai ştie istorie şi nu-şi mai aminteşte că acolo Ştefan cel Mare avea Cetatea Albă, loc de unde a dus multe bătălii. Dar lupta pentru Bolgrad, nu e pe bani, ca Insula Şerpilor, iar atunci diplomaţii români se fac că plouă.

Ajunşi prea internaţionalişti, vasali ai puterilor străine, guvernele succesive de la Bucureşti au uitat de decalogul unirii cu Basarabia şi de legatarul testamentar cu sufletele românilor din Ucraina.

 

 

Comentarii

loading...