4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiStandard & Poor’s păstrează ratingul României

Standard & Poor’s păstrează ratingul României

România a solicitat apel la decizia de evaluare a ratingului S&P, după ce surse din piață indicau un ­scenariu în care califica­tivul va fi menținut (BBB-), dar ­perspectiva va fi modificată din ”stabilă” în ­”negativă”.

Juntele au sărit ca uliii. Toate autobazele de media anunţau dezastrul. Chiar şi cele care n-au nicio publicitate şi figurează cu patroni virtuali din Insulele Cayman în bermude şi în alte ţinute acoperite.

Interesant e cum comentează băsiştii care în perioada guvernării Boc proslăveau mărirea, fără a vedea decăderea financiară a românilor.

În vremea lui Băsescu, ratingul României dădea cu minus. Nici azi nu ştim pe ce s-au cheltuit cele 20 de miliarde de dolari de la FMI. Dar fostul preşedinte dă din cioc, cazacioc.

Pentru că Guvernul a încercat să reducă decalajul dintre dobânzi şi credite, să reducă facturile românilor la energie – unele dintre cele mai mari din Europa – să taxeze anumite profituri de monopol, să solicite mai multe garanții fondurile de pensii private, analiştii români care lucrează mai mult pentru corporaţiile străine decât pentru ţară au anunţat pentru vinerea trecută că vine nucleara de la una dintre cele mai importante agenţii de rating din lume, pe baza rapoartelor căreia se fixează nivelul dobânzilor la creditele de stat din străinătate.

Presa securistă s-a grăbit să anunţe că principala agenție de rating Standard & Poor’s va anunța  scăderea perspectivei de rating a României de la stabil la negativ. Însuşi presedintele ­Consiliului Fiscal anunța încă de vineri, în cadrul seminarului desfășurat la Predeal, posibilitatea unei asemenea decizii. Știrea a fost preluată pe o platformă economică și difuzată public, invocându-se surse anonime.

Nu toată lumea înţelege rolul Robor sau al deteriorării perspectivei de rating. Simplu, se schimbă lupa cu care se studiază evoluția economiei românești și dacă timp de şase luni nu se întâmplă progrese, se va scădea ratingul României.

Vor fi costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creșterea dobânzilor și deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a Bursei. Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică.

N-a fost aşa cum prefigurau talibanii din presa de Garnizoană.

Pentru că nimeni nu e perfect, aş aminti că agențiile de rating au reușit ”performanța”, în mai multe rânduri, să se înșele în privința performanțelor României, în sensul că au făcut prognoze mai mici decât realitatea. Aşa s-a întâmplat și-n 2017, și-n 2018.

În obiceiurile agenţiei nu intrau calibrări legate de hotărâri politice. Lupa analiştilor de sistem se orienta spre performanţa unei economii, nu pe unele hotărâri de guvern. Se pare că discuţiile despre OUG 114 au enervat pe mulţi operatori multinaţionali care nu sunt dispuşi să cedeze nici 2% impozit pe cifra de afaceri. Mai contează pentru cineva că li s-au dat segmente reprezentative din companiile strategice, fac profit pe baza unui monopol şi nu-şi asumă angajamentele luate la semnarea contractelor.

Reuters remarcă de altfel ca atipică, neobișnuită decizia Standard & Poor’s de a amâna cu două săptămâni prognoza de rating pentru perspectiva României, în urma solicitării ministrului Finanțelor, care a explicat în scrisoarea trimisă că OUG 114 este în plin proces de discuție cu partenerii economici, în vederea ajustării.

Starea prezentă a României este bună. Confirmă acest lucru chiar și Standard & Poor’s, care a evidențiat că România are perspective solide de creștere și un nivel moderat al datoriei publice și private externe – argumente importante pe baza cărora a păstrat  la același nivel bun ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României (“BBB minus/A-3”).

Nu de puţine ori, în ultimii ani, agenţiile de rating au făcut revizuiri ale creşterii economice. E clar că încercarea de politică suveranistă a Guvernului român nu le convine multinaţionalelor, fripte de aproape un deceniu de Orbaeconomics.    

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă