18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSperanța Educației: alegeri parlamentare săptămânale

Speranța Educației: alegeri parlamentare săptămânale

Ce-i drept, nici dacă am avea alegeri pentru un nou parlament în fiecare weekend, nu ar garanta un progres al învățământului românesc, deoarece tot ar lipsi inițiativele legislative corect gândite, dar măcar s-ar mai diminua nivelul de sărăcie din sistemul educațional, pentru că s-ar mai arunca “un os”.

În an electoral, mai de fiecare dată, elevii și cadrele didactice au primit câte un mic cadou din partea celor instalați la conducerea statului.

Aceasta, nu pentru că celor aflați la guvernare le-ar păsa câtuși de puțin de soarta elevilor, părinților sau a cadrelor didactice, dar pentru că aceștia reprezintă o masă de votanți semnificativă.

Guvernul PNL de astăzi nu a reprezentat o excepție, ba mai mult, a livrat “pomenile electorale” chiar în ultima ședință a Cabinetului Ludovic Orban organizată cu două zile înainte de alegeri, că poate votanții au memoria scurtă.

Guvernul Orban a aprobat pe 4 decembrie, Acordul de principiu privind contractarea de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a unui împrumut, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, sumă ce ar urma să fie destinată dezvoltării infrastructurii școlare.

Se poate remarca condiționarea proiectului de reușita PNL la alegeri, prin sintagma “acord de principiu”.

Da, aceștia sunt pașii, dar cum de a venit această promisiune chiar în ajun de alegeri?

O altă pomană teoretică acordată de Guvernul Orban în ajun de alageri este “cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, acordate în anul școlar 2020 – 2021”: 100 de lei.

Avem parte de încă un discurs demagogic, deoarece nu Guvernul oferă aceste burse, ci administrația publică locală (primăriile), astfel că, la fel ca în cazul accesului online la educație, unde nu există posibilități financiare, elevii nu primesc nimic.

În plus, bursele erau deja prevăzute de Legea Educației Naționale 1/2011 și de un ordin de ministru.

Un alt cadou promițător în săptămâna alegerilor a venit chiar de la ministrul Monica Anisie, care a aprobat programele școlare pentru învățământul special.

Acesta poate fi considerat unicul demers cu adevărat benefic.

De menționat că la aceste programe se lucrează de mult timp, înainte ca Anisie să ajungă ministru.

În concluzie, speranța școlii românești nu moare niciodată și vom visa etern la mai bine, cu un nou Guvern Orban sau cu un alt legislativ.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă