19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiSuporterul român, zero pentru Ministerul Sportului

Suporterul român, zero pentru Ministerul Sportului

Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat că la partidele de la turneul final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020, amânat pentru anul în curs, ce se vor desfășura în țara noastră, la București, pe Arena Națională, va fi permisă prezența suporterilor, până la 25% din capacitatea stadionului.

Prin urmare, vom avea aproximativ 15.000 de spectatori în tribunele Arenei Naționale, în timpul pandemiei, în contextul în care fanii sportului din țara noastră sunt ținuți departe de competițiile interne.

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, nu pare câtuși de puțin interesat să le redea suporterilor români bucuria de a-și susține echipele favorite de la fața locului, aceasta, în condițiile în care Domnia sa ar fi trebuit să știe, având în vedere cariera, cât de importanți sunt fanii pentru o competiție.

Guvernanții nu doresc să permită accesul fanilor la partidele de Liga I la fotbal, cu toate că pe alte stadioane 25% ar fi însemnat mult mai puține locuri în tribune.

În ultimii ani, înainte de pandemia COVID-19 ne tot plângeam că avem puțini spectatori pe stadioanele țării și că tot mai puțini copii/tineri sunt atrași de o carieră sportivă.

În primul eșalon fotbalistic al țării, în afară de 3 – 4 cluburi, la meciurile celorlalte formații, spectatorii se puteau număra pe degete.

Dacă la EURO 2020, unde nu au acces mulți suporteri români, s-a permis accesul spectatorilor, de ce nu se poate realiza același lucru și pentru competițiile fotbalistice interne?

 

Guvernanții se tem de scandări ostile din tribune

Unul dintre motivele de temere ale celor ce conduc acum statul român ar putea fi reprezentat de eventuale nemulțumiri, față de modul în care este gestionată pandemia, manifestate de spectatori de pe arenele țării prin scandări ostile.

Poate că guvernanții se tem din nou de eventuale “ciocniri” ale forțelor de ordine cu facțiuni ale galeriilor formațiilor de fotbal, pe stadioane.

Incapacitatea autorităților de a gestiona situații precum cele de la protestele stradale nu trebuie transformată în pedepse pentru fanii sportului din această țară.

Dacă ne dorim să atragem copiii către sport, trebuie să le oferim ocazia de a trăi o competiție de la fața locului, nu doar din fața unui display.

La ultimul eșec major al Naționalei de Fotbal a României, în Armenia, ne-a fost servită o reală lecție de fotbal și de gândire, în fața unor tribune cu spectatori.

După o extrem de lungă perioadă în care fanii fotbalului din țara noastră au fost ținuți departe de competiții, nu cred că am avea multe incidente pe stadioane.

În plus, cu sigurnață societatea ar avea parte și de puțină detensionare în cazul în care cetățenilor li s-ar permite măcar această mică bucurie, după un an de frustrări acumulate.

Prin urmare, când vine vorba ca țara noastră să ofere un răspuns cât mai pe placul forului fotbalistic european, uităm de pandemie și de riscul creșterii numărului de infectări cu COVID-19, mai ales după ce UEFA a închis deja ochii la promisiunile noastre legate de găzduirea meciurilor de la turneul final, pe care nu le-am prea onorat: finalizarea arenelor sportive promise la timp, linie de metrou care să lege Gara de Nord din Capitală de Aeroportul Internațional “Henri Coandă” etc.

Când vine vorba însă strict de interesele suporterilor români, autoritățile se fac că plouă.

Nu vedem nici eforturi din partea Federației Române de Fotbal în a îndupleca autoritățile centrale să permită câțiva spectatori la competițiile interne.

Aceasta, probabil că de la cluburile din ligi inferioare sau de la fotbalul feminin, de unde provine cantitatea de voturi semnificativă pentru actualul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, nu există cerere pentru spectatori.

În ligile inferioare avem foarte rar tribune, acolo, la cluburile care îl iubesc pe Burleanu, fotbalul se privește, prin tradiție, peste gard.

 

UEFA le-a oferit explicații deținătorilor de bilete la EURO

Forul fotbalistic european, UEFA, organizatorul turneului final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020, le-a adresat un mesaj, prin intermediul poștei electronice, fanilor care și-au achiziționat deja bilete la partidele ce urmează să se dispute în vară.

Potrivit informațiilor furnizate e UEFA, în cazul în care numărul de bilete vândute la o partidă va depăși numărul de locuri permis pe arena sportivă, de către țara unde se dispută meciul, va fi organizată o licitație, pentru a se stabili cine merge la eveniment și cine își va primi banii înapoi.

Aceasta, dacă cel care deține biletele nu optează din start să renunțe la bilete și să îi fie returnați banii.

Potrivit forului fotbalistic european, cei care au achiziționat un pachet de bilete, fie vor câștiga dreptul de a le utiliza pe toate, fie vor pierde acest drept de aemenea pentru toate locurile, fiindu-le returnați banii plătiți.

UEFA a comunicat deja deciziile țărilor care au stabilit numărul de spectatori permis pe arenele din orașele unde se vor disputa partide.

De data aceasta, România a reacționat rapid, transmițând procentul de 25% din capacitatea Arenei Naționale.

Opt gazde ale EURO 2020 au comunicat deja deciziile lor:

–       Amsterdam, București, Copenhaga și Glasgow au confirmat o capacitate de 25%-33%, primele trei orașe păstrând opțiunea de a ridica procentul, până la sfârșitul acestei luni, dacă situația epidemiologică o va permite;

– St. Petersburg a confirmat o capacitate de 50%, cu posibilitatea de a ridica procentul, până la finele lunii aprilie,  în timp ce Budapesta dorește să pună la dispoziție toate locurile de pe stadion, spectatorii fiind obligați să respecte traseele stricte de intrare în arenă;

– Baku a confirmat o capacitate de 50%, dar solicită teste COVID-19 pentru fanii care vin din afara Azerbaijanului;

– Londra a confirmat o capacitate minimă de  25% pentru cele trei partide din faza grupelor și pentru optimea de finală găzduite, englezii sperând că pot transmite procente mai mari, în prima parte a lunii iunie, pentru semifinale și finală.

Munchen, Roma, Bilbao și Dublin trebuie să transmită deciziile lor până astăzi.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă